Kendi Kaderini Belirleme, Kendi Kaderini Kontrol Etme
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Kendi kaderini belirleme becerisi olan insanlar ne istediklerini bilirler ve geleceklerine sıkı sıkıya bakarlar. İnatçı ve azimlidirler. Bu, kendilerini belirsizlik ve yorgunluk arasında bir yerde sıkışıp kalmış buldukları kötü günler ve dönemler yaşamadıkları anlamına gelmez. Ancak, her zaman iyileşmeyi başarırlar. Ayrıca, yeni stratejiler uygulayabilmeleri için bu anlardan ders çıkarırlar.
Albert Einstein, kendisini hiçbir zaman diğerlerinden daha zeki görmediğini söyledi. Onu diğer insanlardan farklılaştırdığını hissettiği tek şey, anlamadığı şeyler hakkında düşünmeye daha fazla zaman ayırmasıydı. Nitekim, onu bilim dünyasındaki yüksek konumuna garanti eden, anlaşılmaz olanı anlama çabası ve inatçı kararlılığıydı.
Yine de, bu yetenekleri geliştirmek için Nobel ödülü sahibi olmak gerekli değildir. Aslında hepimiz daha kararlı olmak için yeterli kaynağa sahibiz. Gerçekten de, hedeflerinize ulaşmanızı sağlayan bu kararlılıktır.
Kendi kaderini tayin etme, hayatınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayan bir yeterliliktir. Bu sayede istediğinizi elde edebilirsiniz.
Kendi kaderini belirleme
Kendi kaderini tayin etme, psikoloji alanında son derece önemli bir boyuttur. Sizi kararlar almaya ve kendi değerlerinize göre yaşam boyunca sorumlu bir şekilde rotanızı çizmeye iten motivasyondur. Bununla birlikte, kendi kaderini tayin hakkı olan insanlar her zaman istedikleri her şeyi elde edemezler. Aslında, bazen başarısız olurlar.
Bununla birlikte, kendi kaderini tayin etme, her düşüşten sonra kendilerini toparlamaları anlamına gelir. Çünkü kendi kaderini belirlemek, inat ve azim anlamına gelir. Ek olarak, bu insanlar bilişsel olarak esnektir ve karşılaştıkları her sorunla başa çıkmak için önerilerde bulunabilirler . Psikolojik olarak kararlı insanların özelliklerine bir göz atalım.
İçsel motivasyon tarafından yönlendirilirler
Edward Deci ve Richard Ryan 1985’te kendi kaderini tayin etme motivasyon teorisini önerdiler. Daha sonraki araştırmalar bu teoriyi detaylandırdı. Kendi kaderini tayin eden insanlar proaktif olarak tanımlanır. Ayrıca, içsel motivasyonu kullanırlar.
Bu tür insanlar üç temel karakter özelliği sergilerler:
- Özerklik. Kendi eylemlerinden ve kararlarından kendilerini sorumlu hissederler ve bunları dış baskılardan kaynaklanmış olarak görmezler.
- Yetkinlik. Yeteneklilerdir ve hedeflerine ulaşabilirler.
- Bağlılık. Başkalarına bağlı hissederler, sevecen ilişkilere sahiptirler ve bir topluluğa ait olurlar.
Doğuştan gelen bir yetenekleri yok, sebat ediyorlar
Angela Lee Duckworth, Pennsylvania Üniversitesi’nde akademisyen, psikolog ve profesördür. Grit: The Power of Passion and Perseverance Growth adlı iyi bilinen bir kitap yazdı. Bu kitapta, kendi kaderini çizen insanların nasıl olduğunu anlattı. Bunu çeşitli araştırmalarına dayandırdı.
Aşağıdakileri keşfetti:
Kararlı insanlar diğerlerinden daha parlak değildir. Ayrıca daha yüksek IQ’ları da yok. Ancak en başarılı olanlar onlardır. Nitekim, kendi kaderini tayin etmenin anahtarı doğuştan gelen bir yetenek değil, eğitimli ve azim odaklı bir zihniyet gibi görünüyor. Motivasyonla değil, aynı zamanda tutkuyla da beslenen psikolojik bir yaklaşımdır. Bir şeye ulaşma arzusu. Her şeyden önce, hayatlarından sorumlu oldukları hissi.
Dr. Duckworth’un kendi sözleriyle:
“Grit, çok uzun vadeli hedefler için tutku ve azim dolu. Grit dayanıklılığa sahip. Grit, her gün geleceğinize yapışıyor. Sadece hafta için değil, sadece bir ay için değil, aylar ve yıllar boyunca. Ve bu geleceği gerçeğe dönüştürmek için gerçekten çok çalışıyor. Cesaret, hayatı kısa mesafeli bir koşu gibi değil, bir maraton gibi yaşamaktır.”
-Dr. Angela Lee Duckworth…
Uygulama, amaç ve umut
Şu soruyu sorabilirsiniz, kararlılık motorunu kendiniz çalıştırabilir misiniz? Evet yapabilirsiniz. Sadece merdivenin en alt basamağından başlamanız gerekir. Oradan yukarıya bakıp ne istediğinizi, hayallerinizin neler olduğunu, kendinizden ve hayattan ne beklediğinizi anlayabilirsiniz.
Örneğin, daha iyi bir iş istiyorsanız, bulun! Daha mutlu bir hayat arıyorsanız, sizi ona götürecek değişiklikler yapın. Kim olduğunuza ve ne hissettiğinize göre kendinize hedefler belirleyin. Ardından, her günün her saniyesinde hareket edin, harekete geçin ve bunları uygulamaya koyun. Çünkü aklınızda bir amaç olduğunda, içinizde umut kıvılcımları çakar ve o umut sizi asla terk etmez.
Dayanma cesareti
Kararlı olmak, umutlarını inşa etmek ve tutku tarafından yönlendirilmek… Bu yeteneği bir yaşam biçimi haline getirmek için daha fazla neye ihtiyacın var? Pekala, bu listede her gün bahsettiğinizi duyduğunuz bir bileşen eksik; dayanıklılık. Bu, karanlık zamanlardan ders alma ve zorluklar karşısında ayağa kalkma yeteneğidir. Bu, kendi kaderini tayin etmenin bir başka unsurudur.
Cesur olmak demektir. Kendinden sorumlu olduğunu hatırlamak. Başkalarına bağımlı olmanıza gerek yok ve başkalarının görüş ve eleştirilerinden etkilenmenize izin vermiyorsunuz. Aslına bakarsanız, azim büyük bir inatçılık içerir. Bununla birlikte, hatalardan ders alan, sınırlarını bilen ve gerektiğinde hedefleri yeniden yönlendirmesine izin veren sağlıklı bir inattır.
Kendi kaderini tayin etme, gerçekten de, yaşamda yolculuk ederken sahip olmak için güçlü bir yetenektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Datu JAD. Beyond Passion and Perseverance: Review and Future Research Initiatives on the Science of Grit. Front Psychol. 2021 Jan 27;11:545526. doi: 10.3389/fpsyg.2020.545526. PMID: 33584397; PMCID: PMC7873055.
- Ryan, R. M. & Deci, E. L. (Eds.), (2002). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, 68-78. https://dx.doi.org/10.1037/0003-066X.55.1.68
- Lee Duckworth, Angela (2016) Grit: The Power of Passion and Perseverance. Simon + Schuste
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.