İlişkim Neden Krizlerle Boğuşuyor?

İlişkim Neden Krizlerle Boğuşuyor?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Neden daha önce farklıydı? Muhtemelen, ilişkinizin bir noktasında kendinize bu soruyu sordunuz. Bu soru şüphe ve güvensizliğe neden oluyor. Her şeyden önce, sizin ve birlikte olduğunuz kişinin sürekli bir ilişki krizinde olduğunuzu hissettiriyor.

Bir ilişki krizi, aşırı endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Bir çift bir aşamadan geçerken ve değişime ihtiyaç duyduklarında olur. Endişelenmeniz gereken şey, krizlerle nasıl başa çıkacağınız olmalıdır.

Eğer partnerinizi suçluyor ya da neler olduğunu görmezden geliyorsanız, bu davranışı analiz etmelisiniz. Diğer sağlıksız davranışlar, sadece krizin ilişkinizin sonu olduğuna inanmak ya da diğer kişi ile olan bağları baltalayan bazı inançlara körü körüne güvenmektir. Aynı ilişkide birkaç yıl sonra, yeni zorluklarla yüzleşmek normaldir. Belki bazıları hiç hayal edemeyeceğiniz şeylerdir. Ama hepsi normal. İşin sırrı, onlarla nasıl başa çıkılacağını bilmek.

Çoğu çift değişimden çok korkuyor. Eğer ilişki başlangıçta olduğu noktadan uzaklaşmışsa ve değişiklikler olduysa, bu bir krize neden olabilir.

Bir ilişkide krize neden olabilecek inançlar ve davranışlar

Romantik ilişkiler bizim için çok önemlidir. Yine de, güzel bir şeyi korkunç bir şeye dönüştürebilen bazı inançlar ve davranışlar vardır. Örneğin, bir ilişkinin ne olması gerektiği, ya da sevginin ne olduğu ya da eşinizin nasıl davranması gerektiği hakkında sahip olduğunuz fikir. Tüm bu fikirlerden etkileniyorsunuz ve bunlar bir krizin katalizörü olabilir.

“Kriz, değişimin öyle ya da böyle gerçekleşeceği bir durumdur.”

– Webster

Başka bir örnek, bunun farkında olmasanız da, çoğu insanın ilişkilerinin balayı döneminin sonsuza dek sürmesini istemesidir. Bu aşamanın yoğunluğu azaldığında, eşinizi olduğu gibi görmeye başlarsınız. Ardından beklentiler ve idealizasyonlar ortadan kalkar ve bu da krize yol açabilir.

Gözlerinizdeki bağı çıkarıp ve partnerinizin olanın düşündüğünüz gibi olmadığını keşfettiğinizde, işlerin olabildiğince iyi gitmesine çalışırsınız Bunu yapmak için bazen diğer kişiyi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Onu kalıplara sokup gerçekleşmeyecek ideallere ve beklentilere yönlendirebilirsiniz.

Ancak, bu diğer kişiyi kabul etmekle aynı şey değildir. Onları mümkün olduğunca zihinsel imajınıza yakınlaştırmaya çalışıyorsunuz. Böyle davranırsanız, partneriniz rahatsız olabilir ve sorunlar ortaya çıkar. Bir düşünün, sizi değiştirmeye kalksalar nasıl hissederdiniz? Partnerinizin değişmesini istemek,bunu talep etmediğinizve onun fikirlerini dikkate aldığınız sürece geçerlidir.

kırmızı aşk söyleyen adam

Bir başka hata ise ilişkiniz başladıktan sonra daha fazla çaba harcamanıza gerek olmadığını düşünmektir. Sevgiyi her geçen gün geliştirmelisiniz, ama her ne sebeple olursa olsun, insanlar bir şeye sahip olduklarına emin hissettiklerinde rahatlarlar. Ve sonra partnerinizi ne kadar takdir ettiğinizi ve sevdiğinizi göstermeyi unutursunuz. Eğer hayranlık ve saygıya dayalı sağlıklı bir ilişki istiyorsanız, bunlar temel şeylerdir.

İlişkide yanlış olan her şey için diğer kişiyi suçlamak, kendi sorumluluğunuzu kabul etmek istemediğiniz anlamına gelir. Bir çift bir ekiptir ve eğer diğer kişiyi her şeyi için suçluyorsanız, ekip olamamışsınız demektir.

Şüphesiz, iletişim eksikliği çoğu krize neden olan şeydir. Sizi rahatsız eden şeyler hakkında sessiz kalmak sağlıksızdır. Birçok insan bunu yapar ve patlayana kadar bu şeyleri içlerinde tutarlar. Eşiniz hakkında şüphelere sahip olup da bir şey söylemiyorsanız, bu iyi değildir. Sürekli belirsizlik içinde yaşamak ve ilişkiyi sorgulayan kararlar vermek zorundasınız, ama her biriniz kendi tarafınızda durursunuz. Bunların hepsi sahip olduğunuz bağa zarar verir.

Her kişinin kendi alanına ihtiyacı var

Bir ilişki krizine neden olabilecek bir başka şey de duygusal bağımlılıktır. Bu, diğer önemli olanın sadece senin mutluluğun kaynağı olduğuna inandığın zamandır. Bu kişi olmadan, hiçbir şey olmayacağınıza ve partnerinize tamamen bağlı olduğuna inanıyorsunuz. Diğer kişi olmadan bir şey yapmak ya da iyi hissetmek imkansızdır.

Bununla birlikte, her ilişkide her iki kişinin de kendi alanlarından zevk alması önemlidir. Her biri arkadaşlarıyla vakit geçirmeli, yapmaktan hoşlandıkları şeyleri yapmalılar. Partneriniz dünyanın merkezi değildir ve ona bu şekilde davranırsanız, durum boğucu olabilir.

karma karışık olmuş iletişim

Ayrıca diğer kişiye olan toplam bağımlılık korku, güvensizlik ve ilişki şüpheleri yaratır. Bütün bunlar hemen bir ilişki krizine yol açabilir.

Partneriniz sizin ruh eşinizdir. Ortağınız sizi tamamlamıyor. Hayatınızı paylaşmak istediğiniz kişi, yaşamak için bir sebep değil, bir yol arkadaşıdır.

Kendinizi başkalarıyla ilişkilerinizi de karşılaştırarak bulabilirsiniz. Dışarıdan mükemmel görünüyorlar. Diğer çiftler her şeyi bir arada yaparlar ve asla birbirinden ayrı değildirler… Bu aynı zamanda ilişkinizi de etkileyebilir ve onlar gibi olmayı isteyebilirsiniz. Mesele şu ki, kapalı kapılar ardında ne olduğunu bilmiyorsunuz. Her gün bir ilişki krizleri olabilir.

Başkalarıyla ilişkinizi karşılaştırmak haksız ve anlamsızdır. Başka insanlardan farklısınız, farklı bir hayatınız oldu ve farklı şeyler ile karşı karşıya kaldınız. Her çift benzersizdir ve bunu hatırlamak çok önemlidir.

“Olgun sevgi söz vermeden çeker ve birlikte bağlanmadan birleşir. Şükranla beslenir ve özgürlükle genişler.”

– Ari Shemoth

Her ilişki krizi bir fırsattır

Gördüğünüz gibi, krizler sadece ilişkinizi değiştirmek ve dönüştürmek için bir fırsat. Bu değişiklikler bir evrim ya da parçalanma biçiminde olabilir. İlişkinizi duraklatıp yansıtan anlar bunlar.

Yani, onları çözmenin ilk adımı açık olmaktır. Başka bir deyişle, onlarla en iyi şekilde ilgilenmeye istekli olun. Bu sadece birlikte düşünmek ve konuşmak değil, aynı zamanda kendi kendinize meditasyon yapmak anlamına da gelir.

Eşinizle konuşurken, şikayetleri unutmayı ve pratik ve olumlu bir perspektiften bakmayı deneyin. Partnerinize, yanlış yaptıkları her şeyi hatırlatmak yararlı olmaz. Bunun yerine, neler olduğunu nasıl geliştireceğinizi veya çözeceğinizi düşünün, böylece bir uzlaşmaya varabilirsiniz. Aksi halde, ilişkiniz sürekli krizde olacaktır. Bunu kendi başınıza çözemezseniz, bir ilişki uzmanından yardım alın.

İlişki krizleri bir kırılmaya yol açabilir veya böyle olmayabilirler. Her iki durumda da, gerekli deneyimlerdir. Daha iyi bir insan ve partner olmak istiyorsanız bununla başa çıkmak zorundasınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.