Mutlu İnsanların Farklı Yaptığı 7 Şey
Mutluluk, gelip geçen bir ruh halidir ama bazı insanlar daima mutlu gözükür. Bunun nedeni hedeflerine ulaşmış ve hayatta onları tatmin eden şeyleri bulmuş olmaları mıdır? Aslında mutlu insanların böyle gözükmesinin nedeni neşeyi yaşamalarıdır. Onların neşesi güzel şeyleri çeker ve bu da ruh hallerine geri yansır.
Mutluluk algıda bir değişimdir. Koşullarınızı nasıl gördüğünüze ve neye odaklanmayı seçtiğinize bağlıdır. Mutluluk, ayrıca bir alışkanlıktır. Bu nedenle zorluklarla karşılaştıklarında bile mutlu insanlar farklı davranırlar.
“Meselelere bakış açınızı değiştirirseniz, her şey farklı gözükecektir.”
– Wayne Dyer
Mutlu insanların alışkanlıkları
Mutluluk muhtemelen dünyada en çok aradığımız şeylerden biridir. Aslında bu birçok insan için yaşam boyu süren bir arayış olabilir. Çünkü mutluluğa yanlış anlamı atamışlardır. Özellikle de mutluluğun içten geldiğini kabul etmek yerine onu maddi şeylere bağladıklarında bu durum karşımıza çıkmaktadır.
“Para insanları mutlu etmez. İnsanlar insanları mutlu eder.”
– Steve Wynn
Mutlu insanlar, yaşamlarına huzur getiren belli alışkanlıkları izleme eğilimindedir. Bu alışkanlıkların en önemli olanları şunlardır:
1. Merhametle bakarlar etrafa, tiksintiyle değil
Mutlu insanlar, başkalarına yardım etmeyi sever. Başkalarına yardım ettiklerinde o kişinin hayatında bir farkılık yarattıklarını bilirler. Ve bu, hayatlarına neşe katar.
Merhametsiz insanlar, vermek ve paylaşmaktaki güzelliği göremezler. Bencildirler ve empatiden yoksundurlar. Ne var ki mutlu insanlar, almaktan çok vermekten hoşlanırlar çünkü yaşam tarzları empatiye dayalıdır.
“Başkalarının mutlu olmasını istiyorsanız, merhametli olmaya çalışın. Mutlu olmak istiyorsanız, merhametli olmaya çalışın.”
– Dalai Lama
2. Apati yerine sevgi ifade ederler
Mutlu insanlar başkalarını severler. Sevgi, içlerinden yayılır. Başkalarına sevgiyle bakarak mutlu insanlar onlardaki en iyi yönleri görmeyi başarır. Böylece başka insanlarda normalde fark edilmeyen özellikleri görebilirler. Sevgi, mutlu insanları parlatır.
Diğer yandan mutsuz insanlar ise başkalarına karşı apatiyle yaklaşırlar. Etkileşimleri öfke ve hoşgörüsüzlükle doludur. Bu da korktukları için insanları yargılamalarına yol açar ve yaşamlarına ve çevrelerine negatiflik çeker.
3. Direnmek yerine kabul ederler
Mutlu insanlar kendilerini olduğu gibi kabul eder. Direnmek ve farklı bir hayata sahip olmaya çalışmak yerine mutlu insanlar, büyümek ve gelişmek için karşılaştıkları her türlü zorluktan ders çıkarır.
Tam tersine, mutsuz insanlar durumu kabul etmemek için direnir ve savaşır. Durumdan en iyi şekilde faydalanmak yerine sürekli hüsran içinde yaşayan kişiler, kazanabilecekleri bilgi ve gelişmeyi göz ardı ederler.
“Kabul edin – sonra harekete geçin. Şu an neleri kapsarsa kapsasın, sanki kendiniz seçmişsiniz gibi kabul edin onu. Daima onunla çalışın, ona karşı olmayın. Böylece hayatınız mucizevi bir şekilde tüm hayatınızı dönüştürecektir.”
– Eckhart Tolle
4. Zorlukları bir büyüme fırsatı olarak görürler
Mutlu insanlar tıpkı herkes gibi çeşitli problemlerle uğraşmak zorunda kalır ama onlar zorlukları, büyüme ve farklı şeyler yapma fırsatı olarak görürler.
En hassas zamanlarda bile mutlu insanlar, iyimserlikle ileri bakmak için bir neden bulur. Değişimleri kabul eder, bunları birer meydan okuma olarak algılar ve en güç durumlarda bile gelişme fırsatı görürler.
5. İnatçı olmak yerine affederler
Mutlu insanlar kine tutunmaz çünkü bunun ruhu, bedeni ve zihni olumsuz etkilediğinin farkındadırlar. Geçmişi geride bırakır ve böylece gelecek olanda neşeyi bulmaya devam edebilirler.
Affetmeyi bilmeyen insanlar yaşamlarına negatiflik ve sefalet çeker çünkü affetmenin ne olduğunu anlamazlar. Bunu boş vermek şeklinde görmek yerine mutsuz insanlar affetmenin bir suçu geçerli kılmak olduğuna inanır. Ama mutlu insanlar için affetmek, acı veren bir olayın yaşandığını kabul etmek ve boş vermeleri gerektiğini bilmektir.
“Affetmek bir mahkumu serbest bırakmak ve mahkumun kendiniz olduğunu keşfetmektir.”
– Lewis B. Smedes
6. Güçsüzlüklerini güce dönüştürürler
Mutlu insanlar güçsüz yönlerine odaklanmazlar. Tam tersine güçlü yanlarından en iyi şekilde faydalanmaya çalışırlar. Mağduru oynamak yerine mutlu insanlar güçsüzlüklerini kabul ederek onlardan da güç almaya çalışırlar.
Güçsüzlüklerini nasıl tanıyacaklarını ve ilerlemek için onları nasıl kullanacaklarını bilirler. Kendi güçsüzlükleri vasıtasıyla onları aşacak gücü bulabilirler. bu kendini tanıma süreci, kendileri için aslında ne istediklerini keşfetmelerine yardımcı olur.
7. Eleştirmek yerine hayranlık duyarlar
Tıpkı siz ve bizler gibi, mutlu insanlar da hedeflerine ulaşmak için savaşırlar ama kendilerini yargılama ya da eleştirmeye tutunmazlar. Onlar için hayallerini başarmak, pozitif bir tavır takınmayı içerir.
Ayrıca başkalarına saygı ve hürmetle davranırlar ve yargılamazlar. Başkalarını eleştirmek yerine onlar sevgiyle bakar ve hayranlık duyarlar. Mutsuz insanların aksine mutlu insanlar kendi güvensizliklerini aşmak için başkalarını eleştirme ihtiyacını hissetmez.
Tavrınızı değiştirerek daha mutlu olun
Değiştiremeyeceğiniz bir sürü şey var ama meseleleri nasıl gördüğünüzü değiştirebilirsiniz. Mutluluk, bulabileceğiniz bir şey değildir ama bu arayış sırasında bir ödül bulabilirsiniz.
Mutlu olmaya açık ve hazır değilseniz, mutluluk kapınızı çalmayacaktır. Mutluluk bir seçimdir. Her şeyi değiştiren bir tavırdır. Etrafınızda ne olursa olsun mutlu olmak size bağlıdır. Çünkü yaşadıklarınızın sizi nasıl etkileyeceği konusunda en güçlü kontrole sahipsiniz.
“Değiştirmeye kalkmadan ne olduğunuzu anlamaya çalışırsanız, olduğunuz şey bir dönüşüm geçirir.”
– Jiddu Krishnamurti
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.