Logo image
Logo image

Küçük Kazanımlar Teorisi ile Özgüveninizi Arttırın

3 dakika
Küçük kazanımlar teorisi, hayatı basitleştirmeyi öğrenirseniz daha iyi olacağını söyler. En büyük ve çözümü en zor problemler, onları küçük parçalara ayırdığınızda daha kolay başa çıkılabilir hale gelir.
Küçük Kazanımlar Teorisi ile Özgüveninizi Arttırın
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Özgüveniniz için pek çok küçük zafer elde etmekten daha iyi bir şey yoktur. Bu günlük zaferler sizi devam etmek için motive edebilir. Antropologlar, ilerleme sağlama becerisinin insanlara doğal olarak geldiğini söylüyorlar.

Teknolojik, sosyal ve kültürel gelişme neredeyse durdurulamaz. Öyle ki, çok geçmeden keşfedilmemiş gezegenleri ziyaret eden yeni nesillere sahip olacağız. Bugün tedavi edilemeyen hastalıkları yok edecekler.

“Yavaş yürüyorum, ama asla geriye doğru yürümüyorum.”

– Abraham Lincoln

Ana fikir şudur: küçük kazançlar sağlamak için motivasyonunuzu teşvik etmiyorsanız, onları elde etmeyi kesinlikle zor bulabilirsiniz. Olanaklara inanmalısınız. Aksi halde, yeteneklerine güvenen, yüksek özgüveni olan ve kendine değer veren erkekler ve kadınlar sizi geçecektir.

Uygulamada küçük kazanımlar teorisi

DNA’nın moleküler yapısını keşfeden James Watson, anılarını yazdığı notlarda, okulunda hiç kimsenin öğrencilere motivasyon anlatmadığını açıklıyor. Kimse size karanlık anlar ve kişisel yenilgi ile nasıl başa çıkılacağını söylemez.

Watson ve Francis Crick, DNA’yı deşifre etme girişimlerinde birkaç kez başarısız oldular. Dahası, yıllarca modellerinin başarısız olacağını ve dünyanın onlara güleceğini düşündüler.

Bununla birlikte, her iki bilim adamı da, bugün küçük kazanımlar teorisi olarak bildiğimiz şeyi, zihinsel ve duygusal olarak yeniden odaklamaya ve uygulamaya karar verdiler. Sonuçta, güveninizi azar azar arttırmaktan daha iyi bir şey yoktur. Her doğru cevap ve her küçük destek sonunda nihayet zaferle sonuçlanacak.

Some figure

Kendinize bakış açınızı geliştirmek için küçük kazanımlar teorisini kullanmak

Hepimiz, yürümeyi bilmeyen bir çocuğu koşturamayacağımızı biliriz. Çatıyı inşa etmeden önce bir evin temelini bitirmek gerekir. Her seferinde bir adım atmak önemlidir. Neyi ne zaman yapacağını bilmek gerekir. Her şeyden önce, sabrınızı beslemek için zekaya ihtiyacınız var. Ne yazık ki, günlük hayatımızda, yavaş ilerlemek isteyenlere fazla yer yoktur. Bir şeyden geçmeden önce zamanını düşünmeye ve incelemeye ayıran kişilere değer vermiyoruz.

Çoğumuz, aslında, diğer uçta sıkışmış haldeyiz. Büyük hayallerimiz ve arzularımız var. Ayrıca büyük sorunlarımız var. Her şey bizi endişelendiriyor ve parmaklarımızın arasından akıp gidiyor. Bu başarısızlıktan kaçış olmadığını ve tüm seçeneklerimizi kullandığımızı düşünmeye başlarız. Bu tür fikirler, özgüvenimizden uzaklaşıp, başarmamız gereken şeyler için ihtiyaç duyduğumuz motivasyonu yok eder.

İnsan motivasyonu alanına katkılarından dolayı psikolojik dünyada tanınmayı hak eden bir isim var. Teresa Amabile, yaratıcılık, üretkenlik ve işyeri memnuniyeti konusunda uzmanlaşmış bir Harvard profesörüdür. Küçük kazanım teorisinin neler sunabileceğini vurgular. Önemli hedeflere ulaşmak ve karmaşık problemleri çözmek için en iyi şey, yolculuğu küçük aşamalara bölmektir.

Some figure

Küçük, gündelik devrimler

Karl Weick, tanınmış bir sosyal psikolog ve motivasyon alanında çalışmış bir diğer uzmandır. Weick’e göre, çoğu modern toplum ciddi sorunlarla başa çıkmada etkili değildir. Bunlar işsizlik ve suç gibi kronik sorunlardır. Politikacılar ve kar amacı gütmeyenler kurumların yaptığı şey, “büyük çözümler” konusuna çok fazla para yatırmaktır.

Ancak, bu büyük çözümler her zaman başarısız görünüyor. Büyük şemalar ve iyi niyetler hızla duman olur ve yükselir. Onlardan bahsetmek bir şeydir, ama onları gerçekleştirmek başka şeydir. Gerçek çözüm, küçük kazanımlar teorisinde yatar. Bu sorunları gerçekten düzeltmenin yolu her gün yapılan küçük devrimlerdir. Yanlış olan şeyleri belirlemek için, sorunun kaynağını bulabilecek yetenekli ve sabırlı bir mikro-cerrah gibi davranmak zorundasınız.

Yapılacak en iyi şey, yerel düzeyde basit ve mütevazı planlar yaratmaktır. Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler bunu çok iyi yapıyor. Gerçek insanlara nasıl yaklaşacaklarını ve değişime yavaş yavaş işleyecek erişilebilir yapıları nasıl tasarlayacaklarını biliyorlar.

“Büyük şeyleri değiştirmek istiyorsanız, küçük şeylere dikkat edin.”

– Rudolph Giuliani

Some figure

Küçük hedeflerle özgüveninizi geliştirin

Size meydan okuyan şeyin ya da probleminizin ne kadar büyük olduğu önemli değildir. Eğer onu uygun hedeflere bölerseniz, her şey yönetilebilir hale gelecektir. Küçük kazanımlar teorisi, duygusal sağlığınızı korumak için günlük kazanımlara ihtiyacınız olduğunu söylüyor. Bunu yapmanın yolu kendinize basit ve günlük hedefler koymaktır.

Böylece özgüveniniz yavaş yavaş gelişir. Siz de ilerledikçe daha büyük değişiklikler yapabilir ve daha büyük ve emin adımlar atabilirsiniz. Ufuktaki hedefinizi biraz daha yakın göreceksiniz. Çabalarınızı bu basit ve alçakgönüllü tekniğe yatırın ve sınırlamalarınızın nasıl kaybolduğunu izleyin.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.