Korku Bize Kendimizi Öğretir
Korku, bizi tehlikeye karşı uyaran koruyucu bir duygudur. Bize kendimiz hakkında derin bir şeyi öğreten bir duygudur ve bunun ne olduğunu belirleyebilirsek, o şeye hakim olabilir ve ondan ders çıkarabiliriz.
İçinizde sakladığınız ve yüzleşmek durumunda olduğunuz tüm korkuları bir düşünürseniz, aslında o kadar da kötü oladığı sonucuna varırsınız. O korkuların gücünün büyük bölümü, bir hayaletten ibarettir.
Korku nedir?
Korku, beden ve zihnin, tehlikeli olarak yorumladığımız bir duruma, hayvana ya da kişiye karşı verdiği tepkidir. Esasen bir hayatta kalma duygusudur çünkü bizi risk ve tehlikelerden korur ama çoğu zaman korksanız bile aslında ortada bir tehlike falan yoktur.
Korku, günlük hayatınızı kısıtlayan bir tepki hâlini alabilir. Ayrıca gerçekliğe maruz kalmadığında büyüme eğilimindedir.
“Rüyaları imkansız kılan tek bir şey vardır: başarısızlık korkusu.”
– Paulo Coelho
Biz kimiz?
Dünyaya geldiğimizden beri yaşıyor, hoş ya da nahoş gözlemlerde bulunuyor ve duyguları tecrübe ediyoruz. Korku da bu duyguların içinde. Deneyim işlevi olarak korku, önceki nahoş durumların yaşanmasını önleyecek koruyucu bir mekanizma olarak gelişebilir.
En temel duygularımızdan biri olarak korku, kendi hakkımızda ve yaşadığımız ve tekrar yaşanmasına engel olmaya çalıştığımız bütün negatif durumlar hakkında değerli bilgiler taşır.
Bütün duygularımız, bilinçaltımızda saklanır ve bu nedenle geçmiş tecrübelerimize ilişkin bilgilerin farkında olmayız.
Ondan kaçmak yerine korkuyla yüzleşmek
Başka negatif tecrübeler yaşamamak için korktuğumuz durumlardan kaçmaya çalışıyoruz. Ama bu iyi bir fikir değil çünkü kaçtığımız sürece hiçbir şey öğrenemeyiz. Tam tersine, korkumuz giderek güçlenir ve yok edilmeye karşı daha dirençli hâle gelir.
Korkudan kaçmak, sadece onu beslemeye yarar. Kendi hayalimizde giderek küçülürüz çünkü korkumuz daha fazla silah kuşanarak saldırı alanı kazanır. Bunu yalnızca korkumuzun derecesinde değil, hayatımızı nasıl şekillendirdiğinde de görebiliriz.
“Korku, tedbirli insanlarda doğaldır ve onu yenmeyi bilmek, cesur olmak demektir.”
– Alonso de Ercilla y Zúñiga
Korkudan kurtulun ve kendinizi tanıyın
Korkularınızı yenmenin en iyi yolu, onlarla yüzleşmek ve bunu başarmanın getirdiği tatmin duygusunu yaşamaktır. Korkunuzla yüzleşmek için kendiniz hakkında daha çok şey keşfetmelisiniz. Yani korkunuz ve korkunuzun kökeni, anlamı ve tehlikeye dair kendi yorumunuz aracılığıyla kendinizi tanımalısınız.
Bu sayede daha önce hiç sahip olmadığınız becerileri keşfedersiniz kendinizde ve bu beceriler, korkunuzu gereksiz kılar. Henüz hayatla yüzleşmek için stratejilerinizin olmadığı çocukluk döneminde ortaya çıkmış korkunuzla yüzleşecek stratejilere sahip olduğunuzu fark edeceksiniz.
Diğer yandan, yüzleşmeye gücünüz olmadığını düşündüğünüz bazı dirençli korkular karşısında ise bir uzmana başvurmak doğru olacaktır. Korkunuzu aşmanıza yardım edecek stratejiyi bulacaklardır.
“Hayatta hiç bir şey, korkmak için değildir. Her şey yalnızca anlamak için vardır. Şimdi daha az korkmak için daha çok anlamak zamanı.”
– Marie Curie
Duygularınıza dikkat edin
Duygularınıza her zaman dikkat etmek ve her birinde gizlenmiş bilginin farkında olmak ilginçtir.
Her duygu, kendimizi daha iyi tanımamıza yardımcı olur çünkü kendimizi nasıl gördüğümüzü anlatır bize. Neleri sevip sevmediğimizi, canımızı neyin yaktığını, bizi nelerin mutlu ettiğini ve hangi durumların sevinçli ya da üzücü tecrübelerimizi hatırlattığını söyler.
Duygularınızın farkında olmak size kendiniz hakkında değerli bilgiler sunacaktır. Böylece şu an bakımından gücünüzü kıran veya gerçekçi olmayan kişisel özellikleriniz üzerinde çalışabilirsiniz.
Gelişin ve kendinizi daha güvende hissedin
Çoğu zaman kendi gelişim ve olgunlaşmamızın farkında olmadığımız için geçmiş tecrübelere, bilhassa da çocukluktan gelen tecrübelere cevap olan duyguları hissediyoruz. Ne var ki bu duygularla büyüyor ve mevcut durumları, gençliğimizdekiyle aynı tehlikeye sahipmiş gibi algılıyoruz.
Korkunuz vasıtasıyla kendinizi tanımak, sizi engelleyen ve kısıtlayan şeylerin farkına varmak anlamına gelir. Tehlikeli gibi gözüken durumları yeniden yorumlayarak bunları aklınızda yüzleşebileceğiniz durumlara dönüştürmek demektir bu. Büyüdünüz ve artık korkularınızla başarılı bir şekilde yüzleşmek için gerekli stratejilere sahipsiniz.
Becerilerinizi tanımak sayesinde şu anda korkularınızla yüzleşirken kendinize daha çok güvenirsiniz ve geçmişin sizde bıraktığı izleri silebilirsiniz.
“Korku, bilgeliğin başlangıcıdır.”
– François Mauriac
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.