Meme Kanseri: Hastalık ile Mücadelenin Farklı Evreleri
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Bu makalede, bir kadının meme kanseri teşhisi konulduğunda karşılaştığı farklı aşamaları sizinle paylaşmak istiyoruz. O zaman, göründüğü kadar zor bir empati egzersizini deneyelim. Doktorun size bu teşhisi koyduğunu bir hayal edin. Ne hissediyorsunuz? Ne düşünüyorsunuz? Bir kadın hastalığın etkisine nasıl tepki gösterir mesela? Zihinsel olarak geçirdiği aşamalar nelerdir?
Meme kanseri, glandüler epitelyal hücrelerin hızlandırılmış ve kontrolsüz proliferasyonunu içerir. Bu hücreler üreme kapasitelerini büyük ölçüde arttırır. Meme kanseri hücreleri kan veya lenfatik damarlara yayılabilir ve vücudun diğer kısımlarına ulaşabilir, böylece metastaz oluşturabilir. Bu sürecin başlayıp başlamaması, hastalığın teşhisini yaparken üzerinde durulması gereken çok önemli bir bilgidir.
Epidemiyoloji ve risk faktörleri açısından, İspanyol kadınlarında daha sık olduğu belirtilmelidir. Ancak, tıptaki gelişmeler sayesinde, meme kanserinden ölüm oranı son yıllarda azalmıştır.
Meme kanseri nasıl tedavi edilir?
Bir yandan, onkoloji uzmanı hastalığın tedavisi için fiziksel süreçten sorumlu olacaktır. Buna tümörün çıkarılması, radyoterapi, kemoterapinin uygulanması ve hormonal tedaviyi de dahil etme kararı dahildir. Diğer taraftan, doktor, tıbbi müdahaleyi planlarken, hastanın psikolojik gücü gibi kendi özelliklerini dikkate almalıdır.
Bir psikolog da tedavinin her terapötik sürecinde gereklidir. Hasta hastalığı biliyor mu, anlıyor ve kabul ediyor mu? Teşhis anından itibaren, bir psikologun duygusal rahatlama ve bilginin doğru bir şekilde ele alınmasını destekleme, yardım etme ve destekleme için var olması gerekir. Ayrıca, bir psikolog hasta tarafından tedaviye uyumu arttırmanın yanı sıra beklentilerinin yönetiminde de önemli bir figür olabilir.
“Kanserin kurbanı ya da kurtulanı olabilirsiniz. Bu bir algı biçimidir.”
– Dave Pelzer
Kanser teşhisi sonrası bir kişinin yaşadıkları
Kubler-Ross’un ifade ettiği gibi, kanser teşhisi sonrası bir kişinin geçtiği farklı aşamalar vardır. Bu nedenle, kanserin teşhis edildiği aşamayı göz önüne almamız önemlidir. Terapötik süreci yürütmek için destek, yardım ve yöntem, duruma göre olarak farklı olacaktır.
İlk başta hasta durumu inkar edecektir. Kanser olduklarına inanmayı reddedebilirler. Çoğu durumda, hasta teşhisi doğrulamak için birkaç kez test edilmek ister, ya da tanı da bir hata olduğunda başka doktorlar ile görüşmeyi ister.
Sonra, inkar yerini öfkeye bırakır. Öfke ve düşmanlık, doktorlar, kendileri ya da akrabalarına yönelik bir suçlama içerebilir. Daha sonra hasta, savaşma arzusu olmayan, kendilerini zayıf hissettikleri bir depresyon evresine girebilirler. Üzüntü ve korku onların günlük ruh hallerinin merkezidir.
Ardından, hasta müzakere aşamasına girer. Bu evrede sıklıkla “Ne olurdu?” İfadesini kullanırlar. Gizli olarak, hasta kendisiyle bir anlaşma yapmaya çalışır. Bunu kanser gerçekliğinden korumak için bir savunma mekanizması gibi düşünebilirsiniz. Henüz hasta olduğunu kabul etmeye hazır değildir.
Son olarak, hasta kabul aşamasına ulaşır. Hastalığını kabul ederler ve o andan itibaren problemleriyle yaşamaya başlar. Artık doğrudan kansere karşı savaşabilirler.
“Dans ettiğimde keder ve üzüntüler bedenimden atıyor, neşe ve ritm ile doluyorum.”
– Inga Muscio
Her aşamada nasıl yardımcı olabiliriz?
Tedavi açısından bakıldığında, her evrede meme kanseri teşhisi konan bir kadına eşlik edilmelidir. Birisinin hastalığını kabul edene kadar acısını hafifletmesi için orada olmalıyız. O andan itibaren, tedavi sürecinde onun yanında yürümeye devam etmeliyiz. Kadınların kanser hakkında sahip olabileceği belirsizliği azaltmamız önem arz eder. Hastalığın kendisi hakkında psiko-eğitim ve fiziksel ve zihinsel durumunu iyileştirmek için kullanılacak olan terapiler ve teknikler hakkında bilgi vermeliyiz.
“Kanser bir kelimedir, cümle değil.”
– John Diamond
Bu nedenle, adım adım, farklı aşamaların yardım ve destekle üstesinden gelineceğini unutmamak gerekir. Pozitif enerji ile hasta ile süreç boyunca beraber hareket edeceğiz. Tabii ki, kötü günler olacak, ama onların içinde bile ilerlemesini sağlamak için olumlu detaylar olacaktır. Bir çocuğun gülüşü, genç bir çiftin öpüşü, arkadaştan sevgi dolu bir söz, dağlarda yürüyüş olabilir.
Her dönemin kendine has vardır, ama, bir şekilde veya başka bir şekilde, bir evrim meydana gelir ve kişi hastalığı kabul etmek zorunda kalır. Hasta olduğu için bir hastalığı olduğunu anlamak zorunda. Oradan, korkuları, endişeleri ve belirsizlikleri bilmek ve tanımak, güç, enerji ve pozitifliği göstermek savaşı kazanmaya yardımcı olacaktır.
Meme kanseri olan kadınlar, cesur, güzel savaşçılardır. Onlara cesaret verin!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.