Logo image
Logo image

İsteksiz Yaşamak - Apati Sizi Yakaladığında

2 dakika
İsteksiz yaşamak üzüntü, ilgisizlik ve arzu eksikliği olarak kendini gösterir. Ancak, birçok insan bu duruma müdahale etmeden, bu konuda iletişim kurmadan ve yardım istemeden hayatlarına devam eder. Ama neden ne hissettiklerini gizliyorlar? Peki bu durumda olan sizseniz ne yapabilirsiniz?
İsteksiz Yaşamak - Apati Sizi Yakaladığında
Laura Rodríguez

Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Rodríguez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İsteksiz yaşamak tamamen apatinin bir yansımasıdır. Şu an ne olduğu veya gelecekte ne olacağı ile ilgili olmak konusunda motivasyon eksikliğidir. Bu durumda her gün yataktan kalkmak genellikle bir çile haline gelir. Bu durum, apati yaşayan bir insanın aklını yöneten ağırlık nedeniyle tırmanması çok zor ve dik bir yokuştur.

Depresyondaki insanların her sabah kalkmasının onlar için çok zor olduğunu unutmayın. Bunun nedeni, belirli görevleri yerine getirme gücünden yoksun oldukları halde bu görevlerle zaman geçirmeleri gerekmesidir. Bir bakıma, taşıdıkları ekstra ağırlık nedeniyle ekstra çaba sarf etmeleri gerekir. Hepsi de kahvaltı etmek, giyinmek ve duş almak gibi basit hedeflere ulaşmak için. İsteksizlik o kadar iç karartıcıdır ki, herhangi bir konuda inisiyatif almak çok zorlaşır.

Some figure

Sessizlik içinde isteksizce yaşamak

Apatinin fark edilmediği zamanlar vardır. Çünkü apatiden etkilenen kişi motivasyon eksikliğini fazlasıyla telafi eder. İsteksizliklerini çabaları ile örterler. Dolayısıyla, isteksizlik sarmalında yaşayan bir kişiye yakın olan insanlar, onların içinde bulundukları duygusal acıyı fark etmeyebilirler. Bu nedenle, bir dakika durup düşünün, insanlar iyi göründüklerinde apati yaşadıklarını nasıl anlayabilirsiniz?

Bu çok önemli bir noktadır çünkü başkalarının duygusal durumuna herhangi bir ilgi göstermeyeceğiniz zamanlar vardır. Özellikle de bu insanlar sıkıntı içinde görünmediklerinde. Ve özellikle işte, evde ve sosyal çevrelerindeki görevlerini yerine getirmeye devam ettiklerinde. Hatta gülümseyip şakalaşabilirler bile! Mesele şu ki isteksizce yaşıyorlar ama bu durumu kendilerine saklıyorlar.

Apatiyle karşı karşıya, konudan tamamen kaçınmak

Birisi size nasıl hissettiğini açıkladığında, onlara samimi olarak tavsiyeler verebilirsiniz. “Tamam”, “Bu da geçecek”, “Herkesin sorunları var”, “Neşelen” veya “Çok fazla önem verme” gibi sözler söyleyerek onları teselli etmeye çalışabilirsiniz. Evet, yardım etmek için bunu yapabilirsiniz. Ancak bu tür bir tavsiye, istekleri olmadan yaşayan bir kişi için anlamsızdır. Aslında hiç de rahatlatıcı değildir aslında tam tersi etki yaratır. Depresyonda olan bir kişi, anlaşılmadığına inanırsa sizinle iletişim kanallarını kapatabilir. Aslında, kendilerini daha da geri çekeceklerdir.

Birisi size isteksizce yaşadığını söylese ne yaparsınız? Bu kişi sizin desteğinize ve aktif dinlemeye ihtiyaç duyabilir. Onları anlamaya çalıştığınızı ve size güvenebileceklerini hissetmeleri gerekiyor. Onlar arzuları olmadan yaşamak için ne anlama geldiğini ifade etme, devam etmelerinin ne kadar zor olduğunu açıklama konusunda rahat olacaklar.

Some figure

Apatinin ötesinde

Araştırmaya göre, bir ilgisizlik içinde, arzu olmadan yaşamanızın nedeni fizyolojik bir bileşen olabilir. Bilim adamları bu durumları belirli beyin devreleriyle ilişkilendirir. Belirli zamanlarda işlevlerinde belirli anormallikler gösteren durumlar olabilir. Bu nedenle, birinin apatisinin arkasında başka dış etkenler olabileceğini düşünüyorlar.

Örneğin, ilgisizliğin altında altta yatan bir psikolojik durum, depresyon veya distimi olabilir. Bu nedenle, bu durumun üstesinden gelmek için ilk adımlardan biri tıbbi problemleri veya psikolojik problemleri elemektir.

Bu durumda, İster kişinin en yakın çevresin veya bir profesyonel aracılığıyla olsun, destek istemek hayati önem taşır. Çünkü zaman zaman acı dayanılmazdır ve bir kişi bu durumla kendi başına baş edemez. Gördüğünüz gibi, dışarıdan gelecek yardıma ihtiyaçları var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Marin, R. S. (1991). Apatía: un síndrome neuropsiquiátrico. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 3, 243- 254.
  • Toates, F. (1986). Sistemas motivacionales. Cambridge. Cambridge Univ. Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.