Logo image
Logo image

Kişilik Çatışması: Sen ve Ben Farklıyız

4 dakika
Bazen kişiliklerimiz çarpışır. Başkalarının bakış açıları, görüşleri ve davranışları bizimkiyle uyuşmadığında, bu durumlarla başa çıkmak zorlaşır. Peki ne yapabiliriz?
Kişilik Çatışması: Sen ve Ben Farklıyız
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 14 Aralık, 2021

Kişilik çatışması yaşandığında, kavga, anlaşmazlık ve huzursuzluk ortaya çıkar. Bazen kaderin bizi anlaşamadığımız insanlarla aynı senaryoları paylaşmak için bir araya getirdiğini söyleyenler vardır. Okulda, lisede, işte… Neredeyse her zaman bir şekilde kendimizin tam tersi biriyle tanışırız.

Belki de bunun adı kötü şanstır? Kesinlikle. İnsan, kişilik açısından o kadar karmaşıktır ki, zaman zaman farklılıklar, sınırlar ve hatta bir ve daha fazla kişi ile antagonizmalar ortaya çıkacak kadar neredeyse kaçınılmazdır. Nasıl yaşanacağını bilmek, bu tür durumlarda temel şeydir. Ancak, dikkate almamız gereken belirleyici bir şey vardır.

Bazen bu karakter “çatışmaları” yalnızca en yakın alanımızın dışında kalan figürler arasında görülmez. Bazen var olma şeklimiz nedeniyle bir aile üyesiyle, bir arkadaşla ve hatta partnerimizle bile bu sorunları yaşamamız yaygındır. Birdenbire, hayatımızı ve planlarımızı paylaştığımız o kişinin bizimle uyumsuz olduğunun tamamen farkına varabiliriz.

Some figure

Kişilikler çarpışmasının nedenleri nelerdir?

Carl Jung, günlük yaşamdaki çatışmanın ana nedeninin içe dönük kişilik ile dışa dönük kişilik arasındaki düşmanlıklar olduğunu ortaya koymuştur. Bu bir hipotez olabilir. Nihayetinde örneğin, aşırı dışa dönük veya kapalı biri ile karşı karşıyaysak bizi neyin yıpratabileceğini veya üzebileceğini hepimiz biliyoruz.

Bununla birlikte, kişilikler çarpıştığında, bunu bu iki tipolojiden çok daha fazla tetikleyici için yaparlar. Aslında, bilimin bu konuyla on yıllardır zorlayıcı nedenlerle ilgilendiğini bilmek ilginçtir. Pek çok işçi uyuşmazlığının bu karakter farklılıkları ve bu karşıtlıklardan kaynaklandığını bilir. Bu nedenle, Nature dergisinde Dr. Kendall Powell‘ın yayınladığı gibi araştırmalar, konuyla ilgili bir şeye işaret eder.

Bazen bu anlaşmazlıklar birçok kariyerin gelişimini, laboratuvar alanındaki bilimsel ilerlemeleri ve hatta keşifleri yavaşlatabilir. Kötü çalışma ortamı, motivasyonu, yaratıcılığı ve performansı söndüren zehirli bir duman gibidir. Peki bu neden oluyor? Bu karakter anlaşmazlıklarının arkasında ne var?

Var olmanın da ötesinde saygı göstermek

Daha önce içe dönük ve dışa dönük kişiliklerden bahsetmiştik. Gerçek şudur ki, bu teori düşündüğümüz kadar önemli değildir. Var olma şeklimizin ötesinde, başkalarına davranış şeklimiz vardır ve bu gerçek farktır.

Bu şekilde, kişi çok dışa dönük veya daha az dışa dönük olabilir, bazı fikirlerin, bazı politik eğilimlerin veya farkı görüşlerin savunucusu olabilir, ancak başkalarına nasıl saygı duyulacağını bilirse, nadiren geri alınamayan düğümler oluşur. Bizimkinden çok farklı bir yaşam tarzına sahip bir iş arkadaşımız veya bir aile üyemiz olması önemli değildir. Önemli olan birlikte nasıl yaşanması gerektiğini bilmesi, anlayışlı ve saygılı olmasıdır. Bu durumda aşırı çatışma olmayacaktır.

Farklı değerler

Kişilikler bir ilişkide çarpıştığında ve biz “sen ve ben uyumsuzuz” dediğimizde, karakter açısından bir sürtüşmeden daha fazlası oluşur. Her birinin ilgili değerlerindeki fark, birini bir uca ve diğerini diğerine yerleştiren şeydir.

Karşıtlık ilkelerini savunmak, farklı boyutlar tarafından yönlendirilmek ve diğer kişinin verdiği işaretleri anlamamak, genel olarak herhangi bir ilişkide büyük sorunlara neden olur.

Kişilik çatışması var olduğunda, ilişkide huzursuzluk yaşanır

Birçoğumuz bunu kanlı canlı yaşamışızdır. Bazen bizimkinden çok farklı kişilik gösteren insanlarla çalışma veya paylaşımda bulunduğumuzda herhangi bir sorun yaşamayız. Ancak çatışan kişiliklerle karşılaştığımızda durum değişir.

Bu durumlarda, kasıtlı olarak farklılık arayan, anlaşmazlığı ve anlaşmazlığı ateşleyen bir davranış modeliyle karşı karşıya kalırız.

Some figure

Var olma tarzımız karşımızdaki kişiyle uyumsuz olduğunda ne yapabiliriz?

Kişilik farklılıklarımızdan en iyi şekilde yararlanabilseydik, gerçekliğimiz harika ve zenginleştirici olurdu. Her birimiz, her bir özelliğimizde, dünyayı başka perspektiflerden görebilmeleri için başkalarına yeni perspektifler sunma yeteneğine sahibizdir. Farklı olmak sorun değil, sorun farklılığı kabul etmemek.

Her nasılsa, kişilikler çarpıştığında, aşırı bir kendine haslık olduğu için olur. Bu, diğerinin benim gerçeğimin benim tek gerçeğim olduğunu ve senin gerçeğin geçerli olmadığını görmesini sağlayan yaklaşımdır. Katlanılması zor bu çatışma, aşırılıklara ve bir arada yaşama sorunlarına düştüğümüzde ortaya çıkar. Bu nedenle, bazı yönler üzerinde düşünmek her zaman uygundur:

Sen ve ben farklıyız, peki ne yapabiliriz?

İş, aile, arkadaşlar ve hatta ilişkiler. Sınıra ulaştığımızı hissettiğimiz zamanlar vardır. Kendimize artık diğerinin varoluş şeklini kaldıramayacağımızı söyleriz… Peki ne yapabiliriz?

  • Anlaşılması gereken ilk şey; kişilik farklılıklarının çatışmaya yol açmaması gerektiğidir. Farklı düşündüğümüzü ve diğerine zıt olan şeylere değer verdiğimizi hissetmek, bizi çatışmaya zorlayan şeyler değildir. Bu ilişkinin kendisinden daha fazlasını veremeyeceğini varsaymak ve kabul etmek yeterlidir.
  • Harvard Üniversitesinde bir psikolog ve araştırmacı olan Howard Gardner, ilginç bir terim olan “kişilerarası zeka” terimini ortaya attı. Kişilik şoku durumlarında kendimizi nasıl idare edeceğimizi bilmek, geliştirmek zorunda olduğumuz bir araçtır. Bunun için örneğin kişinin kendi içsel psikodinamiğini her zaman incelemesi tavsiye edilir: Bu kişi neden benim için bu kadar zor? Neden sinirleniyorum, neden sakinleşemiyorum ve neden kendimle “mücadele ediyorum?”

Aynı şekilde, çalışma ortamları gibi mesafenin mümkün olmadığı durumlarda, farklılıklardan ziyade benzerliklere bakmaya çalışmak her zaman iyidir. Pek çok açıdan kişilik çatışması yaşıyor olabiliriz, ancak bu bir arada yaşamayabileceğimiz ve hatta küçük nedenlerde birbirimizle tartışacağımız anlamına gelmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Caldwell-Harris CL, Ayçiçegi A. When Personality and Culture Clash: The Psychological Distress of                Allocentrics in an Individualist Culture and Idiocentrics in a Collectivist Culture. Transcultural Psychiatry. 2006;43(3):331-361. doi:10.1177/1363461506066982
  • Powell K. When personalities clash. Nature. 2006 Feb 9;439(7077):758-9. doi: 10.1038/nj7077-758a. PMID: 16506319.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.