Matematik Kaygısı Olan Çocuklara Yardım Etmek
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Matematik kaygısı oldukça yaygındır. Tüm öğrencilerin yaklaşık %60’ı bir noktada bundan muzdarip olabilir. Matematik, çoğu öğrencide olumsuz duygusal tepkileri tetikleyebilir.
Yine de matematik çok önemli bir konudur. Matematiği geçemezseniz, muhtemelen mezun olmayacaksınız, bu nedenle matematik kaygısı çocukların üstesinden gelmeyi öğrenmeleri gereken bir engeldir. Bu makalede, matematik kaygısının üstesinden gelmelerine yardımcı olacak bazı anahtarlara ve ipuçlarına odaklanacağız.
Matematik kaygısının nedenleri
Genel bir korku, düşünceler veya bazı koşullar tarafından tetiklenir. Matematik kaygısı ile ilgili olarak, bu faktörlerden bazıları şunlardır:
- Problem hakkında düşünmek.
- Motivasyon eksikliği.
- Temel matematik anlayışı eksikliği.
Tüm bu faktörler, çocukları başarısızlık konusunda o kadar korkutabilir ki, ilerlemelerini engeller. En kötü senaryoda, çocuklarda anksiyete veya depresyon gibi psikolojik bozukluklar gelişebilir.
1. Problem hakkında düşünmek
Bazı öğrenciler ve genel nüfusun bir kısmı matematiğin karmaşık olduğunu düşünebilir. Bu izlenim her yerde pekiştiriliyor ve çocuklar daha sınıfa bile girmeden korkuyorlar.
Sürekli olarak bir şeyin zor olabileceğini düşünmek onu gereksiz yere doğru yapabilir. Bu, kendini gerçekleştiren kehanet olarak bilinir. Yaptığınız şeyde başarısız olma konusunda düşünüyorsanız, muhtemelen sadece kendi davranışlarınızı etkilemiş olduğunuz için başarısız olacaksınız.
Ancak asıl mesele konunun çok zor olması değil. Profesör Jo Boaler’e göre, insanların sadece %3’ü matematik öğrenmede ciddi zorluklar yaşıyor. Diğer herkes için, onu anlamak tamamen mümkündür. Peki, çocukların endişelenmemesi için bunu nasıl içselleştirebiliriz?
İlk olarak, öğrencilere matematiğin diğerleri gibi bir beceri olduğunu açıklamalıyız. Nasıl herkes bisiklet sürmeyi öğrenebiliyorsa, hemen hemen herkes biraz çaba sarf ederek geometriye veya cebire hakim olabilir.
Eğer bir çocuk kendini tamamen çaresiz hissediyorsa (düşük özsaygısı olan çocuklarda görülen bir durum), güvenlerini artırmak için o çocuk için daha kolay olacağını bildiğiniz matematik problemlerini çözmeyi denemelerini önerebilirsiniz. Oradan, biraz daha zorlaştırabilirsiniz. Bu aynı zamanda motivasyon eksikliğine de yardımcı olacaktır.
2. Motivasyon eksikliği
Çoğu çocuk matematikten nefret eder çünkü ya mantıklı olmadığını düşünürler ya da çok karmaşık olduğuna inanırlar.
Pek çok matematik probleminin çocuğun gerçek dünyasıyla herhangi bir bağlantısı yoktur. Çocuklar ve gençler, tüm sorunlarının daha çok hafta sonları dışarı çıkmakla veya ilişkilerle ilgili olduğunu düşündüklerinden, matematik öğrenmeye ihtiyaçları olmadığını düşünme eğilimindedirler. Bir dereceye kadar haklı olabilirler.
Bilim veya mühendislikle ilgili bir konuda eğitim görmek istiyorsanız, matematik gereklidir. Aksi takdirde, çok gerekmez. Ancak, matematik okul sisteminin bir parçasıdır. Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler, çocukların matematiği yararlı bulmalarına yardımcı olmalıdır.
Matematiği geçerlerse, daha iyi bir gelecekleri olacak. Bu yüzden bunu çocuk için bir meydan okuma, oynanması gereken bir oyun haline getirmelisiniz.
3. Temel matematik anlayışı eksikliği
İleri matematik sınıflarındaki birçok öğrenci, temel matematiği bile anlamıyor, bu da kaygıya yol açıyor. Neyse ki, bunun kolay bir çözümü var. Onlarla temelleri gözden geçirin. Ebeveynlerin yanı sıra özel bir öğretmen de bu konuda yardımcı olabilir. Çocuk bunu kendi başına yapmaya karar verirse daha da iyidir. Çalışmalı ve bilgilerini tazelemelidirler.
Gördüğünüz gibi, matematik kaygısı birçok şeyin neden olduğu yaygın bir sorundur. Bu yazıda bazılarından bahsettik ve bunlarla nasıl başa çıkacağımızı da öğrendik. Ancak, en önemli şey denemeye devam etmektir. Hemen hemen herkesin matematik öğrenebileceğini unutmayın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.