Kendinizi Yalnız ve Üzgün Hissettiğinizde Ne Yapabilirsiniz?
Kendinizi yalnız ve üzgün hissettiğinizde ne yapabilirsiniz? Caspar David Friedrich, Heinrich Füssli ve Goya gibi romantik sanatçıların yalnızlıklarını ve melankolilerini bir tefekkür ve ilham egzersizi yaptıkları söylenir. Onlara kozmik alacakaranlığın ressamları deniyordu, çünkü karanlık çökmeden önceki saatlerde, yaratımları için ideal bir ortam gördüler.
Yalnız insanların duygusal, sanatsal ve manevi alemlerde çoğu zaman sığınacakları, buluşacakları ve birçok yönden büyüyecekleri sihirli sığınaklar buldukları doğrudur. Bununla birlikte, modern zamanlar farklıdır ve şu anda yalnızlık, ciddi zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilen sessiz bir salgındır.
Aslında, bugün birçok insan çevrelerinden kopuk hissediyor. İnsana anlam, aşkınlık ve amaç veren şeyin bu kopuşu acıyı doğurur. Çünkü bu hızlı dünyada kafası karışık ve bir duraklama noktasında kalan çok insan var. Gerçekten de, her şeye şaşkınlık ve yanlış anlama perspektifinden bakarlar. Bununla birlikte, yalnızlık sadece izolasyondan kaynaklanmaz. Bu duygu, insanlar etraflarındakilerden kopuk hissettiklerinde de ortaya çıkar. Bu, üzüntü, hayal kırıklığı ve hatta korku duyguları yaratır. Bu koşullarda ne yapılabilir?
“Yalnızlık, onun hakkında konuşacak biri olduğunda güzel bir şeydir.”
-Gustavo Adolfo Becquer-
Yalnız hissetmek
Daha önce de belirttiğimiz gibi, günümüzde yalnızlık sessiz bir salgındır. Hindistan’daki King George Tıp Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmalara benzer araştırmalar, yalnızlığın tek başına bir hastalık olmadığını, ancak ilişkili rahatsızlıkların ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini belirtiyor.
Yalnızlık sorunu, diğerlerinden fiziksel olarak izole olmanız değildir. Aslında bu duygu, sırayla karmaşık bir duygusal gerçeklik oluşturan zihinsel bir durumu tanımlar. Aslında, yanlış anlaşılmış hissetmek, amaçtan yoksun olmak ve etrafınızdakilerde anlam bulamamak, sıklıkla tecrit duyguları oluşturur.
Kendinizi yalnız ve üzgün hissettiğinizde size neyin yardımcı olabileceğine bir göz atalım.
1. Adını verin: Duygularınızı etiketleyin
Yalnızlık ve üzüntü duygularıyla uğraşmak, arkadaş aramak anlamına gelmez. Aslında, boşluğunuzun cevabı ve rahatlaması dışarıda değil, kendi içinizdedir. Bu nedenle, önce hissettiklerinize bir ad koymalısınız. Bir mevcudiyet kazanması için bu gereklidir.
Kaliforniya Üniversitesi tarafından duygusal etiketlemenin önemini hatırlatan bir araştırma yapıldı. Hissettiklerinizi kelimelerle ifade etmenin probleminizi görünür kılmanızı sağladığını iddia ederler. Sonuç olarak tedavi edilebilir. Bu her zaman atılacak ilk adımdır.
Daha az acı çekmek için acıtan şeyin adını koymalı ve konuşmalısınız.
Şu anda sahip olduğunuz ilişkileri değerlendirin
Sık gördüğünüz bir partneriniz, birçok arkadaşınız ve aileniz olabilir. Bununla birlikte, stok yapmak ve kendinize varlığınızı inşa eden bu ilişkilerin sizi nasıl hissettirdiğini sormak her zaman iyidir. Seni mutlu ediyorlar mı? Seni destekliyorlar mı? Günlük hayatınıza anlam mı katıyorlar yoksa hayallerinizi engelliyorlar mı, hatta belki de varoluş şeklinizi yargılıyorlar mı?
Aşk her zaman her şey demek değildir, ama iyi aşk öyledir. Sizi zenginleştiren, cesaretlendiren ve kendiniz olmanıza izin veren bir sevgiye ihtiyacınız var. Bu nedenle, kendinizi yalnız ve üzgün hissettiğinizde, sosyo-duygusal bağlarınızın çoğunu yeniden düşünmek için iyi bir zaman. Kendinize gerçekten birlikte olmayı hak ettiğiniz kişi olup olmadığını sorun.
Neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için kendinize sorular sorun
Kendi kendine konuşmak delilik değil, etkili bir zihinsel sağlık stratejisidir. Çünkü, otopilotta çalıştığınız, kontrolü hiç elinize almadan her şeyin kendi kendine olmasına izin verdiğiniz zamanlar vardır. Ardından, görünürde bir sebep olmaksızın ıstırap, üzüntü ve korku ortaya çıkar. Bu noktada kendi kendinize konuşmalı ve kendinize bazı sorular sormalısınız.
Olmak istediğin yerde misin? Nasıl hissediyorsun? Daha iyi hissetmek için ne yapabilirsin? Şu an hayatın neresindesin ve sonunu nereye getirmek istiyorsun?
Yavaşlayın ve stimülasyonu azaltın
Hayat bazen o kadar hızlı akar ki bulanıktır. Basamakları amaçsızca tırmanan biri gibi devam ediyorsunuzdur. Belki de, işleri farklı bir hızda almak için inip akıntıya karşı gitmenin zamanı gelmiştir. Çünkü yavaşlamak ve daha sakin bir hayat yaşamak, önceliklerinizi netleştirmenizi sağlayacaktır.
Küçük değişiklikler yapın
Küçük değişiklikler genellikle büyük dönüşümler sağlar. Aslında, yaşamın yeni aşamaları genellikle rutinde basit bir değişiklikle başlar. Örneğin, yarıda bıraktığınız çalışmaları yeniden başlatmanın zamanı gelmiş olabilir. Ya da belki de bir süredir görmediğiniz arkadaşınıza o aramayı yapmalısınız.
Seyahate çıkmak, yeni bir kitap okumak, hatta işe farklı bir yoldan gitmek bile daha önce fark etmediğiniz yeni gerçekleri aniden takdir etmenize izin verebilir.
Hayatınıza yeni alışkanlıklar eklerseniz, yalnızlık ve olumsuz değerli duygular kaybolabilir. Bunun nedeni, yalnızca size acı veren davranışları sık sık pekiştirmenizdir. Bunları devre dışı bırakmalısınız.
Amacınızı netleştirmek: İlerlemenin anahtarı
Her zamankinden daha fazla birbirimize bağlı olmamıza rağmen, kendimizi giderek daha yalnız, üzgün ve kayıtsız hissettiren bir toplumda yaşıyoruz. Bu bağlantılar gerçek değilse, memnuniyetsizlik dolu bir deliğe düşer ve orada takılıp kalırsınız. Bu doğru değil. Size neyin anlam verdiğini, sizi neyin motive ettiğini ve ilerlemeniz için neyin güç verdiğini hatırlamalısınız.
Amaçlarınızı zaman zaman netleştirmelisiniz. Çünkü zamanla değişiyorsunuz ve hedeflerinizi güncellemeniz gerekiyor. İç dünyanızı keşfedin. Arzularınızın derinliğine dalın ve sizi neyin heyecanlandırdığını keşfedin. Bu yalnızlık duygunuzdan kurtulmanın anahtarı olacak ve ufka umutla bakmaya başlayabileceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tiwari SC. Loneliness: A disease?. Indian J Psychiatry. 2013;55(4):320-322. doi:10.4103/0019-5545.120536
- Torre J, Lieberman M. Putting feelings into words: Affect labeling as implicit emotion regulation. Emotion Review. 2018;10(2):116-124. doi:10.1177/1754073917742706
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.