IQ Düşüren Alışkanlıklar
Büyük olasılıkla günlük rutininizin bir parçası olan ve IQ düşüren bir dizi alışkanlık vardır. Bu bahsettiğimiz alışkanlıkların IQ’nuzla bir alakası olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz. Fakat bilim, bu alışkanlıkların beyninizin çalışma biçimini kesinlikle etkilediğini kanıtlamıştır.
IQ’nuzu düşüren bu alışkanlıklar yeme alışkanlıklarınız ve genel olarak hayat biçiminizle alakalıdır. Araştırmalar, yaptığınız bazı aktivitelerin sistematik bir biçimde bilişsel yeteneklerinizi etkileyebileceğini ortaya çıkarmıştır.
IQ terimininin psikometri testleri uygulanarak elde edilen bir “zeka ölçüsü” olduğunu unutmayın. Herkes bu ölçüyle veya uygulanmasından yapılacak çıkarımlarla hemfikir olmasa da bazı alışkanlıkları olan insanların daha düşük skorlar aldığı ortadadır.
IQ’nuzu düşüren bu alışkanlıklara bir göz atalım:
Doymamış yağlar tüketmek
Her gün tükettiğimiz yemekler yüksek oranlarda doymuş yağ içerebilir. Süt ürünlerinde, yağlı etlerde ve sosislerde bulabiliriz bu yağları. Bilim, bu tip yağların dolaşım sisteminin işlevselliğine zarar veren “kötü kolesterol”ü artırarak kardiyovasküler sistemi etkilediğini ortaya koymuştur.
Sonucunda kan akışı azalmaktadır, bu da beyine giden oksijenin azalmasına ve fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, merkezi yürütmenin müdahale ettiği birçok sürece zarar vererek ruh halimizde mutsuzluk gibi negatif duyguların artışıyla sonuçlanan değişikliklere yol açar.
Çokgörevlilik, IQ’muzu düşüren alışkanlıklardan biri
Nörolog Earl Miller Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde bir araştırma yapmıştır. Araştırma, çokgörevlilik gibi bölünmüş bir dikkat ile çalışmanın etkileri üzerine odaklanmıştır. Sonuçlar nettir.
Araştırma, beynin çokgörevli olmaya uygun bir şekilde tasarlanmadığını belirtmiştir. İnsanlar aynı anda birçok şeyi yaptıkları yanılsamasını yaratmaktadırlar. Fakat gerçekte bilişsel bir bakış açısıyla süreç ardışıklığını kaybetmemektedir. Aynı şekilde iyi bir entelektüel işlevsellik açısından bedel oldukça yüksektir.
Fazla televizyon izlemek
Televizyon izlemek eğlenmenin çok yaygın bir yoludur. Kuşkusuz en ucuz ve kolay dikkat dağıtma şekillerinden biridir. Rahatladığımızı hissettirir çünkü aslında fiziksel veya mental hiçbir efor sarfetmek zorunda değilizdir, sadece orada oturup televizyonda dönenleri izleriz.
Fakat bunun bedeli çok yüksek olabilir. Çok fazla televizyon izlemek IQ’nuzu düşüren alışkanlıklardan biridir. Sadece sizi pasif yapmakla kalmaz aynı zamanda beyninizi bir şekilde uyuşturur da.
İyi uyku uyuyamamak
İyi bir uyku uyuyamamak mental işlevselliğimiz gözetmek için sahip olmamız gereken en iyi alışkanlıklardan biridir. İyi bir gece uykusu kendimizi yenilenmiş, enerji dolmuş ve yeni günü karşılayacak güçte hissetmemizi sağlar.
Araştırmalar, yeterince uyuyamayan veya iyi uyuyamayan insanların kolayca sıkıldıklarını, daha fazla hata yaptıklarını ve duygusal olarak daha dengesiz olduklarını ortaya koymuştur. Buna ek olarak iyi uyuyamayanlar kesinlikle daha asabilerdir, yani herhangi bir şey onları çok kolayca sinirlendirebilir (ve uzun süreler boyunca sinirli kalabilirler).
Benzer şekilde bazı araştırmalar iyi bir gece uykusunun daha iyi öğrenmemizi sağladığını ortaya koymuştur. İyi dinlenmiş olduğumuzda odaklanmamız ve bilgileri aklımızda tutmamız daha kolaydır.
Fazla şeker tüketmek
Yüksek miktarlarda şeker de beynin düzgün bir biçimde işlev görmesini engeller. Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir araştırma ise bir insanın 6 hafta boyunca yüksek miktarlarda şeker tükettiğinde bilgi öğrenme ve ezberleme konusunda zorluk çektiğini ortaya koymuştur. Demansın ortaya çıkış oranının şeker hastası insanlarda daha yüksek olması sadece bir rastlantı değildir.
Dahası, aynı araştırma fazla fruktoz içeren meyvelerin de aynı etkiye neden olabileceğini kanıtlamıştır. Burada yanlış olan şeyin, kendi başına şeker tüketimi olmadığını ifade etmek önemlidir. Şeker aslında beynimizin temel gıdalarından biridir. Şekerin aşırı tüketimi buradaki gerçek sorundur.
Bunlar IQ’nuzu düşüren tüm alışkanlıklardır. Bu nedenle zekice olan şey bu alışkanlıkları kontrol altında tutmaktır. Bunların ara sıra yapılan şeyler olması kabul edilebilir fakat her şeyin fazlasının zararlı olduğunu hatırlayın. Kendinize iyi bakın, böylelikle daha sağlıklı ve tatminkar bir hayata sahip olun.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.