Karmayı Daha İyi Anlamanızı Sağlayacak 10 Söz
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Son zamanlarda “karma” kelimesini oldukça sık duyuyoruz. Genellikle, başımıza kötü bir şey geldiği zaman bunun bir karma olduğunu, yani daha önce yaptığımız kötü bir davranış sonucu olduğunu düşünürüz. Fakat aslında, karma bundan çok daha fazlasıdır. Bugün, bu yazımızda karmayı daha iyi anlamanızı sağlayacak harika sözler paylaşacağız.
Karma Hindu/Sanskrit kökenli bir kelimedir. Temel olarak, eylemlerimize bağlı olarak şekillenen görünmez ve büyük bir güç anlamına gelir. Bu gücün, sebep sonuç kanunu için esasen sembolik sonuçları vardır.
“Sorunlar ve başarılar, her ikisi de kendi eylemlerimiz sonucu oluşur. Karma. Eylem felsefesine göre bir insana kendisinden başka hiç kimse huzur veya mutluluk veremez. Kişinin kendi karması ve eylemleri ona mutluluk, huzur veya benzeri şeyleri getirmekle yükümlüdür.”
– Maharishi Mahesh Yogi
İnsanoğlu özgürdür, nasıl isterse öyle davranabilir. Verdiğimiz kararlar gelecekte başımıza ne geleceğini belirler. İyi şans veya kötü şans yoktur, eylemlerimizin sonuçları vardır, ve bu sonuçlar uzun zaman sonra ortaya çıkar.
Karmayı açıklayan sözler
İlk olarak Edwin Hubbell Chapin’in karmayı mükemmel bir şekilde özetleyen bir alıntısıyla başlıyoruz: “Hayatınızda yaptığınız tüm eylemler sonsuzluk içinde titreyecek olan duygulara dokunur.” Yani, yaptığınız eylem ne kadar küçük olursa olsun mutlaka bir etkisi olacaktır.
Bir diğer söz ise Eckhart Tolle’e ait: “Kesinlikle deneyimlememiz gereken şeyleri yaşıyoruz.”
Sözüne şöyle devam ediyor Tolle: “Bilincinizin bir evrimden geçmesi için , hayat size daima en değerli deneyimi yaşatacaktır. Bunun sizin ihtiyacınız olan deneyim olduğunu nasıl anlarsınız? Çünkü o, ihtiyacınız olduğu anda yaşamakta olduğunuz deneyimdir de ondan.”
Sırada, bir diğer düşünür Robert Louis Stevenson’dan bir alıntı var: “Günlerinizi biçtiğiniz ekinlerle değil, ektiğiniz tohumlarla değerlendirin.” Bu söz karmanın en önemli noktalarından birini işaret eder: ne ekersen onu biçersin.
İnsanlar, karma ve sosyal ilişkiler
Diğer insanlarla olan ilişkileriniz karma kuralının en büyük etkilerinden biridir. Örnek olarak, Frank Ocean’ın bir sözü, hayatınıza hiç kimsenin şans eseri girmediğini hatırlatır: “Tanışmamızın bir nedeni var. Ya bir nimetsin, ya da ders.”
Aynı şekilde Elbert hubbard da, bizlere iyi veya kötü tüm sosyal ilişkilerimizin bir tesadüf ürünü olmadığını hatırlatır. İlişkilerimizi yaratan ve onlara şekil veren bizleriz. “Başkalarına karşı olan tutumumuz aynı şekilde bizlere geri yansır.”
Wayne Dyer’ın şu sözü karmayı çok güzel bir şekilde açıklıyor: “İnsanların sana nasıl davrandığı kendi karmalarıdır, senin karmanı belirleyen ise onlara verdiğin cevaptır.” Yani, başkalarının davranışları yerine öncelikle kendi davranışlarımıza odaklanmalıyız.
Ma Jaya Sati Bhagavati isimli Budist bir öğretmenin de karma ile ilgili dikkat çekici bir sözü var: “Bir sevgi tohumu ektiğinde, büyüyen, çiçek açan senden başkası değildir.” Bu söz ile verilmek istenen mesaj, sevgi vermenin, bizlere almaktan çok daha fazla şey kazandırmasıdır.
Karma ve bilinç
Vera Nazarian’ın şu sözü ise karmanın mükemmel bir tanımıdır: “Karma evrensel cezalandırmanın kutsal bir sistemi değildir. Aksine, eylemlerin ve sonuçların tarafsız dizisidir. ” Bu söz ile karmanın yaptığımız eylemler neticesinde uygulanan ilahi bir ceza olmadığı belirtilmek istenmektedir.
Deepak Chopra’nın da benzer bir fikri var: “Karma doğru şekilde anlaşıldığında, sadece bilincin tehazür ettiği bir mekanizmadır.” Chopra’ya göre başımıza gelen olaylar tamamen kendi sorumluğumuz altında: yanlış davranışlarda bulunursanız, pozitif bir hayat bekleyemezsiniz. Kötülük yapmak ileride başımıza daha büyük kötülüklerin gelmesine yol açar, aynı şekilde iyilik yapmak ise gelecekte başımıza daha iyi şeylerin gelmesini sağlar.
Karmanın başka bir önemli özelliği ise sonsuz tekrar yaşatmasıdır. Bu fikre göre, siz tamamen farkına varana dek hayat size aynı zorluktaki deneyimleri getirmeye devam eder. Ben Okri karmanın bu özelliğini şu sözleriyle açıklar: “Kural çok basit. Hayatta yaşadığınız her deneyim siz onu tamamen doğru ve uygun bir şekilde deneyimleyene kadar tekrar eder.”
Doğu kültürlerin bize her zaman anlatacağı bir şey olmuştur. Karma yasası bir istisna değil. Bazı toplumlarda, bu yazıda bahsettiğimiz şeylerin ötesinde çok daha derin çağrışımların olmasına rağmen, karma Batı dünyasındaki insanlar için hala değerli bir rehberdir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.