İlişkide Yalnız Hissetmek Nasıl Bir Şeydir?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
İlişkide yalnız hissetmek son derece acı verici bir durum olabilir. Partnerinizin size karşı neden ilgisiz olduğunu bilmemek adeta canınızı yakar. Ne de olsa ilişki kurmamızın amacı, sevildiğimizi hissetmek ve bize hayat arkadaşı olacak bir partner istememizdir. İnsanlar bunun eksikliğinde yalnız hisseder ve yalnızlığı bir sorun olarak görür.
Gustavo Adolfo Becquer bütün bilgeliğiyle diyor ki, hayatınızda yalnızlığınızı konuşabileceğiniz biri olduğu sürece yalnızlık çok güzeldir. Ancak sosyal medyada bir sürü takipçisi olan birçok kişi yine de yalnız ve çevresinden kopuk hissedebiliyor. Bu psikolojik olarak acı verici olmasının yanı sıra sağlık problemlerine de yol açabiliyor.
Nitekim bu yeni ortaya çıkan bir problem de değil. İlişkilerde yalnız hissetme sorunu insanların zaten ezelden beri baş etmeye çalıştığı bir şeydi. Ancak yalnızlık hakkında yapılan güncel araştırmalar sayesinde her yaştan insanı etkileyen bu fenomenle ilgili daha çok şey keşfediliyor. Hem genç hem de yaşlı çiftler yalnızlık ve ilgisizlik sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
“Yalnızlıktan korkuyorsanız evlenmeyin.”
– Anton Chekhov
İlişkide yalnız hissetmek nedendir?
En kötü acılardan biri, sonsuza kadar birbirini sevmeye yemin eden iki kişinin arasına soğuk bir sessizlik girmesidir. Bazen partnerlerden biri verdiği bu sözü unutur ve bilinçli ya da bilinçsiz olarak partnerine karşı ilgisiz olmaya başlar.
Böyle bir durum bir gecede aniden olmaz. Psikolojik anlamda birinden soğuma hissi genelde fark ettirmeden kişiyi gafil avlar. Beraber keyif alarak yaptığınız şeyler artık ilginizi çekmemeye başladığında bu durumla karşılaşırsınız. Detayları unutmak, partnerinizi dinlemeyi bırakmak ya da en basit açıklamayla rutine bağlamak ve çaba göstermekten vazgeçmek sizi buna sürükleyen şeylerdir.
İlişkide karşındakinden uzaklaşmanın ciddi sonuçları vardır. Partnerinizin gittikçe daha da uzaklaştığını izlemek son derece acı vericidir ve bunun birçok sonucu olabilir. Filozof, psikolog ve ilişki uzmanı Dr. Aaron Ben-Ze’ev gibi uzmanlar bunu şöyle açıklıyor:
- Yalnız olmak ve tek başına olmak arasındaki farkın ayrımını yapmak önemli bir noktadır. Tek başına olmak fiziksel olarak kimsenin yanınızda olmaması anlamına gelir. Yalnız olmak ise gittikçe daha da yaygın bir hal alan psikolojik bir gerçekliktir. İlginç olan kısmı ise en çok yalnız hisseden kişilerin ilişki içinde olan kişiler olmasıdır.
- Bu yalnızlık çeşidi genellikle depresif bozukluklara ve anksiyeteye yol açar. Örneğin, Manchester Üniversitesinden Dr. Greg Miller tarafından yapılan bir araştırmaya göre yalnızlık tıpkı sigara içmek ya da hareketsiz bir yaşam tarzı kadar sağlığa zararlıdır.
Haydi, ilişkinizde yalnız hissetmenizin olası sebeplerinden bazılarını analiz edelim.
Aşkın bitmesi ve değişim korkusu
Bazen aşkın bitişi bir anda çarpan soğuk bir cereyan etkisi yapabilir, nereden geldiğini bile anlamazsınız. Hiçbir şey değişmemiş gibi görünse de aniden her şey anlamsız, heyecandan yoksun ve sıkıcı hale gelebilir.
Aşkın neden bittiğine dair her zaman somut bir sebep olmaz. Bazen öylece oluverir ve bu her iki taraf için de beklenmedik bir durumdur. Bununla birlikte, partnerinizi artık sevmediğinizin net bir şekilde farkına vardıysanız hislerinizi onunla paylaşmalısınız. Partnerinizi kandırmak (ya da kendinizi kandırmak) ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunlardan biri, ne kadar saklamaya çalışsanız da partnerinize ilgisiz davranmaktan kaçamayacak olmanızdır.
Rutine bağlamak
Günlük rutininizden çok bunaldığınız zaman ilişkinizde yalnız hissetmeniz daha olasıdır: iş, çocuklar ve sorumluluklar arasında koştururken şefkat göstermeye ya da bağlarınızı güçlendirmeye zaman bulamayabilirsiniz.
Bu durumda diyaloglarınız bile otomatikleşmeye başlar; ilgi, sevgi ve yakınlık kurma temasından uzak bir hal alır. Bununla baş etmenin yolları, bir şeyleri değiştirmek ya da profesyonel yardım almak olabilir. Her halükarda pasif olmakla problem kendi kendine çözülmeyecektir.
İlişkide yalnız hissetmek: ya sebebi sizseniz?
Bazen hayatınızda öyle bir noktaya gelirsiniz ki içinizde açıklanamaz bir boşluk hissedersiniz. Bu hal tatminsizlik, varoluşsal bir kriz ve değişim korkusunun bir karışımıdır.
Bu sandığınızdan da yaygın rastlanan bir durumdur. Bazı insanlar zamanla değişir ve istediğini elde edememenin hayal kırıklığıyla baş başa kalınca ilişkide yalnız hissetmek kaçınılmaz olur. Bunda kimsenin bir suçu olmasa da partnerinizi size istediğinizi vermemekle suçlamak en kolayıdır. Ancak işin aslı, yalnızlık hissinin sizin dönüşümünüzden kaynaklanıyor olmasıdır.
Siz değişince bakış açınız da değişir. Sevdiğiniz ve hoşlanmadığınız şeyler, ihtiyaçlarınız ve motivasyonlarınız da bununla beraber değişir. Belki profesyonel anlamda farklı bir yola girmişsinizdir, daha bağımsız olmak istiyorsunuzdur ya da yeni sosyal bağlantılar kurma istediği duymaya başlamışsınızdır. İnsanlar devamlı bir değişim halindedir ve bu değişimler ilişkilerinizde de derin izler bırakır.
Sonuç olarak, ilişkide yalnız hissetmek son derece sık rastlanan bir durumdur. Ayrıca birçok ayrılığın da sebebidir. Ayrılık getirmesinin sebebi öncelikle size acı vermesi, psikolojik ve sağlıkla ilgili problemlerle karşılaşmanızdır. İkinci olarak ise kimsenin kimseye böyle bir deneyimi ve bunun sonuçlarını yaşatmaya hakkının olmamasıdır.
Bu yüzden, böyle bir yalnızlık yaşıyorsanız altında yatan asıl sebebi araştırın. Partnerinizle konuşun ve samimi, saygılı bir şekilde sorumluluk alarak çözüme ulaştırmaya çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Miller, G. (2011). Why loneliness is hazardous to your health. Science, 331(6014), 138–140. https://doi.org/10.1126/science.331.6014.138
- Renzetti, E. (2014). Life of solitude. The Globe and Mail, 23.11.13
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.