İş Yerinde Mutlu Olmak İçin 5 Sır
İşinizi ne kadar sevseniz de arada bir bunalmış veya tükenmiş hissetmeniz normaldir. İşinizin getirdiği sorumluluklar ve sınırlamalar stresli olabilir. Bununla birlikte, iş yerinde mutlu olmanız mümkün. Bu, yaptığınız işi hiç sevmediğinizde bile geçerlidir.
Yapıcı bir tutum ve yüksek düzeyde motivasyon, iş yerindeki mutluluğunuza katkıda bulunur. Belki de işiniz mükemmel değildir, ancak olumlu bir bakış açısı benimsemenin yolları vardır. Bu bakış açısı işinizin size sunduğu tüm olumlu şeylere konsantre olmanızı sağlayacaktır.
“İş zevk olduğunda yaşam bir neşedir! İş bir görev olduğunda, yaşam köleliktir.”
– Maxim Gorky
İş yerinde mutlu olduğunuz zaman, yaşam kalitenizi arttırırsınız. İş yeriniz, zamanınızın çoğunu harcadığınız yerlerden biridir. Ek olarak, planlarınızın çoğu buna bağlıdır. Esenliğiniz de çalışma hayatınızdaki mutluluğa bağlıdır. İşte işte mutluluğun beş anahtarı.
1. Şu ana odaklanın
Pek çok sorun, özellikle stres ve endişe ile ilgili sorunlar, gerçeklikten ziyade aklımızdadır. Bunlar gelecekte neler olabileceğine dair olumsuz beklentilerden kaynaklanıyor. Örneğin, henüz gerçekleşmemiş sorunları hayalinizde canlandırıyor olabilirsiniz.
Bütün bunlar muazzam bir psikolojik yorgunluk yaratıyor. Bu şartlar altında işinizde mutlu olmak imkansız hale gelir. Hatta tam tersi olur. İş yeriniz sizi mutsuz eden bir yer haline gelir, çünkü her zaman en kötüsünün olacağından korkarsınız. Panzehir şu ana odaklanmaktır. Sadece bugün yapmanız gereken işler hakkında endişelenmek demektir bu.
2. İş yerinde mutlu olmak için başkalarıyla işbirliği yapın
Hayatta, kendinize yardım etmenin en iyi yolunun başkalarına yardım etmek olduğu zamanlar vardır. Başkalarının ihtiyaçlarına ve sorunlarına karşı duyarlı olmak, sizi bir insan olarak zenginleştirir. Aynı zamanda, sadece rahatsızlık duymanıza yol açan benmerkezcilik balonunu patlatmanıza yardımcı olur.
Başkaları için olumlu şeyler yapma hedefini belirlerseniz, kesinlikle işte mutlulu olmayı başarabilirsiniz. Ayrıca diğer ortamlarda kendinizi mutlu hissedebileceksiniz. Yavaş yavaş, başkalarının size karşı davranışlarının daha arkadaşça ve anlayışlı olduğunu keşfedeceksiniz. Bu, çalışma koşullarınızı belirgin şekilde iyileştirir ve günlerinizi özel bir enerji ile doldurur.
3. Mola vermeyi öğrenin
Çalışan kişilerin yaşadığı en yaygın sorunlardan biri, çalışmaları ve dinlenmeleri arasında denge olmamasıdır. Mola vermek gerçekten önemlidir. Yorgun bir kişi üretken olmayacak ve hata yapma ve önemli detayları gözden kaçırma olasılığı artacaktır. Ayrıca yorgun bir insan daha az yaratıcı olur.
Yorgun olduğunuzda, genellikle otuz dakika içinde yapabileceğiniz bir şey, bir saatinizi alır. Bunun dışında kolayca moraliniz düşer. Bu nedenle, çalışma arasında molalar vermeniz çok önemlidir. Bunu çalışma günü boyunca aktif aralar vererek yapmalısınız.
4. Hayatınızdaki şeyleri takdir edin ve müteşekkir olun
Her gün çalışmaya başlamadan önce bir dakika ayırıp düşünmek, işinizde mutlu olmanızı kolaylaştırır. İşinizi takdir etmek ve faydalarını düşünmek, bakış açınızı değiştirebilir.
Her iş günü için minnettar olmak için kesinlikle birçok nedeniniz var. İşinizi üstlenebilecek yeteneklere sahip olduğunuz gerçeği şükran duymak için bir nedendir. Para kazanma yeteneği minnettar olmak için başka bir nedendir.
5. Bir “sığınak” oluşturun
Çalışma alanınızı sizin için eğlenceli hale getirdiğinizde motive olmak daha kolaydır. Mümkünse, çevrenizdeki nesneleri mümkün olduğunca kişiselleştirin. Ortamınıza kişisel bir dokunuş katın. Bu kesinlikle daha iyi hissetmeni sağlayacak!
Aynı zamanda kendi “dinlenme yerinizi” oluşturmak da uygundur. Bunlar boş zamanlarınızı geçirebileceğiniz özel yerlerdir. Bu tür ortamlar sakin ve mutlu hissetmenizi sağlamalıdır.
İş yerinde mutluluk gerçek bir nimettir. Bununla birlikte, bu mutluluk nadiren kendiliğinden gelir. Genellikle bunun için gerekli koşulları yaratman gerekir. Bunu başarabiliyorsanız, kesinlikle genel refahınızı artıracaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.