Öfke Yönetimi için Trafik Lambası Sistemi
Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Rodríguez
Trafik lambası sistemi, 4-10 yaş arası çocukların duyguları ile başa çıkmalarına yardımcı olmak için bir araçtır. Bu yaştaki çocuklar temel duyguları tanımlayabilir, ancak bunları doğru şekilde yönetmekte zorlanırlar. Trafik ışığı sistemi, çocuklara duygularını, özellikle olumsuz olanları nasıl yöneteceklerini öğretmek için tanınabilir bir sembol olan, klasik trafik lambasını kullanır.
Çoğu çocuk trafik lambasının nasıl çalıştığını mükemmel bir şekilde anlar çünkü onları her gün görüyorlar, bu da trafik lambasını duygusal yönetim için ideal bir sembol haline getiriyor. Kırmızı dur, sarı bekle veya yavaşla ve yeşil geç anlamına gelir.
Trafik lambası renklerini çocukların öfkesine uygularsanız, duygularını yönetmeyi bir oyunmuş gibi öğrenirler.
Bununla birlikte, kendinize bir çocuğun duygularını bir trafik lambasıyla nasıl ilişkilendirebileceğini sorabilirsiniz. Trafik ışığı sistemini kullanmak istiyorsanız, önce çocuğa trafik lambası renklerini duygu ve davranışlarla ilişkilendirmeyi öğretmelisiniz. Bu yazıda, her rengin işlevini ve duygusal karşılığını açıklayacağız.
“Duygusal öz farkındalık, bir sonraki temel duygusal zekânın yapı taşıdır: Kötü bir ruh halinden kurtulabilmek.”
– Daniel Goleman
Duygusal Öz Denetim
Çocukların duygularını yönetmeleri neden bu kadar önemlidir? Bir psikolog ve yaşam koçu Laura Chica, çocuklara duygusal kontrolü öğretmenin ve öz farkındalığı teşvik etmenin önemli olduğuna inanıyor Kendi duygularını tanıma ve onlara nasıl tepki vereceğini öğrenme ihtiyacına inanıyor. Benzer şekilde, çocukların, tepkilerinin ruh hallerine bağlı olarak değişeceğini ve her duruma uygun reaksiyonu seçme gücüne sahip olduklarını öğrenmeleri gerekir.
Pamela M. Cole tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırma, yaşamlarında daha sonra oluşabilecek daha ciddi bozuklukları önlemek adına küçükler için duygusal öz denetimin önemini vurgulamaktadır. Bu yüzden trafik lambası sistemini vurgulamak için zaman ayırıyoruz. Çocukların duygularını kontrol etmeyi öğrenmelerine yardımcı olabilecek tekniklere harika bir örnektir.
Duke Üniversitesi Psikoloji ve Sinirbilim Bölümünden bir ekip, doğru gelişim için duygusal öz düzenlemenin önemini de vurgulamaktadır. Araştırmaya göre, çocuklukta bu becerileri öğrenmeyen insanlar daha sonra yaşamlarında sağlık sorunları ile karşılaşma riski taşıyorlar.
Trafik lambası sistemi – Üç renk ne anlama geliyor?
Kırmızı
DUR, sakin ol. Bir duyguyu, özellikle de öfkeyi kontrol edemediğinizde, tıpkı bir kavşaktaki kırmızı ışıkta durduğunuz gibi durmanız gerekir. Öfke ile boğulmuş hissediyorsanız, durmalı ve size neler olmakta olduğunu düşünmeniz gerekir.
Sarı
DÜŞÜN sorun ve nasıl hissettiğin hakkında düşün. “Şu anda nasıl hissediyorum?” “Kızgın mıyım?” Ya da “Üzgün mü hissediyorum?” Çocuğun durumun olası alternatif tepkileri ve sonuçları hakkında düşünmesini isteyin. En uygun cevap nedir? En fazla fayda sağlayan çözüm nedir?
Yeşil
HAREKETE GEÇ, sorunu çöz. Çocuk olası tepkileri düşünür, en iyi seçeneği seçer. Ardından, yaşadığı sorunu çözmek için bu çözümü kullanır. Olumlu tepkilerini güçlendirmek öğrenme süreçleri için önemlidir. Skinner’ın pekiştirme teorisine göre, pozitif pekiştirme, çocuğun çabalarının geçerli olduğunu ve fark edildiğini hissetmesine yardımcı olur. Bu da onları gelecekte aynı davranış modellerine girmeye teşvik eder.
Sonuç olarak, duygusal düzenleme çocukların öğrenmesi gereken temel bir beceridir. Yetişkinlerin çocuklara öfke, korku ve hayal kırıklığı gibi duygularla başa çıkabilmeleri için gerekli araçları sağladığından emin olmaları gerekir. Bu becerinin önemi göz önüne alındığında, trafik lambası sistemi gibi çocukların eğlenerek öğrenmelerine yardımcı olacak ve erişilebilir araçlar olması harika.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Planells, O. (2012) ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la
adolescencia. Barcelona: Cuadernos Faros - Chóliz, M. (2005). Psicología de la emoción: el proceso emocional. Universidad de Valencia
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.