Okumanın Yararları: Keşfedilecek Yeni Dünyalar
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Okuma bir hediyedir. Bizi zenginleştirir, heyecanlandırır ve başka dünyalara ulaştırır. Aynı zamanda yeni bakış açıları edinmek, empati kurmak ve keşfetmek için bir fırsattır. Bu yazıda okumanın yararları sizlerle.
Bir kitap bizi birçok yeni yere götürebilecek bir şeydir ve yine de en az değer verilen hazinelerden biridir. Yeni insanlarla tanışmak, başka bakış açılarını görmek ve diğer dünyaları ziyaret etmek için bir fırsattır. Gerçekten, değerini bilen herkes için en iyi hediyelerden biridir ve yaşama dair herhangi bir durumda bize yardımcı olacak en iyi dosttur.
Okuma, büyülü evrenler, geçmişten gelen hikayeler ve fütüristik vizyonlar gibi sonsuz olasılıklara bir kapı açar. Belirsizlik kilitlerini açabilecek ve bize yaşam için ilham verecek anahtardır. Bize gerçekten hayatta olduğumuzu hatırlatan duygularla dolu olabilir!
Kendimizi bir harf okyanusuna kaptırmak, bizi nadiren kayıtsız bırakan bir deneyimdir. Bir kitap bizi harekete geçirir, bizi şaşırtır, düşünmemizi sağlar ve hatta hayatımızı değiştirebilir.
“Kitaplar arkadaşlar arasında en sessiz ve en sabit olandır; en erişilebilir ve en bilgili danışmanlar ve en sakin öğretmenlerdir.”
– Charles William Eliot
Okumanın Yararları: Yaratmak, İnşa Etmek ve Anlamak
Bir kitap bizi besler, sorgular ve bize yeni bakış açıları sunar. Tüm duyularımızı ona açarsak, okumak bizi zenginleştirir. Bir kitabın sayfalarında hızlıca dolaşmak aynı şey değildir, çünkü bu şekilde, yazarın bize kitabının sayfaları aracılığıyla anlatmaya çalıştığı şeylerle asla bağlantı kuramayız.
Karakterlerin zihinlerine girebilir ve başlarına gelen her şeyi yaşayabilir, konuşmaları kendi zihnimizde yeniden yaratabilir ve canlandırabiliriz. Yazarların bize aktarmaya çalıştığı farklı teoriler veya kavramlar hakkında da daha fazla bilgi edinebiliriz. Okumak tüm bunlar ve çok daha fazlasıdır.
Okumak, yaratmak, hayal etmek, anlamak, empati kurmak ve hepsinden önemlisi oluşturmaktır. Yazar ve okuyucu arasındaki diyalektik bir süreçtir.
Psikologlar Paul Watzlawick ve Marcelo Ceberio bunu Evrenin İnşası adlı kitabında doğrulamıştır. Okumanın ve bunun yansımalarının yazar ve okuyucu arasında bir ortak yapım süreci olarak yapılandırıldığını öne sürmektedirler.
Her iki katılımcının da birbirlerini tanıdığı ve gerçek değerlere sahip bir mesajdan oluşan bir ürünü birlikte bir araya getirdikleri gerçek bir sanat eseridir.
“Uzaklara seyahat etmek için kitaptan daha iyi gemi yoktur.”
– Emily Dickinson
Okumanın Psikolojik Yararları
Okuma, bizi heyecan verici senaryolara götürebilen öğrenmeye açık bir kapıdır. Bizi baştan çıkarır, zenginleştirir ve beynimizi besler. İşin aslı, okumanın hafıza, muhakeme ve algı gibi zihinsel süreçleri güçlendirmesidir. Gerçekten “gözlerimizi açma” gücüne sahiptir.
Barselona Üniversitesi Sinir Bilimleri Enstitüsü Müdürü Psikolog Ignacio Morgado, okumanın beynimizdeki bazı alanları harekete geçirdiğini doğruladı:
- Oksipital ve temporal korteks kelimelerin anlamını tanır.
- Hipokampüs ve temporal lob kelimeleri yorumlar ve zihinlerimizi hatıralarla doldurur.
- Duygusal metinleri okurken amigdala ve diğer duygusal alanlar aktive olur. Gerçek hikayeler ya da kurgu olsalar da durum budur.
- Ek olarak, prefrontal korteks ve çalışma belleği, az önce okuduğunuzu bir mantığa oturtmaya çalıştığınızda aktif hale gelir.
Okuma uyumaya yardımcı olur
Toronto Üniversitesi kısa süre önce Bilişsel Bilimler Trendleri dergisinde bir çalışma yayınladı. İçinde, kurgu okumanın empatiyi ve diğer bazı becerileri geliştirdiğini göstermektedir. Bunun nedeni, bu türün okuyucunun aklında farklı sosyal dünyaların bir simülasyonunu yaratmasıdır. Bunun bir sonucu olarak, sosyal deneyim ve ilişkiler daha iyi anlaşılır.
Ayrıca, Uyku Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uykuya geçmeden yarım saat veya bir saat önce kitap okursanız, stres oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir. Çünkü okuma, aklı günlük hayatımızın endişeleri ve baskılarından uzaklaştıran bir etkinliktir. Size tüm bu gerilimlerden kurtulabileceğiniz bir sığınak sunar.
Daha İyi Bir Kelime Dağarcığı
Okurken elde edebileceğimiz diğer bir yarar, özellikle farklı edebi türler okursak daha iyi bir kelime hazinesi edinmektir. Sözlü olarak kullanılan kelimeler ile okuduğumuz kelimeler arasında bağlantılar kurarız. Bu sözel akıcılığımızı zenginleştirir ve dolaylı olarak imlamızı geliştirir. Okumanın yaratıcılığımız, hayal gücümüz ve duygusal dünyamız üzerindeki etkisini de unutamayız.
Bir kitap, bir bağ kurabileceğimiz sessiz bir arkadaştır ve her bağlantı bizi çok farklı şekillerde dönüştürebilir. Okumak bize bir sığınak verir, bizi diğer dünyalara taşır ve fikrimizi genişletir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.