İşinizden Memnun Değilseniz Ne Yapabilirsiniz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Hayatımızı kazandığımız işi sevmemiz her zaman kolay değildir. Hatta diyebiliriz ki, işinizden memnun değilseniz bu yeni bir iş aramanız için yeterli bir sebeptir. Ancak iş dünyasının karmaşasından dolayı, bu adım da kolay değil. Bütün bunlar bize işle ilgili zihinsel rahatsızlıkların niçin daha yaygın olduğunu açıklıyor.
Ekonomik Araştırmalar dergisinde yayınlanan bir çalışma ve benzerleri bize hem mantıklı, hem de anlaşılır bir kanıt gösterir. Çalışanların kişisel memnuniyetleri bir şirketin tüm performansını etkiler ve geliştirir. Başka bir deyişle, idarecisi tarafından yetenekleri ve çabaları fark edilen mutlu bir çalışan o şirket için insan sermayesini temsil eder.
Pek çok şirket çalışanlarını dikkate almaz ve sadece elde edilen sonuçlara bakar. Özellikle dikey, sabit ve geleneksel liderliğe dayalı, duygusal zekadan yoksun ekonomik ve üretken oluşumlar vardır. Eğer bir çalışan bu esneksizliğe adapte olamazsa, hemen yeni bir çalışan onun yerini alır, böylece gitgide artan bir yarış ortamında sürekli çalışanlar değişir.
İdarecilerin çalışanın rahatından çok üretime değer verdiği, yenilikleri getirmekten daha çok piyasada kalabilmeyi önemsediği bu iş gücü dinamikleri işle alakalı birçok psikolojik rahatsızlıklara sebep olur. Aslında, hayatımızda stresin ana kaynağı yaptığımız iştir.
Dahası, Scientific World dergisinde yayınlanan bir çalışma ve benzer çalışmalar iş memnuniyetsizliğinin bizim sağlığımızı etkilediğini, yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdiğini (yemek, dinlenme, boş zaman aktiviteleri, vb.) kanıtlamıştır. Peki, bu yaygın durumla karşı karşıya kaldığımız zaman ne yapabiliriz?
“Bir iş zevk haline geldiği zaman hayat güzeldir. Ama üzerimizde yük olduğunda o iş bir esarettir.”- Maksim Gorki
İşinizden memnun değilseniz
İşinden memnun olmamak çoğunlukla hayattan da memnun olmamak anlamına gelir. Zamanımızın çoğunu iş alır. Ayrıca bize bir paye verme gibi bir imaj oluşturur. Bu yüzden, her sabah işe gitmeye zorunlu olarak ve sıkıntıyla kalktığımızda bu durum bizde endişe, baskı, düşük motivasyon ve sağlıksız ve tehlikeli bir psikolojik durum yaratır ve tatminsizlik doğurur.
Amerika Birleşik Devletlerinde 2017 yılında birçok şirketteki çalışanlar arasında kişisel memnuniyet seviyelerini keşfetmeyle ilgili ilginç bir çalışma yapılmıştır. Sonuçlar oldukça sarsıcıdır:
- Çalışanların % 75’i halen çalıştıkları işi bırakmak için yeni bir iş aramaktadır.
- %77’si daha kalifiye elemanların ve şirkete daha çok katkısı olanların görmezden gelindiğini söylemiştir.
- %44’ü en kaliteli çalışanların hiçbir zaman göz önüne alınmadığını belirtmiştir.
- %55’i ise maaşlarının düşük olduğuna inanmaktadır.
Bu veriler birçok ülkede büyük oranda iş sektöründe neler olduğunu gözler önüne seriyor. Gel gelelim işinizden memnun olmamanızın sebepleri neler olabilir, onlara bir bakalım.
İşinizden neden memnun değilsiniz?
- Ücret. Günümüzde işten memnun olmamanın en önemli sebebi alınan maaştır.
- İşinde güvensizlik. İşimizi sürdürüp, sürdüremeyeceğimizin belirsizliği stresin ve sıkıntının en önemli kaynağıdır.
- Meslek çeşitleri. Maaşın da ötesinde şüphesiz yaptığımız işin türü bize en büyük stresi yaşatan sebeplerden biridir. Gördüğümüz eğitim seviyesinin çok daha altında bir iş olabilir. Kendimizi anlaşılmamış hissedebiliriz. Çok rutin olabilir. Sağlığımızı etkileyen ve diğer çalışanlarla sosyal hayatı paylaşmayı imkansız hale getiren karmaşık vardiyalarla çalışmaya bizi maruz bırakabilir.
- Çalışma ortamı. Bu konu bir işten memnun olma ya da olmama açısından çok önemlidir. Bazı iş ortamlarında baskı ve rekabetle eleme söz konusudur. Diğerlerinde ise sivri dilli iş arkadaşları, ağzı bozuk idareciler vb. bulunabilir.
- Liderliği zayıf olan idareciler. Bir organizasyonu yönetmek ona liderlik etmeyi bilmeyi gerektirir. İnsanların yeteneklerinden faydalanabilmek için liderin de yetenekli olması gerekir. İyi idareciler çalışanlarını cesaretlendirir ve nasıl yenilik yapacağını bilir. Üretken ve saygılı bir çalışma ortamı oluştururlar. Eğer bir şirkette bunlar olmazsa, çalışanların çoğu mutsuz hissederler.
İşinizden memnun değilseniz ne yapabilirsiniz?
İşinizden memnun değilseniz iki seçeneğiniz var. Ya işten ayrılırsınız ya da bu tatsız işe maaş alabilmek için uyum sağlamaya çalışırsınız.
Şimdi, ister ilk seçeneği, ister ikincisini seçelim her zaman bir üçüncü seçenek vardır. Durumunuzu mümkün olduğu kadar iyileştiren farklı seçenekler şunlar olabilir:
- Şirket dahilindeki insanlarla pozitif, dost, yüksek motivasyonlu ve iyi bir enerjiyle ilişkiler kurun. Sizi olumsuz etkileyen ruh hali kötü, negatif insanlardan uzak durun.
- Mümkünse işinizde pozitif yönler bulmaya çalışın.
- Eğer işinizde sivri dilli, küfürlü patronunuz, idareciniz veya başka çalışanlar varsa daima mümkün olduğu kadar onunla mesafeli olmalısınız. Sizi karalayan veya sizin değerlerinize aykırı talimatlara boyun eğmek sizin fiziksel ve psikolojik bütünlüğünüz için tehlikelidir.
- Her gün işten ayrılırken işle ilgili sıkıntıları da çalıştığınız yerde bırakmak önemlidir. İş baskısını ve endişesini eve taşımaktan kaçının.
Son olarak, belli kırmızı çizgileri dikkate alın. Sağlığınız etkilenmeden işinizi bırakma fikrinizi yansıtmanız gereken sınırlar vardır. Eğer sizin fikirleriniz hesaba katılmıyorsa, maaşınız düşükse, iş ortamı sivri dilli ve taciz edici ise ve işiniz bütün hayatınızı olumsuz etkiliyorsa başka bir iş aramak en iyi yoldur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.