Logo image
Logo image

Albert Einstein: Devrimci Bir Dehanın Biyografisi

3 dakika
Albert Einstein teorilerini test etmek için hayali deneylere döndü. Evrenin genişlemesi ve sonsuz geçmişi hakkında konuşan ilk kişi oydu.
Albert Einstein: Devrimci Bir Dehanın Biyografisi
Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Albert Einstein bir bilim insanı ve ilham verici bir vizyonerdi. Karanlıkta güzellik buldu, fiziğe devrim getirdi ve evreni yeni şekillerde anlamamıza yardımcı oldu. Sık sık yeteneksiz olduğunu ve sadece tutkuyla merak eden bir adam olduğunu söylerdi. Merak ve yaratıcılık, hiç şüphesiz, onun temel ilkeleriydi.

Albert Einstein, yirminci yüzyılın en karizmatik figürüdür. Hepimiz onun kütle-enerji eşitliğini gösteren ünlü  E = mc2 denklemini biliyoruz. Ama aynı zamanda kozmoloji, istatistiksel fizik ve kuantum fiziğinin temelini attığını da unutmamalıyız.

Buna ek olarak, birçok insan, çalışmaları Manhattan Projesinin geliştirilmesine katkı sağladığı için “atom bombasının babası” olarak adlandırıyor. Bununla birlikte, Einstein kendini pasifist olarak tanımlardı. Cumhurbaşkanı Roosevelt’i araştırmasını finanse etmeye ikna ettiği için duyduğu pişmanlığı sık sık yinelemişti. Bununla birlikte, onun ilerlemeleri ve keşifleri, tarihi birçok yönden değiştirdi.

Einstein’ın çalışmaları Stephen Hawking’in temeliydi. Mirası o kadar geniş ve ilham verici ki, öngörülerinin birçoğu yerçekimi dalgalarında olduğu gibi bugün hala doğrulanıyor.

Dünyayı hayrete düşüren bir çocuk

Some figure

Einstein, Ulm, Almanya’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Hermann Einstein bir iş adamıydı ve annesi Pauline Koch bir piyanistti. Müzik, genç bir yaştan itibaren Einstein’ın hayatının büyük bir parçasıydı.

Einstein’ın konuşmaya geç yaşta başladığı ve aynı zamanda okuma ve yazmayı öğrenmede de yaşıtlarından geri kaldığı belirtilmelidir. Ayrıca, ketum, sessiz ve çok içe dönük biriydi. Bütün bunlar ebeveynlerini ve öğretmenlerini bir tür öğrenme güçlüğüne sahip olduğuna inandırdı.

Ancak, hayatının o dönemini, hiç kimsenin düşünmediği şeyler hakkında merak etmeye başladığı bir içine çekilme zamanı olarak tanımladı. Altı yaşındayken, uzay ve zamanla ilgili şeyleri sorgulamaya başladı. Müzik eğitimi, hasta kız kardeşi ve cebir ve araştırma konusunda tutkulu olan amcası Jakob sayesinde Einstein kendini dünyaya açmaya başladı.

Onbeş yaşında, kendi başına sonsuz küçükler hesabı dersi almaya başladı. On yedi yaşına geldiğinde Zürih’teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde fizik ve matematik okumaya başladı. Kısa bir süre sonra, sonunda beraber iki çocuk sahibi olacakları zeki bir Sırp ve hayatının aşkı olan sınıf arkadaşı Mileva Marić’le tanıştı.

Einstein’ın bilimsel mirası

1905 yılında, bir bilim adamı olarak mirası için temel olan birkaç makale yayınladı. İlk makalede Brownian hareketini (bir akışkanda bulunan parçacıkların rastgele hareketi) incelemiştir. Diğerleri, fotoelektrik etki, özel görelilik ve kütle-enerji denkliği gibi önemli olaylara atıfta bulundu.

Fotoelektrik etkisi, ona yaklaşık 20 yıl sonra, 1921’de Nobel Fizik Ödülünü kazandırdı. Einstein; Bern, Prag ve Berlin’deki üniversitelerde profesör olarak çalıştı. Ancak, Hitler 1933’te iktidara geldiğinde, Einstein hayatının son yirmi beş yılını geçirdiği ABD’ye kaçtı.

Abdominal aort anevrizmasının yırtılmasından kaynaklanan iç kanama sonrası 16 Nisan 1955’te vefat etti. Yetmiş altı yaşındaydı.

“İstediğim zaman gitmek istiyorum. Ömrü yapay olarak uzatmak tatsızdır. Bana düşeni yaptım; artık gitme zamanı. Bunu zarif bir şekilde yapacağım.”

– Albert Einstein

Albert Einstein yenilikçi bir dahiydi

Einstein yenilikçi bir dahiydi ve sıklıkla “düşünce deneyleri” olarak adlandırdığı şeyi kullandı. Zamanının çoğunu teorilerinin farklı yönlerini hayal ederek geçirdi. Örneğin, bir asansörde uzayda seyahat eden bir adam hayal ederdi. Ayrıca kavisli yüzeylerde sürünen kör böcekler üzerine kafa yorardı.

Yaptığı deneyler, çekim kuvvetinin farklı ögeleri veya fotonların daha önce sanıldığı gibi düz bir çizgide değil, eğri bir yol boyunca aktığı gibi konuları açıklayabilmesini sağladı.

Günümüzde birçok insan teorilerinin çoğunu göstermeye devam ediyor.

Some figure

Fotoelektrik etkisi

Birçok kişi Einstein’ın Nobel Ödülünü görelilik teorisi sayesinde aldığına inanıyor. Ancak, bu ödül aslında fotoelektrik etki sayesindeydi. Aslında, televizyon, güneş panelleri, mikroçipler, hareket sensörleri, fotokopi makineleri, dijital kameralar ve otomatik lambalar gibi birçok temel teknolojiye bu gelişme sayesinde erişebiliyoruz.

Some figure

Görelilik kuramı

1915’te Albert Einstein, Kraliyet Prusya Bilimler Akademisinde genel görelilik kuramını sundu. Bu teoriyle Newton’un yerçekimi yasasını çürütmeye çalıştı.

Diğer katkıları

Einstein’ın mirası 1905’teki ilk yayınıyla başlamıştır. İleri yıllarının çoğunu birleşik alan kuramı almıştır. Bunun nedeni, yerçekimi çalışmalarını elektromanyetizma ile birleştirmek istemesiydi. Bunlar daha az bilinen diğer katkılarıdır.

Bugün bile, sorularının çoğu hala cevapsız. Albert Einstein, evrenin sırlarını ve atomun gizemlerini açığa çıkarmada öncüydü.

Yaratıcılığı ve merakı sınır tanımadı. Sorgulayıcı ruhu, başkalarının doğru kabul ettiği şeylere meydan okuma yeteneğine sahipti. Sonuçta, gerçek bir bilim insanının ve gerçek bir bilgi arayıcısının yapması gereken şey de budur: kabul edilmiş olana meydan okumak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Einstein, A. (1956). Investigations on the Theory of the Brownian Movement. Courier Corporation.
  • Einstein, A. (2011). The Theory of Relativity: And Other Essays. Open Road Media.
  • Einstein, A. (1905). Über die von der molekularkinetischen Theorie der Wärme geforderte Bewegung von in ruhenden Flüssigkeiten suspendierten Teilchen. Annalen der physik322(8), 549-560.
  • Einstein, A. (1905). Zur elektrodynamik bewegter körper. Annalen der physik322(10), 891-921.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.