Logo image
Logo image

Maslow'un İnsan İhtiyaçları Teorisi

3 dakika
Maslow'un İnsan İhtiyaçları Teorisi
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Fátima Servián Franco
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Abraham Maslow, insan psikolojisinin kurucusu ve ana figürüdür. Her bireyi ilgilendiren bir dizi ihtiyacın varlığına dayanan insan ihtiyaçlarının hiyerarşisini oluşturmuştur. Maslow bu ihtiyaçları en acilden en az acil olana kadar organize etti. Teorisini bu şekilde düzenlemiştir, çünkü Maslow’a göre, eylemlerimiz belirli ihtiyaçların karşılanması hedefine yönelik motivasyondan doğar. Diğer bir deyişle, kendi ihtiyaçlarımızı refahımız üzerindeki etkilerine göre sıralarız.

Maslow, teorisini bir piramitle görsel olarak temsil etti, bu yüzden teori Maslow Piramidi olarak da bilinir.

Maslow’un İnsan İhtiyaçları Teorisi

Piramidin en alt kısmı biyolojik hayatta kalmamız için en önemli ve vazgeçilmez ihtiyaçları içerir. Piramidin üst kısmı daha az acil ihtiyaçlar içeriyor. Bunun yerine, üst kısım kendini gerçekleştirme ile ilgilidir. Piramidin en alt kısmındaki ihtiyaçları karşıladığımızda, piramidin üst kısmına geçip yeni yollardan tatmin olabiliriz.

Tüketici toplumumuz derin kültürel değişiklikler yarattı. Bu kültürel değişimler, insanın doğal arzularının içeriğini, terimlerini ve kavramlarını değiştirdi. Günümüzde, Maslow’un insani ihtiyaçlar hiyerarşisine aykırı, sanki umursadığımız tek şey, ne kadar yararlı olursa olsun mümkün olduğunca çok maddi mal ve hizmeti biriktiriyor gibi görünüyor.

Aynı zamanda, Maslow’un hiyerarşisinin daha varoluşsal kısımları geçerliliğini yitirdi. Değerlerimizi eskiden olduğu gibi kaybettik gibi görünüyor. Bu nedenle, ihtiyaçlarımızı gözden geçirip yeniden sınıflandırmamız gerekiyor.

Some figure

İnsan ihtiyaçları teorisinin yapısı

Maslow’un insan ihtiyaçları teorisi hiyerarşik bir yapıdır. Teori, temel ihtiyaçlarımız karşılandığında, insanların daha büyük arzuları geliştirmeye başladığını belirtir. Maslow bu ihtiyaçları beş seviyeye ayırdı:

  • Psikolojik ihtiyaçlar. Bunlar piramidin en büyük bölümünü oluşturur çünkü hayatta kalma ve yeniden ürememiz ile ilgilidir. Bu seviyede, vücudun normal ve sabit bir durumu sürdürme çabası olan homoeostaz gibi ihtiyaçları buluruz. Buna ek olarak, yiyecek, yeterli vücut ısısını, cinsiyeti ve bu seviyede nefes almayı sürdürme gibi ihtiyaçları da buluyoruz.
  • Güvenlik ihtiyaçları. Piramidin bu kısmında bir düzen ve istikrar duygusu ararız. İstikrar, istihdam, kaynaklar, sağlık ve korumaya ihtiyacımız var. Bu arzular, yaşamlarımız üzerindeki kontrolünü kaybetme korkumuzla ilgilidir.
  • Sosyal ihtiyaçlar. Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarımızı karşıladığımızda, motivasyonumuz hayatımızın sosyal kısmına odaklanıyor. Ortamı başka insanlarla ve onun duygusal yönüyle arzuluyoruz. Bu düzeyde, başkalarıyla iletişim kurmak, arkadaşlık kurmak, sevgiyi ifade etmek ve kabul etmek, topluluk içinde yaşamak, bir gruba ait olmak ve kabul etmek gibi ihtiyaçlar vardır.
  • Öz saygı olarak da bilinen tanıma ihtiyacı. Bu seviyede takdir etmemiz, prestij sahibi olmamız ve sosyal grubumuzda öne çıkmamız gerekiyor. Maslow ayrıca bu bölümde öz güven ve öz saygı da içeriyor.
  • Kendini geliştirme ihtiyaçları. Bu ihtiyaçları “kendini gerçekleştirme ihtiyaçları” olarak adlandırabiliriz. Bu bölüm elde etmek için en zor hedefleri içermektedir. Maslow, bu seviyede insanların kendi ölümlerini aşmak ve dünya üzerinde izlerini bırakmak istediklerini tahmin ediyor. Bu seviyedeki diğer arzular, yetenek geliştirme ve kendi çalışmalarımızı yürütme ihtiyacımızı içerir. Bu ihtiyaçlar, hayattaki bir görevi ararken, ahlaki ve manevi olarak gelişmemizle ilgilidir.
Some figure

İnsanın psikolojik ihtiyaçları

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), zihinsel sağlığı, “yalnızca hastalıkların veya hastalıkların yokluğu değil, toplam fiziksel, zihinsel ve sosyal refah durumu” olarak tanımlar.

Psikolojik iyi olma, en yüksek ihtiyaçlarımızı kapsar ve aşkımızı küresel düzeyde nasıl yargıladığımızı gösterir. Bu ihtiyaçlar, zevkli durumların yaşanması veya kişisel arzularımızı tatmin etmemizle ilgili değildir. Bunun yerine, daha geniş boyutlar vardır.

En önemli psikolojik ihtiyaçlar arasında sevgi ve aşk ihtiyacı, aidiyet ihtiyacı ve tanınma ihtiyacı vardır. Kendini gerçekleştirme, insanoğlunun en yüksek psikolojik ihtiyacıdır. Hayatımızda anlam bulmamız bu gerçekleşmeyle gerçekleşiyor.

Bir çok araştırmacı ve çalışma Maslow’un insani ihtiyaçlarının hiyerarşisini desteklemektedir. Bununla birlikte, onunla aynı fikirde olmayan pek çok kişi var. Bazıları Maslow’un modelini, özellikle de Maslow’un kendini gerçekleştirme tartışması söz konusu olduğunda eleştirdi. Aslında, bazı çalışmalar temel ihtiyaçlarımıza bakılmasa bile, kendini gerçekleştirmenin ve tanıma sürecinin hala önemli olduğunu belirtmektedir.

Maslow’un aldığı eleştiriden bağımsız olarak, onun ihtiyaç teorisi psikolojiye temel bir katkıdır. Maslow ihtiyaçları kategorize etmiş olduğu piramidi ile insancıl psikolojiyi ve ortak iyilik kavramını oluşturmaya ve geliştirmeye yardımcı oldu.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.