Logo image
Logo image

Kadınlarda Uyku Apnesi

3 dakika
Kadınlarda uyku apnesinin birçok sonucu vardır. Uyku apnesi olan kadınlar genellikle tükenme, migren, depresyon, anksiyete ve kalp çarpıntısından muzdariptir, bu yüzden bu sorunu teşhis etmek zordur.
Kadınlarda Uyku Apnesi
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kadınlarda uyku apnesi yeterli sayıda teşhis edilmemiştir. Aslında, uyku apnesinden bahsedildiğinde insanların aklına, genellikle yaşlı ya da orta yaşlı, horlayan bir adam gelir. Bu basmakalıp görüntü hikayenin sadece küçük bir bölümünü anlatıyor.

Her şeyden önce, gençler de bu durumdan şikayetçi olabilir ve hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın bir durumdur. Popüler inanışın aksine, bu rahatsızlığa sahip herkes horlamaz, bu yüzden teşhis etmek zor olabilir.

Çalışmalar, 25-70 yaş arasındaki nüfusun% 30’unun bu durumdan şikayetçi olduğunu göstermektedir. Uzmanlar, erkeklerde uyku apnesinin kadınlardan sekiz kat daha sık teşhis edildiğini söylüyor, ancak bunun nedeni erkeklerde daha yaygın olması değil.

Peki, ne oluyor? Uyku apnesi olan kadınlar neden gözden kaçıyor? Temel olarak, bu durum kadınlarda kendini farklı şekilde gösteriyor, bu yüzden doktorlar bu durumu genellikle diğer hastalıklarla karıştırırlar. Ayrıca, kadınlara tanı konulma sayısı az olmakla kalmıyor, bazı çalışmalar bu solunum bozukluğunun kadınlarda erkeklerden daha ciddi sonuçları olabileceğini göstermektedir.

Some figure

Kadınlarda uyku apnesi belirtileri

Obstrüktif uyku apnesi en sık görülen tiptir ve çok somut belirtilerı vardır. En belirgin olanı, uyurken birkaç saniye nefes almayı kesmenizdir. Bu, boğazınızdaki kasların gevşemesine ve hava yolunuzu tıkaması nedeniyle olur. Çoğu insan bunun başına geldiğini hatırlamasa da,bu horlamalarına, nefeslerinin kesilmesine ya da boğuluyormuş gibi olmalarına neden olur.

Bu çok somut belirti nedeniyle uyku apnesinin teşhisi kolaymış gibi görünebilir. Ne yazık ki bu- özellikle kadınlar için- her zaman doğru değildir. Kadınlarda uyku apnesi erkeklerde görülen uyku apnesinden önemli ölçüde farklıdır. Bu uyku bozukluğunun kadınlarda nasıl ortaya çıktığını görelim:

  • Kadınlar genellikle erkekler kadar yüksek sesle horlamazlar. Ortalama olarak, erkeklerin horlarken çıkardığı kadar yüksek sesler çıkarmazlar.
  • Apne atakları daha kısa süreli olma eğilimindedir. Bu, kadının veya onunla birlikte uyuyan kişinin fark etme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir.

İronik olarak, kadınlarda uyku apnesi belirtileri daha belirsiz olmasına rağmen, sonuçlar  genellikle daha ciddi olabilir.

Uyku apnesinin kadınlarda etkileri

  • Bitkinlik ve düşük enerji.
  • Bellek kaybı ve konsantrasyon sorunu.
  • Migren, tekrarlayan baş ağrısı ve baş dönmesi.
  • Kalp çarpıntısı, taşikardi ve nefes darlığı.
  • Huzursuz bacak sendromu.
  • Duygudurum bozuklukları. Alison Simms, Sydney Üniversitesinde uyku apnesinin sıklıkla endişe ve depresyona yol açtığını gösteren bir çalışma yürüttü.

Bu nedenle, bu belirtileri gösteren bir kadın doktora gittiğinde, genellikle altta yatan neden için değil, belirtiler için tedavi edilir.

Some figure

Risk faktörleri

  • Obezite, metabolik sendrom, aşırı kilolu olma, insülin direnci, hareketsiz bir yaşam tarzına öncülük etme vb.
  • Hipertansiyon.
  • Gebelik. Bunun nedeni, uterusun hamilelik sırasında büyüdüğü anlamına gelir, yani diyaframı yükseltir, bu da akciğerlerin işlevini biraz değiştirir.
  • Yaşlanma. Uyku apnesi 55-70 yaş arası kadınlarda yaygındır. Genellikle menopoz sonrası ile çakışır.
  • PCOS (polikistik over sendromu) olan hastalar da uyku apnesi gelişme riski biraz daha yüksektir.

Uyku bozuklukları ve felç

Son yıllarda, bilim adamları kadınlarda uyku apnesi üzerinde çalışıyorlar. Bu harika bir haber çünkü böylece doktorların yorgunluk, ruh hali değişimleri ve baş ağrılarından şikayetçi olan bir kadın hastaya doğru bir şekilde teşhis koyma olasılığı daha yüksek olabilir. Bu belirtilerin altında yatan nedeni anlamak, kadınların sağlıklarının kontrolünü ele geçirmelerine yardımcı olmak için çok önemlidir.

Öte yandan, kadınlarda tedavi edilmeyen uyku apnesinin sonuçları hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Örneğin, İspanyol Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Derneği 2014 yılında genç kadınlarda uyku apnesi ve felç arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma yürüttü.

Sonuç olarak, bu belirtileri yaşayan kadınların uyku apnesi ihtimalini elimine edebilmek için uyku bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünmeleri hayati önem taşımaktadır. CPAP (sürekli pozitif hava yolu basıncı) makineleri ile tedavi oldukça etkilidir. CPAP makineleri sadece hastaların yaşam kalitesini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda felç veya kardiyovasküler problemlerden muzdarip olma riskini de azaltır.

Özetle, kendinizi uyku apnesi riskleri konusunda eğitmek önemlidir. Tedavi edilmemesine izin vermenin sonuçları ve yeterli uyku almama ile ilişkili riskler göz önüne alındığında, doktorunuzla bu önemli konuda konuşmak hayatınızı kurtarabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alison Wimms, Holger Woehrle, Sahisha Ketheeswaran , Dinesh Ramanan (2016) Obstructive Sleep Apnea in Women: Specific Issues and Interventions. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine123 (2 I), 308–333 doi 10.1155/2016/1764837
  • Bixler, EO, Vgontzas, AN, Lin, HM, Ten Have, T., Rein, J., Vela-Bueno, A., y Kales, A. (2001). Prevalencia de la respiración con trastornos del sueño en mujeres: efectos del género. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine163 (3 I), 608–613. https://doi.org/10.1164/ajrccm.163.3.9911064
  • Krishnan, V., & Collop, N. A. (2006, November). Gender differences in sleep disorders. Current Opinion in Pulmonary Medicine. https://doi.org/10.1097/01.mcp.0000245705.69440.6a
  • Vgontzas, A. N., Bixler, E. O., & Chrousos, G. P. (2005, June). Sleep apnea is a manifestation of the metabolic syndrome. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2005.01.006

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.