Kendinizi İzole Etmeyi Bırakmanıza Yardımcı Olacak 5 İpucu
Kendi arkadaşlığınızdan keyif alıyor olsanız da, kendinizi dünyadan soyutlamak asla iyi bir fikir değildir. Gerçekten de, kendinizi bu tür bir durumda bulursanız, kendinizi izole etmeyi bırakmalısınız. Partinin merkezi ve ruhu olmak zorunda değilsiniz. Bu sadece, hangi nedenle olursa olsun, sonunda kendinizi soktuğunuz kabuğunuzdan çıkmayı içerir.
Diğer insanlarla ve dünyayla olan bağlantılar sizi zenginleştirir. Öte yandan, başkalarıyla bağları kesmek genellikle daha fazla psikolojik kırılganlığa yol açar. Bu , endişe veya depresyon durumlarına düşme riskinizi artırır. Bu yüzden kendinizi izole etmeyi bırakma kararı iyi bir karardır.
Bazı insanlar özellikle sosyal olmasalar da olmak istemeseler de, hepimizin bir dereceye kadar başkalarına ihtiyacı var. Gerçekten de, insanlar doğası gereği sosyaldir ve bir gruba ait olmak, bir tür olarak evrimimizin anahtarlarından biridir. Bu nedenle, tam bir yalnızlık içinde yaşamak doğamızda yoktur. Kendinizi izole etmeyi bırakmanıza yardımcı olacak beş ipucuna bir göz atalım.
“ Güvende kalın, akıllı olun, destekleyici olun.”
-Tedros Adhanom Ghebreyesus-
1. Ne istediğinizi belirleyin
Birçok insan yalnızlığı sever ve onunla rahattır. Ancak yalnızlık başka, izolasyon başka şeydir. Kural olarak, yalnızlığı sevenler bile dünyayla teması sürdürürler. Ayrıca, yalnızlıkları onlara acı da vermez.
Yine de, bir ada yaratmak tamamen başka bir şeydir, özellikle de bu eylem korkmaktan ya da başkalarına kızmaktan kaynaklanıyorsa. Bu durumda, başkalarıyla bağlantı kurmak için daha fazla başarısız girişimden kaçınmak için izolasyonu seçtiniz.
2. Zevklerinizi ve hobilerinizi geri kazanın
Kendinizi soyutlamayı bırakmak istiyorsanız, zevklerinizi ve hobilerinizi yeniden kazanmak harika bir başlangıç noktası olabilir. Aslında, onlarla çevrimiçi olarak yeniden bağlantı kurmaya başlamak iyi bir fikir olabilir. Bugün, aynı ilgi alanlarına sahip insan gruplarına ayrılmış birçok alan var. Onlara yaklaşmak, izolasyonunuza bir son vermek için iyi bir adımdır.
Bununla birlikte, sanal alanlar, izolasyonunuzu sona erdirmek için tek başına yeterli değildir. İlk adım olarak iyiler, ancak ideal olarak, bir kursa gitmeniz veya yüz yüze bir gruba katılmanız için motivasyon görevi göreceklerdir. Gerçekten de, benzer zevkler ve hobiler birçok insanı birleştirir ve çoğu zaman zenginleştirici bağlantılar oluşturur.
3. Yakındaki desteği arayın
Çoğumuz hayatımızda başkalarına yakın olduk. Bununla birlikte, hayatın hızı nedeniyle, bu insanlar genellikle belirli bir sebep olmaksızın geride bırakılırlar. Bu nedenle, kaybolan ilişkilerinizi kurtarmak için onlara tekrar yaklaşmaya değer.
Ayrıca hayatınızda sadece ara sıra ve biraz yüzeysel olarak gördüğünüz bazı insanlar olabilir. Örneğin, komşularınız, düzenli olarak ziyaret ettiğiniz mağazada bir satış elemanı vb. Bu insanlarla etkileşimlerinizi genişletmek, kendinizi tecrit etmeyi bırakmanıza yardımcı olacaktır.
4. Kendinizi sosyal etkinliklere katılmaya zorlayın
Çoğu zaman, izolasyon bir kısır döngü haline gelir. Örneğin, ne kadar izole olursanız, başkalarıyla bağ kurmak için o kadar az motivasyonunuz olur. O zaman, başkalarıyla ne kadar az karışırsanız, o kadar izole olursunuz. Bu nedenle bazen aşırıya kaçmadan şartları biraz zorlamanız gerekir.
Esnek ve hoşgörülü olmalısınız. Bir sosyal toplantıya katılmanın, balonlar ve havai fişeklerle sonuçlanan bir rüyanın gerçekleşmesi gibi olacağını düşünmemelisiniz. Gerçekte, muhtemelen kolay olmayacak, ancak izolasyon döngüsünü kırmak için gerçekten önemli bir adım olacak.
5. Kendinizi atılganlık konusunda eğitin
Sıklıkla, diğer insanlarla iletişim kurma konusundaki direnciniz, sohbetlere aktif olarak katılma konusunda eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle girişkenliği geliştirmelisiniz.
İnternette atılganlık hakkında çok fazla bilgi var. Yapılacak en iyi şey, kendinizi bu konuda olabildiğince fazla bilgi ile donatmak ve kendinizi bu yetenek konusunda eğitmektir. Unutmayın, kendinizi izole etmeyi bırakabilirsiniz. Hatta başlangıçta göründüğünden daha az zor olabilir. Ancak, buna değeceğinden şüphe yok. Hatta hem hayatınızı zenginleştirecek hem de ruh sağlığınızı güçlendirecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carmenate Rodríguez, I. D., & Marín Acosta, A. (2021). Aislamiento social, tecnología y salud mental. Multimed, 25(5).
- Gené-Badia, J., Ruiz-Sánchez, M., Obiols-Masó, N., Puig, L. O., & Jiménez, E. L. (2016). Aislamiento social y soledad: ¿qué podemos hacer los equipos de atención primaria? Atención primaria, 48(9), 604-609.
- González, L. G., & Kasparane, A. G. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e investigación en psicología, 14(2), 403-425.
- Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas/Adequate human relationships through an assertive conducts and communication. Actualidades investigativas en educación, 8(1).
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.