Logo image
Logo image

Narsistler, İş Yerinizi Toksik Ve Verimsiz Hale Getirir

5 dakika
Narsistler, İş Yerinizi Toksik Ve Verimsiz Hale Getirir
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gerginlik, kaygı, eleştiri ve düşük verimlilikle dolu bir iş yerinde çalışmak için hiç iyi değildir. İş yerindeki narsistler, girişimleri, hatta temel faaliyetleri bile zayıflatır. Onların her zaman odak noktası olmaları gerekir. Narsistler tüm övgüyü kendilerine ister ve bunu elde etmek için oldukça yıkıcı stratejilere ihtiyaç duyarlar. İş arkadaşlarının haklarını ve refahını sabote ederler.

Kişilik psikolojisi uzmanları, hepimizin bazen narsistik olduğunu savunur. Bununla birlikte, çalışma ortamında narsist bireylerle karşılaştığımız noktada işler iyice karmaşık bir hal alır.

İşte geçirdiğiniz saatler, zamanınızın büyük bir bölümünü oluşturur. Üstelik mali olarak işinize bağlı olup spesifik bir kariyer planı ya da pozisyon için profesyonel hedefleriniz vardır. Toksik ve verimsiz bireylerle çalışmak zorunda kalmak ise işinizi yapmayı ve amacınızı yerine getirmeyi ciddi anlamda zorlaştırır.

“Orta karar insanlarla vakit geçirmek, toksik insanlarla vakit geçirmektir; onların kötü havalarının gözeneklerinizden içeri girdiğini ve sizi hasta ettiğini fark etmezsiniz.”

– Bernardo Stamateas

Her gün narsistlerle uğraşmak hiç de kolay bir iş değildir. Davranışları genellikle yorucu olduğu kadar mantıksızdır da. Kendinizi koruma altına almak için stratejileriniz yoksa eğer, yaşam kaliteniz bu durumdan etkilenebilir.

Son yıllarda narsisizm oranında bir azalma görüldüğünü belirten çalışmalar olmasına rağmen, refahınız ve profesyonel yaşamınızın iyiliği için narsist bireylerle nasıl başa çıkılacağını anlamak hala çok önemlidir. Onlarla birlikte yaşamanıza yardımcı olacak bazı stratejilere, gelin birlikte göz atalım.

Some figure

İş yerindeki narsistler nasıl tanınır

İş yeri narsistlerinin bir sürü ismi vardır. Onlar sosyal tırmanıcılar, fırsatçılar, dedikodu yapanlar ve takım halinde çalışmasını bilmeyen bencil kimselerdir. Kimseye danışmadan kararlar alırlar. Kısacası, boğucu ve verimsiz bir çalışma ortamı yaratırlar. Narsistler, iş arkadaşlarının motivasyonunu, girişimlerini ve her sabah işe gitmek için duydukları arzuyu öldürürler.

Narsisizmle ilgili bir şeyi açıklığa kavuşturmamız gerekir. Bir ya da iki narsistik özelliğe sahip olan insanlar vardır. Öte yandan, nüfusun küçük bir yüzdesi, narsistik kişilik bozukluğundan muzdariptir. Sonuç olarak, çoğu insanın kendine, içerisinde yer bulduğu bir spektrum söz konusudur. Bazı insanlar için tüm kutucuklar işaretlenebilir gibi görünür, geri kalanlar ise narsisizmlerini kontrol altında tutabilir haldedir. Hafif narsistik olan bireyler, davranışlarını uygun geri bildirimlerle düzeltebilirler.

Bu tür insanlar iş arkadaşlarına ve iş yerlerine gerçekten zarar verebilecekleri için, klasik bir narsistin profiline bir göz atmak size bu konuda bilinç kazandıracaktır.

  • Her zaman ilgi odağı olmak isterler.
  • Narsistler, tüm ödül ve övgüleri kendileri almaları gerektiğini düşünür.
  • İstediklerini elde etmek için yalan söylerler.
  • Başkalarıyla alay etmek ve onları güç durumda bırakmak genellikle yaptıkları şeylerdir.
  • Başkasının iyi bir şey yaptığını asla kabul etmezler.
  • Narsistler hatalarından dolayı sorumluluk almazlar. Bu yüzden, kendi hataları ve beceriksizliklerinin sorumluluğunu başkaları alsın diye durumları manipüle ederler.
  • Narsistler kıskanç insanlar olma eğilimi gösterir.
  • Genellikle başkalarını, etik olmayan davranışlar göstermeye zorlarlar.

Aynı şekilde, Utrecht Üniversitesinden psikologlar Sander Thomaes ve Bram Brushman, narsistlerin başlangıçta genellikle çok çekici insanlar olduklarını gösteren bir çalışma yürütmüştür. Onlar, yardım anında yanlarına gittiğiniz o iyi ve arkadaş canlısı iş arkadaşı ya da patron olabilir. Ancak, gerçek niyetleri zamanla netlik kazanır.

Some figure

İş yerindeki narsistlerle nasıl başa çıkarsınız

İş yerindeki narsistler kendinizi sönük ve bitkin hissetmenize neden olabilir ve profesyonel olarak gelişmek adına duyduğunuz arzuyu etkileyebilirler. Patronunuz ya da amiriniz narsist biri ve haklarınızı gözetmiyorsa, işler daha da karmaşıklaşır. Durumun uç noktalara ulaşması halinde, bir iş yeri değerlendirmesi istemenizi ya da insan kaynaklarına başvurmanızı öneririz.

Günlük bazda, bazı temel fikirleri anlamak, iş yerindeki motivasyonunuzu ve hedeflerinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Onları tanıyın ve zayıf noktalarını anlayın

Bu ilk strateji oldukça basittir. Onlarla aynı oyunu oynamaktan kaçınmak zorundasınız. Sadece hayranlık ve tanınırlık istediklerini unutmamalısınız. Zayıf noktalarının özgüvenleri olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Bunu gerçekleştirmek için aşağıdakileri göz önünde bulundurun.

Bir narsist, her zaman anlık dikkat ister. Bundan beslenirler. Bunu onlara sakın vermeyin. Onların sizin için önemli olmadıklarını görmelerini sağlayın. Sizin önceliğiniz işiniz ve hedefleriniz olmalıdır. Narsist kişi patronunuz ise, isteklerini hemen yerine getirmekten kaçınmaya çalışın. Bu eylem, özellikle, karşı tarafın talepleri işle ilgili değil ve sizin kötü hissetmenizi istiyorsa önemlidir.

Kendi ihtiyaçlarınıza öncelik tanıyın

Narsist kimseler talep eder, aşağılar, yalan söyler ve sadece kendilerini düşünür. Kendi burunlarının ötesini bile göremezler. Bu tür davranışlar karşısında, kendi ihtiyaç ve haklarınızın varlığını unutmayın. Eğer bir şeyler doğru görünmüyorsa, bunu söyleyin. “Ben” ifadesini kullanarak kendinizi savunun. İddialı olun ve karşı tarafın empati eksikliğini dile getirin. Sakın pes etmeyin, tuzağa düşmeyin.

Yazıya dökün

İş yerindeki narsistler sadece başkalarından bir şeyler talep ederler. Bu nedenle, en iyi şey, tüm bu taleplerin yazılı formda (e-posta ya da not gibi) olmasıdır. Bu şekilde, bir olay yaşanırsa elinizde kanıtınız olacaktır. Ne de olsa belirli bir talebin özelliklerini gösterebilmeniz gerekir.

Onların tuzağına düşmeyin

Narsistler her zaman sizin hakkınızda kendi lehlerine kullanabilecekleri bir şeyler bilmek isterler. Bu nedenle, genellikle, samimiyet duygusu yaratıp sizden bilgi almak için sizinle iyi geçinmeye çalışacaklardır. Bu tuzağa düşmekten kaçının. Kişisel hayatınızdan bahsetmemeye özen gösterin; kendi görüş ve bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olun. Bir narsist herhangi bir bilgiyi daha sonra sizin aleyhinize kullanabilir.

Some figure

Değerleriniz ve haklarınız konusunda net olun

Bu tip kişiliklerle ilgili en yaygın sorunlardan biri de etik olmayan davranıştır. Söz konusu bireyler başkalarının haklarını ihlal ederler. İşin en kötü yanı ise, bireyleri genellikle yasa dışı faaliyetlerde bulunmaya zorlamalarıdır.

Bu yüzden iş yerindeki haklarınızı bilmek çok önemlidir. İş hukuku ve şirket kuralları hakkında bilgilere erişebilir olmanız gerekir. Narsistik patronlar genellikle yasa dışı (ve etik olmayan) sonuçlar elde etmek için çalışanlarını nasıl manipüle edeceklerini çok iyi bilirler. Hakkınızı savunarak, daha sonra hakkında pişman olabileceğiniz bir şey yapmaktan kaçının. Karşı tarafa sınırlarını hatırlatın.

Sonuç olarak, iş yerindeki narsistler son derece sorunlu olabilir. Bazen taciz ya da mobing işin içine dahil olabilir. Diğer çalışanlar genellikle narsistik iş arkadaşlarından kaçınmak için işten ayrılmayı seçerler. Kolay olmadığını biliyoruz, ancak sınırları belirlemeye çalışın; bu tür davranışlara asla boyun eğmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.