Narsist Bir Çocuk Yetiştirdiğinizin 5 İşareti
Çocuk yetiştirirken ebeveynlerin göz ardı etmemesi gereken en önemli şey, çocuğa öz saygıyı öğretmektir çünkü öz saygı düzgün bir duygusal gelişim için en temel şeydir. Ancak, bazı ebeveynler çocuklarının öz saygısına o kadar takıntılı hale geliyorlar ki onları durum narsistliğe varıyor.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, çocuklarının diğer çocuklardan daha üstün olduğunu düşünen ebeveynlerin çocuklarına öz saygıyı aşılamakta yetersiz kaldığı görülmüştür. Aksine, böyle davranarak çocuklarının narsist olma risklerini artırarak onlara zarar veriyorlar. Araştırmaya göre, bir çocuğun öz saygısının artması için diğer çocuklardan daha iyi olmasına değil sevildiğini hissetmeye ihtiyacı var.
Araştırmacılara göre, ebeveynler çocuklarının diğerlerinden daha özel olduğunu düşünürlerse, narsisizmin temelini oluşturan üstünlük fikrini içselleştirirler. Ancak, ebeveynler onlara sevgi ve takdirle yaklaşırlarsa, çocuklar değerli bireyler oldukları fikrini içselleştirirler bu da öz saygının temelini oluşturur.
Ancak, evladını diğerlerinden üstün görmek narsist bir çocuk yetiştirmeye neden olan tek davranış biçimi değildir. Araştırmacılar, tıpkı diğer kişilik özellikleri gibi narsisizmin genetikle alakalı olduğunu belirtti. Bu risklerden dolayı, bazı çocuklar diğerlerine oranla daha narsist olma eğilimindedirler.
Narsist bir çocuk yetiştirdiğinizi nasıl anlayabilirsiniz?
Aşağıdaki özellikler, ebeveynlik tarzınızın çocuklarınızda narsist bir tutum geliştirdiğini gösteren belirtilerdir. Bu davranışlarınızı gözden geçirmek ve gerekirse değiştirmek, duygusal ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunacak ve onları narsist bireyler olmaktan alıkoyacaktır.
Unutmayın ki, psikolojik açıdan narsisizm kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir kişilik bozukluğudur.
1.Çocuklarınızı asla hata yapmayacaklarına inandırıyorsanız
Bazı çocuklar kendilerine güvenmekte problem yaşarlar. Bir şeyi iyi yapacak kadar yetenekli olsalar bile çekinirler çünkü başarısız olma ihtimallerinden korkarlar. Öz saygılarını artırmak için onlara güven verin, onları teşvik edin ve takdiriniz sayesinde bunu yapabileceklerini anlarlar.
Onları övmek, başarılarını ve zaferlerini tanımak, sorunları çözme ve yaşamın farklı alanlarında başarılı olma yeteneklerine güvenmelerine yardımcı olur. Ancak, çocuklarınızı asla hata yapmayacaklarına inandırmak başka bir şeydir.
Çocuklar için hatalarıyla yaşamayı öğrenmek çok önemlidir ve bu narsist çocuklar için en iyi ilaçtır. Hata yapmak, yaşamanın ve öğrenmenin doğal bir parçasıdır. Tıpkı yürümeyi öğrendikleri gibi hatalarını fark etmeyi ve düştükleri zaman kalkmayı da öğrenmelidirler. Hata yapan birisi çabalıyor demektir bu da başarmak için fırsatı olduğunu gösterir.
2. Üstün olduklarını göstermek için çocuklarınızı sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsanız
7-8 yaşından sonra çocuklar başkalarıyla kendilerini karşılaştırmaya başlarlar. Bazen ebeveynler, çocukları ne kadar iyi olduklarına inandırıp teşvik ettiğinde karşılaştırma istekleri daha erken yaşlarda başlayabiliyor.
Ancak bu karşılaştırmalar, akranların gerisinde kalmak istemeyen çocuklar için baskı oluşturuyor. Bir çocuk göze çarptığında başarısını ve yeteneklerini fark etmek iyidir ancak bunu karşılaştırma olmadan yapmak gerekir.
Bir şeylerde iyi olmak ya da daha iyi olmak, üstün olmak anlamına gelmez ancak çocuklar bunu bu şekilde görmezler çünkü dünyaları böyle küçük küçük şeylerden oluşur. Dolayısıyla, hayatın nüanslarını fark etmeye gelince onlara yardım etmek bizim görevimizdir.
3. Eleştiriye açık olmayan bir rol modeli çiziyorsanız
Başkaları tarafından eleştirilmek pek çok yetişkin için çok rahatsız edici bir durum bu yüzden bunun narsist bir çocuk için ne kadar zor olabileceğini tahmin edersiniz. Ancak, eleştirilerden yapıcı bir şekilde faydalanmayı bilmek ve çocuğunuzun da böyle yapması için rol modeli oluşturmak çok önemlidir. Her şeye evet diyerek kafanızı sallamak zorunda değilsiniz ancak eleştirilere açık olmak, problem hakkında konuşabilmek ve değiştirebileceğiniz bir durumsa değişime açık olmak sizin elinizdedir.
Eğer çocuklar ebeveynlerinin eleştiri kaldıramadığını görürlerse, birisi onları iyi yönde geliştirecek bir şey önerdiğinde kulak asmazlar ve her zaman her şeyi doğru yaptıklarına inanarak kimseyi dinlemezler.
Dahası, bazı ebeveynler çocuklarının eleştirilmesine de katlanamaz ve onları daha kötü hale getiren kusursuzluk ve üstünlük imajını zedelememek için mantıksız davranırlar.
4. Onlarla böbürleniyor ve hatalarının üstünü kapatıyorsanız
Dürüst olalım. Gurur duyulacak bir şey yaptığında çocuğunuzla övünmek başka bir şeydir, yaptığı her şeyde en iyisi olduğunu kanıtlamak için çocuğunuzu savunmak ve hatalarının üstünü kapatmak başka bir şeydir. Bazı çocuklar ebeveynlerine karşı isyan ederek tepki gösterir, bazıları da daha fazla narsisistik hale gelecektir. Bunların ikisi de çocuklar için sağlıklı değildir.
Çocukların arada bir her şeyi ellerine yüzlerine bulaştırmaları kötü bir şey değildir. Endişelenecek ve utanmayı gerektirecek hiçbir şey yoktur. Onlara kimsenin mükemmel olmadığını anlatmak yerine başarısızlıklarının üzerini örterseniz, hayatları için çok önemli bir süreç olan öğrenme fırsatını engellemiş olursunuz.
5. Farklı çocuklar hakkında kötü konuşuyorsanız
Farklı olan ya da daha az yetenekli çocuklar başarısız değildir. Fakat bazı ebeveynler, fiziksel özellikleri, zeka seviyeleri ya da giyinme biçimleri nedeniyle onları küçük görecek ve bunun sonunda da çocukları herkesten üstün olduklarını düşünecek.
Başkaları hakkında olumsuz konuşmak, bazı insanların kendi niteliklerini vurgulamak için sıklıkla yaptığı bir şeydir. Ancak, bir örnek vermek için başkasını küçümsemek sizi daha üstün kılmaz.
Parlamak için başka insanların kötü yönlerini öne sürmek zorunda değilsiniz. Ancak ebeveynler, kendi çocukları daha değerli hissetsin diye diğer çocuklarla ilgili kötü konuşmalarına devam ederlerse, çocuklar kendilerine ve değerlerine karşı bakış açılarını kaybederler.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.