Karantina Sırasında Duygusal Öz Bakım İpuçları
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Her insan mevcut durumla elinden geldiğince başa çıkıyor. Hepimiz aynı koşullara, aynı araçlara veya iyi bir destek ağına sahip değiliz. Bu nedenle, karantina ve belirsizlik gibi faktörleri daha iyi yönetmek için belirli psikolojik becerileri geliştirmeyi öğrenmeniz önemlidir. Bu durumda, koronavirüs krizi sırasında duygusal öz bakım için bir dizi ipucunu uygulayabilirsiniz.
Son birkaç gün içinde, bir araya gelip aynı hedefi düşünmenin zamanının geldiğini hatırlatan birçok iyi niyetli mesaj gördük. Bununla birlikte, psikoloji alanında, bu durumun nüfusun büyük bir kısmı için zor olduğunu biliyoruz. Her haneye yalnızlık, kaygı, kayıp acısı, ailevi sorunlar ve korkunun gölgesi düşmüş olabilir.
Bazen rutinler, egzersiz veya aileniz ve arkadaşlarınızla video görüşmesi yapmak yeterli olmaz. Hala bir şey eksiktir. Bu, bir tür duygusal girdapta takılıp kalmanıza neden olur. Zihinsel olarak güçlü hissettiğiniz anlar vardır, ama sonra hayal kırıklığı ve hatta gözyaşları kapınıza dayanır. Bütün bunlar normaldir.
Burada önemli olan kalıcı olarak olumsuzlukların tuzağına düşmemektir. Bu duygusal gerçekler gelip geçen bulutları gibi olmalıdır: Gözlemlediğiniz, kabul ettiğiniz ve sonra bıraktığınız duygular. Bu, çevrenizdeki şeyleri net ve iç huzurla dolu bir şekilde görmenize yardımcı olacaktır.
Aşağıda, duygusal öz bakımınızı geliştirmek için bir dizi stratejiyi paylaşacağız.
Pandemi sırasında duygusal öz bakımın anahtarları
Daniel Goleman, ünlü Duygusal Zeka adlı kitabında, duyguları kontrol etme ihtiyacından bahsedildiğinde insanların bazen kafalarının karıştığını belirtti. Duygular hayatımızın bir parçasıdır ve bu nedenle bu “kontrol” onları asla engelleyemez veya günlük yaşamınızda oldukları gerçeğini göz ardı edemez.
Aksine, bu bir düzenleme meselesi olmalıdır. Belirli duyguların neden olabileceği yıkıcı etkiyi azaltabilir, ancak aynı zamanda mesajlarını ve yaşamınızdaki amaçlarını anlayabilirsiniz. Örneğin, evde kalmak zorunda olduğunuz için sinirli ve hatta kızgın hissediyorsanız, bu iç durumu inkar etmenin veya unutmaya çalışmanın bir anlamı yoktur.
Yapmanız gereken şey, bu duyguları bir şekilde kanalize etmektir. Bu duyguyu “özgürleştirmenize” izin verecek bir faaliyet aramalısınız. Pandemi sırasında duygusal öz bakımın anahtarları, sürekli kendinizle ilgilenmenizi gerektirir. İşte hayatınızda uygulamaya başlayabileceğiniz bazı önemli yönergeler.
Gün boyunca ruh halinizi kontrol edin
Bir pandemi bağlamında zorunlu bir şekilde izolasyonda olmaktan daha büyük bir paradoks yoktur. Acıdan çok, belirsizlik hüküm sürer. Ve bu his sizi doldurduğunda, kendinize birçok soru sormaya başlarsınız. Bu ne kadar sürecek? Enfekte olursam ne olur? Ailemden birine bulaşırsa ne yapacağım? Önümüzdeki günlerde ne olacak?
Bu kalıcı şüpheler siz neredeyse fark etmeden duygusal rahatsızlığı arttırır. Bir aşırı tetikte olma durumuna girersiniz ve her şey zorlaşmaya başlar. Bu nedenle, gün boyunca zihninizin içinde bulunduğu durumu ve sizi kontrol eden duyguları keşfetmek için kendinizi analiz etmeniz çok önemlidir. Onları tanımlamalısınız. Bunu yapmak karar almada size yardımcı olacaktır.
Duygularımı kabul ediyorum ve kendime ihtiyacım olanı vereceğim
Karantina sırasında duygusal öz bakımın en önemli anahtarlarından biri kabullenmedir. Peki bu ne anlama geliyor? Temel olarak tüm düşüncelerinizi, hislerinizi ve duygularınızı kabul etmek anlamına gelir. Bir noktada endişeli hissetmeniz, sıkıntı duymanız ve hatta inancınızı kaybetmeniz normaldir.
Sonuçta, her insan bununla farklı bir şekilde başa çıkar. Bazen, diğer insanların pozitifliğine ve bu durumda ne kadar rahat ve mutlu olduklarına şaşırabilirsiniz.
Herkes durumlarla elinden gelen en iyi şekilde yüzleşir. Bazen mizah iyi bir savunma mekanizmasından başka bir şey değildir. Bu nedenle, sizinkinden farklı olsalar bile, başkalarının tepkilerini kabul etmeniz gerekir. Aynı zamanda kendi hislerinizi de de kabul etmelisiniz.
Duygularınızı inceledikten ve tanımladıktan sonra, kendinize ihtiyacınız olanı vermelisiniz. Kaygıyı azaltmanız gerekir. Buraya ve şimdiye odaklanmalısınız. Sevdiğiniz biriyle konuşmak veya sakin olmanıza yardımcı olacak bir aktivite yapmak iyi bir fikirdir.
Hayal kırıklığı, huzursuzluk ve kaygı ifade kanallarına ihtiyaç duyar. Hüzün ise barışın sığınağına, iyi bir kitaba ve hoş bir müziğe ihtiyaç duyar.
Karantina sırasında duygularınızı kendi avantajınıza kullanın
İster inanın ister inanmayın, mevcut kriz sırasında hepimizin oynayacağı bir rol var. Hepimiz bu acil durumun kahramanlarıyız. Ve hepimiz sorumlu olmalıyız. Bu yüzden bu kriz sırasında duygusal öz bakımın anahtarlarından biri, kim olmak istediğiniz konusunda net olmaktır.
Mantıksız düşünceler ve panik ile yönlendirilen insanlar olmayı seçebilirsiniz. Kompülsif alışverişler yapan ve kızgınlık ve öfke gibi duyguların esiri olan insanlar, sevdikleriyle yaşamayı zorlaştırır. Ancak, bu şekilde davranmak doğru değildir.
Bunun yerine istisnai bir kişi olmayı seçebilirsiniz. Bu günlerle daha iyi bir şekilde yüzleşmek için huzur ve güvenle hareket edebilirsiniz. Düşünceleriniz üzerinde meditasyon yapın ve onları rasyonelleştirin. Sizi neyin strese soktuğunu ve endişenizi artıran durumları belirleyin. Buraya ve şimdiye odaklanın ve gelecekte olacakları tahmin etmeye çalışmayın.
Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın
COVID-19 hakkındaki yadsınamaz bir gerçek, bilinmeyen bir düşman olmasıdır. Yeni bir şeyle yüzleşmek endişe yaratır ve sizi kolayca büyük bir belirsizlik durumuna sokabilir. Bu nedenle, koronavirüs krizi sırasında duygusal öz bakımın anahtarlarından biri, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmaktır.
Bunu yapmak için olumlu bir egzersiz, biraz kağıt ve kalem alıp iki sütun çizmektir. Bir sütuna, bu durum hakkında kontrol edebileceğiniz şeyleri yazın (mesela enfeksiyona karşı koruyucu önlemler, ailenize bakmak ve fiziksel ve duygusal sağlığınıza dikkat etmek).
Diğer sütuna, krizin ve karantina durumunun ne kadar süreceğini bilmek gibi kontrol edemediğiniz şeyleri yazın. Bu egzersizin sonunda, her şeye rağmen, bazı çok önemli şeyleri kontrol edebileceğinizi düşünün ve anlayın. Bunlar, sakin olmanıza ve bu duruma karşı olumlu kalmanıza yardımcı olacaklardır.
Duygularınızın durumu kontrol etmesine izin vermeyin. Kontrolü geri alın; farkı göreceksiniz!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.