Logo image
Logo image

Mahremiyet ve Gizliliğinizi Koruma Hakkı

2 dakika
Mahremiyet ve gizliliğinizi koruma hakkı, teknolojideki ilerlemeler tarafından en çok etkilenmiş şeylerden bir tanesidir. Şimdilerde verilerinizin değerli bir varlığınız olması, bunu düzenleyen kanunlarda bir güncelleme var olmasını gerekli kılan bir gerçektir.
Mahremiyet ve Gizliliğinizi Koruma Hakkı
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Patricia Grande Yeves
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Mahremiyet ve gizliliğinizi koruma ihtiyacı her insanda doğuştan var olan bir ihtiyaçtır. Kişi, kimliği ve kişiliğini geliştirmek için bireysellik hakkında bazı şeyleri anlamalıdır. Bundan dolay,ı, insanların özel bir hayata sahip olmak istemeleri anlaşılabilirdir.

Gizlilik ve mahremiyet hakkı gibi bazı kişisel hakların yeni teknolojilerin evrimi ile daha fazla tehdit altında olduğu açıktır. Ayrıca, bu hakların ve bilgi özgürlüğü hakkının birleşimi de bunu yaratır. Bu sosyal ağlar ve internetin gelişiminden beri çok daha ön plandadır.

Bu yazımız mahremiyet ve gizlilik hakkını, sınırlarını ve yeni teknolojiler ile ilişkisini inceleyecektir.

Some figure

Mahremiyet ve Gizliliğinizi Koruma Hakkı

Hem kişisel hem de ailesel bağlamda özel hayat ve gizliliğe saygı duymak, temel insani değerlerdir.

Bundan dolayı gizlilik, özel hayat ve mahremiyet hakkı temel bir insan hakkıdır. Bunun esas nedeni kişinin hayatının belirli kısımlarını dışarıda tutmak, ya da diğer insanlardan saklamak ile ilgili hakkıdır. Bu hak şunları içerir:

  • Kişinin evinin kutsallığı hakkı.
  • Ayrıca özel yazışma hakkı.
  • Özel iletişim hakkı.
  • Şeref hakkı.
  • Kişinin kendilik imajına dair hakkı.
  • Ve kolektif yaşama katılmama ve kendini gönüllü olarak tecrit etme hakkı.
    Rahatsız edilmeme hakkı.

Ayrıca, bu haklar düşündüğünüzü dışa vurmama hakkı (ifade özgürlüğünün bir parçası) ve üreme ve cinsel eğilim özgürlüğü gibi pek çok diğer hak ile de ilişkilidir.

Bunlar çeşitli uluslararası kurumlar tarafından belirlenmiş olan temel insan haklarıdır. Örneğin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 12. maddesinde kimsenin özel hayatında, aile hayatında, yazışmalarında, ya da ev hayatında iftira ya da hakaretlere, veya keyfi müdahalelere maruz kalmaması gerektiğini pekiştirmiştir. Buna ek olarak, herkesin bu tip saldırı ya da müdahalelere karşı yasal koruma hakkına da sahip olduğunu söyler.

Gizlilik Hakkının Sınırları Nelerdir?

Hükumetler kişinin gizlilik hakkını korumak söz konusu olduğunda bir ikilem ile karşı karşıyadır. Vatandaşlarının gizlilik hakkı ile, hırsızlık, kaçırılma ve terörist saldırılar gibi şeylerden korunmaları arasındaki dengeyi korumakta güçlük çekerler.

Bundan dolayı, eğer biri gizlilik hakkını mutlak terimler ile yorumlarsa cezai kovuşturma önlenebilir. Gizlilik hakkını aşağıdaki faktörler tanımlar:

  • Kamu düzeninin, sağlığın ve ahlakın korunması.
  • Ulusal sağlığın korunması.
  • Hak ve özgürlüklerinizin, ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması.

Bazı anayasalar gizlilik hakkından açık bir şekilde bahsetmektedir. Diğerleri ise bunu kişiyi yasa dışı gizlilik ihlallerine karşı koruyan yasalar aracılığıyla üstü kapalı bir şekilde gerçekleştirir. Bu noktada, özel hayatın casusluk tekniklerindeki ilerlemelere karşı daha savunmasız olduğunu vurgulayalım.

Some figure

İnternet Gizliliği ve Gelişim

İnternetin insan yaşamının tüm yönlerinde devrim yarattığına hiç şüphe yoktur. Günümüzde herkes, yayın araçları sayesinde online içerik oluşturabilir. Bu fenomen bloglarda, fikir forumlarında ve sosyal ağlarda gözlemlenebilir.

Bu durum gizlilik hakkı ile ilgili tartışmalara yol açmıştır: gizlilik denince ne anlıyorsunuz? World Wide Web’de haklarınızı nasıl korursunuz?

Online bir şekilde bulduğunuz temel hizmetlerin ücretsiz olduğunu düşünebilirsiniz ancak gerçekte kendi verilerinizi eklediğinizde bunlar için ödeme yaparsınız. Birçok insan şirketlerin genel reklamlardan finansman aldığını iddia eder. Ancak, bu gelir yetersizdir: profiliniz, tercihleriniz ve tüketim alışkanlıklarınız an itibariyle reklamlar için (seçici reklamcılık) ve ekonomik, politik ve güvenlik sebepli amaçlar için toplanmakta olan verilerdir.

Bu bilgi aktarımının bir örneği web sitelerinin tarayıcınızı tanımlamak için bilgisayarınıza gönderdiği dosyalardır (cookie’ler/çerezler). Pazarlamacılar kullanıcı tercihlerini ve davranışsal eğilimleri depolayarak hizmet kalitesini artırmak için bunları kullanırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Monografías, https://www.monografias.com/trabajos32/derecho-intimidad/derecho-intimidad2.shtml
  • Unla, http://www.unla.mx/iusunla3/reflexion/derecho%20a%20la%20intimidad.htm
  • Fundación Telefónica, https://telos.fundaciontelefonica.com/archivo/numero085/intimidad-privacidad-y-honor-en-internet/
  • Declaración Universal de los Derechos Humanos, https://www.un.org/es/universal-declaration-human-rights/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.