Zekanızı Güçlendirmek için 7 Püf Nokta

Zekanızı Güçlendirmek için 7 Püf Nokta

Son Güncelleme: 06 Ağustos, 2018

Zekanızı güçlendirmek her zaman ve her yaşta mümkündür. Bizi daha fazla veya daha az zeki olmaya iten bazı genetik faktörler ile doğduğumuz doğru olsa da, beynin deneyimlere yanıt olarak değişiklikler yapabilen oldukça plastik bir organ olduğu da doğrudur.

Zekanın nasıl tanımlanacağı konusunda herhangi bir fikir birliği yoktur. Bazıları için, öğrenme kapasitesidir. Diğerleri için, bilgiyi uygulama yeteneğidir. Belki de en evrensel tanım, zekanın eski sorunlara yeni çözümler bulmasıdır. Öte yandan, zekânın diğer değişkenler ile daha iyi anlaşılmasını sağlayan çeşitli zeka modelleri vardır: duygusal zeka, sosyal zeka ve mantıksal zeka gibi.

“Ne yapacağınızı bilmediğinizde, zeka sizin kullandığınız şeydir.”

– Jean Piaget

Zeka sadece profesyonel bir etkinlik için geçerli değildir. Başka bir şekilde, daha akıllı olmak da bizim daha mutlu olmamıza yardımcı olur çünkü bizim zor durumlarla başa çıkabilmemizi sağlar ve sorunları çözer. Zekanızı güçlendirmek faydalıdır. Zekanızı güçlendirmekte yardımcı olacak 7 püf noktayı sizinle paylaşıyoruz.

zekanızı güçlendirmek kadın doğada meditasyon yapıyor

1. Meditasyon ile zekanızı güçlendirmek

Meditasyon yapmak, bizde uyandırdığı, kendi içimizde ve dış dünyada neler olup bittiğini daha iyi gözlemleyebilmemiz anlamında zekamızı güçlendirir. Bu sadece basit bir takdir meselesi değil, araştırmalar ve çalışmalar tarafından desteklenen bir sonuçtur. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile izlenen çeşitli deneylerde meditasyon seansından sonra beynin daha iyi çalıştığı gözlemlenmiştir.

Beyin işlevlerinde stresten daha kötü bir düşman daha yoktur. Bu durumda kortizol, konsantrasyon ve hafızayı bozan bir hormon salınır ve meditasyon stresi azaltır. Bir keşiş olmanız şart değil. Arkadaşınızı beklerken, sırada beklerken veya bir otobüs durağında beklerken olduğu gibi, vaktinizi kullanabilir, nefes ve rahatlama egzersizleri yapabilirsiniz.

2. Yeni deneyimler yaşamak

Yeni yapılan her şey beynin uyarılmasını sağlayacak ve gelişimini artıracaktır. Yenilik beyninizde benzeri görülmemiş bağlantılar yaratır. Bunun nedeni, yeni bilgileri özümsemek, anlamak ve birleştirmek için düşünce süreci gerçekleştirmeniz gerektiğidir.

Bir yolculuğa çıkmak, yeni bir yere gitmek, yeni bir kitap okumak ya da herhangi bir orijinal deneyim zekanız için mükemmel bir kaynaktır. Kendinizi kendi konfor bölgenizde tutmak sadece beyninizi giderek daha tembelleştirir.

3. Düzenli olarak fiziksel ve zihinsel egzersizler yapmak

Fiziksel egzersiz beyine oksijen gitmesini sağlar ve beynin işlev kapasitesini geliştirir. Stresi azaltmak ve zihinsel hijyeni gerçekleştirmek için de bir yoldur. Akıl ve beden her zaman birleşiktir. Sağlıklı bir vücut, kapasitesini artırabilen sağlıklı bir zihin için vazgeçilmez bir koşuldur.

Düzenli zihinsel egzersizler yapmak da önemlidir. Telefon numaralarını veya belirli gerçekleri hatırlamaya çalışarak hafızanızı canlandırmaya çalışın. Manuel olarak basit matematik işlemleri yapmak da iyidir. Satranç oynamak, çapraz bulmaca yapmak veya benzer aktiviteler yapmak zekayı geliştirmek için çok olumlu eylemlerdir.

zekanızı güçlendirmek kadın yolda yürüyor

4. Yeni bir dil öğren veya bir müzik aleti çal

Yeni bir dil öğrenmek her zaman büyük bir meydan okumadır. Özellikle, ana dilinizden çok farklı bir dil söz konusu olduğunda kolay değildir. Ama bu zorluk tam olarak zekayı arttırmak için mükemmel bir yöntemdir.

Yeni bir dil öğrendiğinizde, aynı anda birçok entellektüel işlevler kullanırsınız. Bir müzik aleti çalmayı öğrendiğinizde de aynı şey olur. Her iki durumda da dikkat, hafıza, koordinasyon, analoji vb. bilişsel işlevler devreye girer.

5. Zor yolu seçin

Kolay yolu seçtiğimizde, zamandan tasarruf edebiliriz, fakat aynı zamanda beyin gücümüzün atrofisine de katkıda bulunuruz. Genel olarak, her şeye “adım adım” sahip olmak istiyoruz, böylece düşünmemize gerek yok. Bunun yerine, başkalarının bizim için düşünmesini istiyoruz.

Bu, bazı durumlarda geçerli olabilir, ancak bazen zor yolu seçmemiz de iyidir. Talimatlara bakmayın, bunun yerine sonuca ulaşmanın yolunu bulmaya çalışın. Bu sizi daha yaratıcı ve zeki hale getirir. Ayrıca öz güveninizi arttırır.

6. Her türlü insanla bağlantı kurun

Kendinizi yeni durumlara maruz bırakmanın önemli olduğu gibi, farklı türden insanlarla iletişim kurmak da önemlidir. Her ilişki, diğer kişinin bakış açısını, kavramasını genişletir ve anlama zorluğunu azaltır ve bu da gelişen bir zeka ile sonuçlanır.

Farklı yaş, öz geçmiş, inanç vb. arkadaşlara sahip olmaya çalışın. Sadece sizin gibi görünen insanlarla ilgiliyseniz, deneyim alanınızı önemli ölçüde sınırlandırırsınız. Bununla birlikte, beyninize de sınırlar koyarsınız.

zekanızı güçlendirmek iletişim iki insan

7. Yeterince dinlenin

Dinlenmenin işten daha önemli olduğunu açıkça görüyoruz. Elit sporcular çok yüksek yorulma noktalarına sahip olduklarından bunu çok iyi bilirler. Beyin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için dinlenme molalarına ihtiyaç duyar. Dinlenme yoksa, sonuç orta aralıkta çalışan ve kapasitesini azaltan mat bir beyin ortaya çıkar.

Zekanızı güçlendirmek için önemli olan bir detay da dinlenmektedir. Dinlenmek için üç önemli faktör vardır: iş sırasında aktif duraklamalar, rüya durumu ve boş zaman. Bütün bu yönler çok önemlidir. Aktif duraklamalar donukluğu önlemek için günlük koruyucu bir önlemdir. Rüya durumu, beynin özümsediği bilgileri işlemesine izin verir. Son olarak, beynin uzun vadede olması gerektiği gibi çalışması için boş zaman kesinlikle gereklidir.

Sizi çevreleyen gerçekliğe daha bilinçli ve dikkatli olmanızı sağlayan bir yaşam tarzı oluşturmak çok önemlidir. Bu ayrıca beyninizin düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli önlemler içerir. Bu, şüphesiz, refahınıza ve zekanıza yansıyacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jaeggi, S. M., Buschkuehl, M., Jonides, J., & Perrig, W. J. (2008). Improving fluid intelligence with training on working memory. Proceedings of the National Academy of Sciences105(19), 6829-6833.
  • Jaušovec, Norbert (2017) Increasing Intelligence. Academic Press
  • Stanovich, K. E. (1993). Does reading make you smarter? Literacy and the development of verbal intelligence. Advances in child development and behavior24, 133-180.
  • Ross, B., Barat, M., & Fujioka, T. (2017). Sound-making actions lead to immediate plastic changes of neuromagnetic evoked responses and induced β-band oscillations during perception. Journal of Neuroscience37(24), 5948-5959.
  • Rasmussen, P., Nielsen, J., Overgaard, M., Krogh‐Madsen, R., Gjedde, A., Secher, N. H., & Petersen, N. C. (2010). Reduced muscle activation during exercise related to brain oxygenation and metabolism in humans. The Journal of physiology588(11), 1985-1995.
  • Halpern, D. F. (2006). Is intelligence critical thinking? Why we need a new definition of intelligence. Extending intelligence: Enhancement and new constructs293310.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.