Zor İnsanlar: İşleri Olması Gerekenden Zora Sokanlar

Zor İnsanlar: İşleri Olması Gerekenden Zora Sokanlar
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Zor insanların, önerilen her bir çözüme muhalefet edecekleri bir fikirleri, olmadık yere itiraz edecekleri halleri ve her şeye karşı gelme gibi bir takıntıları vardır. Bu insanlar, kibirli olmalarının yanı sıra, bulundukları ortamın ve başkalarının huzurunu da kaçırmada oldukça başarılıdırlar! Karmaşık ve insanı yoran bir yapıları vardır ve sağlıklı bir hayat sürmek istiyorsak, bu tür insanlar ile nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek zorundayız.

Bu kişiliğe sahip olan insanları, tıpkı mail adreslerindeki gibi “spam” klasörüne, paralel bir evrene itelemeyi, böylece kendi dünyamızın yaşamını bozulmadan sürdürmeyi elbette çok isteriz. Bununla birlikte, eğer bildiğimiz bir şey varsa, o da bu tür insanların, bizim ailemizde, iş yerinde veya arkadaş grubumuzda en azından bir adet örneklerinin mevcut olduğudur.

Konfüçyüs, başkalarının başarısızlıklarını bularak, kendilerini ödüllendirdiklerini zanneden insanlar olduğunu söylemiştir. Eğer bu insan bizim eşimiz ya da ailemizden biri ise, yandık demektir.

Düzensiz, tutarsız, narsist, çıkarcı ve kimi zaman da psikolojik açıdan agresif davranışlar gösteren “zor” bir kişilik, aslında çok ince ayrıntılarda gizlidir.

Şimdi, her şeyi olması gerekenden daha da zor hale getirme sanatına bir bakalım.

kırmızı saçlı kadın yatıyor

Zor insanlar: dünyayı olumsuz bir bakış açısıyla görme yeteneği

Hepimizin kendine göre yaşadığı bazı zorluklar vardır. Her birimizin korkuları ve kendini güvende hissedemediği anlar, hayal kırıklıkları ve endişeleri olmuştur elbette. Bununla birlikte, buradaki temel fark, bu terazinin en uç kefesinde duran insanların, yararlı, saygılı ve istikrarlı bir ilişkiye sahip olamadığıdır.

Zor insanların en gözle görülür özelliği, duygusal gelgitlerinin açık bir şekilde ortada olmasıdır. Tek başına bu gerçek, bu insanların problemlerini rahat bir şekilde ifade edebilir. Sürekli olarak bir zorluk, kısıtlama ve suçlanacak ya da yanlış olduğunu belirtecek bir şey ararlar hayatlarında. Bunu yaparken, işleri olduğundan daha da zor bir hale getiriyorlar.

Bu tür insanların bazılarının, distimadan (kronik depresif duygusal bozukluk) hatta başkalarıyla etkileşim kurma biçimini etkileyen bazı kişilik bozukluklarından muzdarip olabileceğini de akılda tutmak gerekir.

Daniel Goleman’ın “Duygusal Zeka” (Emotional Intelligence) adlı kitabında da ifade ettiği gibi zaman zaman, yüksek stresli bir durum ile karşı karşıya kaldığımız zaman, mantıklı bir şekilde düşünme yetimizden uzak kalırız. Önceliklerimizi belirleyemez ve işleri her zamankinden daha zor bir şekilde görmeye başlarız.

iki yüzlü adamın renkli suratı

Bütün bunlarla birlikte, gün gibi ortada olan bir gerçeği de ifade etmek istiyoruz: yaşamayı olduğundan daha zor bir hale getiren insanların neden böyle davrandıklarına dair belli başlı sorunları vardır. Bazen onlar sadece yardıma ihtiyacı olan insanlardır.

Öte yandan, biz de bu tür bir durum içerisinde bulabiliriz kendimizi. Bu tür zamanlarda, zor bir kişi olmak gayet kolaylaşır.

Zor insanlarla yaşamak için akıllı ipuçları

Yukarıdaki ifadelerin hepsini bir potada toplarsak, bu davranışları gösteren insanların, zor bir zaman diliminden geçiyor olabildiğini de göz önünde bulundurmak iyi bir fikirdir.

Diğer bir taraftan ise, bazı insanlar narsist kimlikleri içerisinde sıkışıp kalmıştır.

“Gerçek son derece basittir: oraya giden yol ise karmakarışıktır.”
– George Sand

Eğer böyle birisini tanıyorsanız, açıklığa kavuşturmamız gereken ilk şey şudur: onların bu yapısını değiştiremeyiz, ancak onlarla kurduğumuz iletişim kanalını ayarlayarak, kendimize gelen zararı daha aza indirgeyebiliriz. 

tuhaf bir evdeki portreler

Zor insanları kontrol edebilmek için 5 madde

En sağlam öneri şu şekildedir: aranıza biraz mesafe koyun. Sadece “fiziksel bir mesafeden” bahsetmiyoruz, zaten bunu yapmak da bildiğimiz gibi, her zaman mümkün değildir, psikolojik ve duygusal açıdan da aranızda bir mesafe olmalı. Bu zorlayıcı bir iş olacak ama sizler için bazı ipuçları derledik:

  • Her zaman kesin bir dil ile iletişim kurmalıyız.
  • Bu kişinin sizi üzen, canınızı sıkan ya da inciten her bir hareketini ya da sözünü kendisine iletin. Yaptıklarının ve söylediklerinin şeceresini önlerine koyun.
  • Neleri yapmamaları gerektiğini ve belirli davranışları tekrarlamamaları gerektiğini ayrıntılı olarak onlara anlatmanız gerekir.
  • Buna karşılık, eylemlerine alternatifler sunun. (Bir daha ki sefere lütfen sadece benim sorunlarıma odaklanmayın, eğer eleştiriler yerine çözüm veya öneri sunabilirsen, daha iyi sonuç alabiliriz. Yapabileceğini biliyorum ve bunu yapman için sana güveniyorum.)
  • Son olarak, daima sakin olmanız ve kontrolü kaybetmenizin durumu daha da kötüleştireceğini anlamanız çok yararınıza olur. Sınırları belirleyin ve kendinize güvenli bir alan oluşturun.

Sonuç olarak, bazı insanlar, hayatı zor bir açıdan yaşamayı tercih eder ve bu yüzden başkalarının hayatlarını zorlaştırır. Yardıma ihtiyaç duydukları takdirde bakış açılarını ve serzenişlerini anlamaya çalışalım. Bundan başka bir seçeneğimiz yoksa, kendimizi korumaktan başka çaremiz kalmaz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.