Meditasyon Esnasında Odağınızı Koruma Yolları
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Meditasyon kendimizle bağ kurmak, hislerimizin farkında olmak ve düşüncelerimizi keşfetmek için harika bir imkandır. Fakat meditasyon yaparken aklınızın uzaklara gitmesini engellemek oldukça zor olabilir. Bunu elde etmek epey bir pratik ve uygun teknikler gerektirir.
Birçok insan meditasyonun onlara uygun bir şey olmadığını düşünür, ne yaparlarsa yapsınlar düşünmeyi engelleyemeyeceklerini düşünürler. Hatta bazı insanlar rahatlama yetisine sahip olmadıklarını bile düşünürler. Bu nedenle meditasyon yapmanın ne düşünmeyi durdurmak ne de zihninizi boş bırakmak olduğunu anlamak gereklidir.
Meditasyon yaparken tekrarlanan düşünceleriniz varsa endişelenmeyin! Zihinlerimiz son derece aktif makineler oldukları için bu son derece normaldir. Hatta, aklımızdan günde 60.000 ila 80.000 birbirinden farklı düşünce geçtiği tahmin edilmektedir. Bu rakamlara bakılınca düşünce sürecini bilinçli bir şekilde devre dışı bırakmanın kolay olmadığını düşünmek mantıklıdır.
Aslında meditasyonun bize öğrettiği şey düşüncelerimize takılıp onlarla birlikte uzaklaşmamamızdır. Düşüncelerin, gelip gitmelerine müsaade etmemizi sağlarlar, bunu o düşüncelerin hatırlattığı hikayeler ve ortaya çıkardıkları hislere kapılmadan yapmamızı sağlar. Bu nedenle, meditasyon yaparken odağınızı korumayı öğrenmek bu disiplini öğrenmenin anahtarıdır.
“Meditasyon sizi kaybettiğiniz parçanızla yeniden tanıştırabilir.”
– Russell Simmons
Aşağıda meditasyon yaparken odağınızı korumak için faydalı tüyolar bulabilirsiniz.
1. Nefes alın
Odaklanacak bir görevin olması zihin için harikadır. Bununla birlikte, nefes egzersizleri zihni odaklı tutmak için iyi bir yoldur. Vücudun rahatlamasına da yardımcı olurlar.
Bu tekniği kullanmak için sadece nefes alışlarınızı ve verişlerinizi sayın. Örneğin, 1’den 100’e kadar sayın. Eğer zihninizin uzaklaştığını ve sayıları kaçırdığınızı farkederseniz paniklemeyin, sorun yok. Kendinize iyi davranın ve baştan başlayın.
2. Şekiller çizin veya hayal edin
Nefes egzersizlerinizi yaparken (nefes alırken, verirken ve nefesinizi tutarken) hayal gücünüzle bir üçgen çizmeye çalışın. Üçgen olmak zorunda da değildir aslında, kare de olabilir. Size bağlı.
Size yakın bir objenin şekline odaklanarak da kendinize yardımcı olabilirsiniz, böylece odaklanmak daha kolay olacaktır. Bir mum yakıp alevin şekline odaklanmaya çalışın
3. Rehber eşliğinde meditasyon
Meditasyon yaparken doğru veya yanlış yoktur. Sessiz meditasyon bir yöntemdir ve size yardımcı olacak bir rehber kullanabilirsiniz. Birisi size neyi hayal etmeniz gerektiğini söylediğinde zihniniz büyük ihtimalle sadece karşınızdakinin sözlerine odaklanacaktır. Karşınızdakinin size söylediği şeyleri kafanızda canlandırmakla meşgul olacağınız için zihniniz uzaklaşamayacaktır.
Rehberli meditasyon yapmak için tercih edebileceğiniz birçok kaynak vardır. Farklı video ve ses kayıtlarını deneyin ve en çok sevdiklerinizi kaydedin. En iyi tarafı ise birçoğunun internetten bedavaya bulunabilmesidir, biraz araştırın ve hoşunuza giden bir tane bulun.
4. Düşüncelerinizi kabul edin
Sessiz meditasyon yaparken düşüncelerinizi uzaklaştırmak yerine onları kabul edin. Bir şeyi düşünmemeye çalışmak sadece onu düşünmenize neden olacaktır. Düşüncelerinizi kabul etmek size kendinizi daha özgür hissettirecek. Aklınıza gelen düşünceler hoşunuza gitmezse onların yerine daha hoş düşünceler koyun.
“Karşı koyduklarınız hayatınızda yer etmeye devam eder.”
– Carl Jung
Örneğin zihninizin mavi bir gökyüzü olduğunu ve düşüncelerinizin geçen bulutlar olduğunu hayal edebilirsiniz. Zihninizin bir nehir ve düşüncelerinizin nehirden akan dallar olduğunu da hayal edebilirsiniz. Böylelikle düşüncelerinizin geçip gitmesine izin verebilir, kendinizi onlara takılmaktan alıkoyabilirsiniz. Sadece akıp gitmelerini izleyin.
5. Düşüncelerinizi yazın
Aklınızda çok fazla şey varsa meditasyon seansınızdan önce onları yazmanız faydalı olabilir. Böylelikle düşüncelerinizi içinizde tutmayacaksınız ve onları takıntı haline getirmekten kaçınabileceksiniz.
Sahip olduğunuz tüm düşünceleri analiz etmeden ve yargılamadan yazın. Onlar hakkında fazla düşünmeyin, önemli olan kendinizi yazarak ifade etmenizdir. Düşüncelerinizi kağıda dökmeniz meditasyon yaparken daha rahat olmanızı sağlayacak.
6. Düzenli meditasyon yapın
Her gün aynı saat ve aynı yerde meditasyon yapmak bir rutin oluşturacaktır. Beyniniz bir sonra gelecek şeyi bilerek ona hazırlıklı olacaktır. Bu sayede meditasyon yaparken daha rahat olacaksınız. Zihin sessizliğe alışık değildir, eğer bunu düzensiz bir şekilde yaparsanız düşüncelerinizi geri itmek zorunda kalacaktır, çünkü doğal olarak yaptığı şey budur.
İşte bu yüzden kendinizi düşüncelerinizden özgürleştirme alışkanlığını oluşturmak bu denli önemlidir. Ancak bu şekilde meditasyon yaparken zihninizin sürüklenmesini engelleyebilirsiniz.
Meditasyonun gücünü küçümsemeyin
Meditasyon yapmak basittir fakat kolay değildir. Ancak, günlük rutininizin bir parçası haline getirmeye değer. Araştırmalar bu tekniği uygulamanın insanların ruhsal ve fiziksel sağlığı üzeride pozitif etkileri olabileceğini ortaya koymuştur.
Ayrıca, depresyon, anksiyete, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, uyku bozuklukları ve kronik ağrı gibi ciddi durumların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu makaledeki tüyoları kullanarak meditasyon yapmak sizin için çok daha kolay olacaktır. Şimdi sıra sizde. Sadece meditasyon yapın, sonuçlar sizi şaşırtacak!
“Meditasyonun ilginç yanı gitgide kendinizi bulmanızdır.”
– David Lynch
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.