İnsanların Sizi Manipüle Etmek İçin Kullanabilecekleri 7 Yöntem
Hepimiz başka insanların davranışlarını öyle ya da böyle bir şekilde etkilemeyi isteriz. Ancak bazı insanlar bu konuda aşırıya kaçarlar. Yalnızca başka birini etkilemek için çaba göstermekle kalmaz onu hem kontrol etmek hem de manipüle etmek isterler. İşte böyle bir durumda, siz farkında bile olmadan manipülasyon taktikleri devreye girer.
Bu taktiklerin çoğu “normal”, sıradan bir davranışmış gibi uygulanırlar. Zaten bu yüzden fark edilmeyebilirler ve tam olarak bu yüzden sorunludurlar. Davranışlar ortadadır ancak siz nelerin döndüğünün farkına varmazsınız.
“Gerçeği manipüle etmek için kullanılabilecek en temel manipülasyon aracı kelimelerdir. Eğer kelimelerin anlamlarını kontrol edebilirseniz, onları kullanması gereken insanları da kontrol edebilirsiniz.”
– Philip Dick
Bu taktiklerin neredeyse hepsi korku, öfke veya sempati gibi temel duygulardan çıkar sağlama üzerine kuruludurlar. Manipülasyona başvuran insanlar sebepsiz yere sizde bu duyguları uyandırmaya çalışırlar. Bu yüzden bu kişileri tanımayı ve tanımlamayı öğrenmek çok önemlidir. İşte insanların siz farkına bile varmadan sizi manipüle etmek için kullanabilecekleri 7 yöntem.
1. Suçlamak – sessiz bir manipülasyon biçimi
Suçlamak oldukça yoğun bir duygudur. İnsanların çok mantıksız davranmasına sebep olabilir. İyi bir duygu yaratmaz çünkü bir insanın kabullenip değer verdiği ahlaki kurallarını alır, eğer büker.
İnsanlar suçlama yoluyla davranışlarınızı yargılayıp sizi manipüle edebilirler. Yaptığınız şeyin iyi mi kötü mü olduğuna karar verirler. Eğer bir şey hakkında hüküm vermek için kullandığınız kendinize ait kriterleriniz yoksa bu tuzağa düşmek çok kolaydır. Manipülasyona başvuran insanlar, başkalarının çıkarı için bir şey yapmanızı veya bir şey söylemenizi sağlarlar. Bunu yaparken de sizin kendi çıkarınız için bunu yapıyormuş gibi görmenize neden olurlar. Sizi bu şekilde suçluluk duygusundan kurtardıklarına inanırlar.
2. Özgüveninizi yıkmak
Özgüvensizlik insanların sizi manipüle etmek istediklerinde çıkar sağlamak için kullandıkları duygulardan biridir. Bunu, sizin özgüvensiz davrandığınız durumları ve zayıf noktalarınızı tanımlayarak yaparlar. Kendi çıkarları için sizin durumunuzdan yararlanırlar.
Eğer kendinize güven duymuyorsanız, yaptıklarınızın ve söylediklerinizin eleştirilmesi, sizinle dalga geçilmesi ve birilerinin sizi küçümsemeye çalışması, manipülasyonun farklı türleridir. Manipülasyona başvuran kişiler sizin kafanızı karıştırmaya, küçük hatalarınızı büyük hatalarmış gibi göstermeye çalışabilirler. Onların sizi, sizin kendinizi tanıdığınızdan daha iyi tanıdıklarını düşünmenizi isterler.
3. Acındırma
Bazı insanlar başka insanları manipüle etmek için kurban rolünü oynamakta ustadırlar. Çok kırılgan veya muhtaçmış (bazen farkında olmadan) gibi davranırlar. Başka insanların merhametini kendi çıkarları için kullanmayı umar, bu insanlara suçluluk hissettirmeye çalışırlar.
Biri sürekli başkasına muhtaç gibi davranıyorsa, bu bir tür manipülasyondur. Siz de onlar için üzüldüğünüzden belli davranışlar sergilersiniz. Fark etmediğiniz şey, onların tuzağına düştüğünüz ve sizi kontrol ediyor olduklarıdır.
4. Narsisizmi beslemek
İnsanların size yaptıkları övgülere her zaman inanmayın. Bazen niyetleri gerçekten de savunma mekanizmanızı zayıflatarak sizi daha manipüle edilebilir bir hale getirmek olabilir. Biri sizi övdüğünde sizin samimiyetinizi kazanabilir. Ama bu övgüler her zaman iyi niyetle yapılmaz.
Yağcılığın en iyi panzehri kendinizi iyi tanımanızdır. Kimse sizin güçlü ve zayıf yanlarınızı sizden daha iyi bilmez. Eğer kendinizi iyi tanıyorsanız taşkın hayranlık gösterileri ve övgüler sizin kafanızı karıştıramaz. Başkaları size “yağcılık” yapamaz.
5. Gizlice sindirme
Birini sindirmek için illa bağırmaya veya tehditler savurmaya gerek yoktur. Manipüleye başvuran insanlar, sezdirmeden korkutma konusunda uzmandırlar. Kurnazca, yaptığınızın bir davranışın tehlikeli olabileceğini söylerler.
Örneğin belli bir şekilde davranmanızı “tavsiye” ediyorlarsa sizi manipüle ediyorlar demektir. Eğer onların söyledikleri şekilde davranmazsanız istemeyeceğiniz bir duruma düşeceğinizi söylerler. Mantıklı konuşuyormuş gibi görünürler. Ancak asıl yaptıkları şey, korkutarak sizi bir şeyi yapmak üzere koşullandırmaya çalışmaktır.
6. Sahte uyuşmazlıklar yaratma
Her şeyle ilgili anlaşmazlık yaratan insanlar sizi her zaman manipüle ediyorlar demektir. En ufak bir şey için olay çıkaran türden insanlardan bahsediyoruz. İnsanların, onlarla çatışmaktan kaçınmak için sürekli onlara özel davranmaları gerekiyormuş gibi hissetmelerini sağlarlar.
Katlanmaları gereken sonuçlardan veya cezalardan kaçınmak için manipülasyona başvururlar. Bu sayede insanların onların hatalarının üzerinde durmamalarını sağlamayı umarlar. İnsanlar da ortaya çıkan anlaşmazlıklarla ilgili, manipüleye başvuranların değil, kendilerinin suçlu olduklarını düşünmeye başlarlar. Manipüle eden kişinin yaptıkları her zaman yanına kar kalır.
7. Aptalı oynama
Aptal rolü yapan insanlar aslında bildikleri bir şeyi bilmiyormuş gibi yaparlar. Yapabilecekleri bir şeyi yapamıyormuş gibi de davranabilirler. Zor işleri, o kişilerin “daha iyi yapacaklarına” inandıkları için başkalarına verirler. Bir başka deyişle, kendileri yapmak zorunda kalmasınlar diye her işlerini başkalarının sırtına yüklerler. Kendilerinin daha kötü yaptıkları iddiası tamamen safsatadır.
Söylediğiniz bir şeyi anlamıyormuş gibi yapan insanlar da manipülatiflerdir. Bu yolla kendilerinin sorumlu olduğu bir sorunun sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor olabilirler. Bu da başka insanları kendi çıkarları uğruna kullanmanın bir başka türüdür.
Bu manipülasyon türlerinin hepsi sahtekarlığa ve çıkarcı ilişkilerin doğmasına yol açar. Hiçbir koşulda bu tür şeyleri hoşgöememelisiniz çünkü onlardan hiçbir fayda gelmez.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.