Pasif Agresif İnsanların Umursamaz Davranışları

Pasif Agresif İnsanların Umursamaz Davranışları
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Sonia Budner

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Pasif agresif kişilikler genellikle depresyon gibi görünen şeyin arkasına gizlenirler. Bu kişiler kırılgan ve yardıma ihtiyaç duyuyormuş gibi görünebilirler ancak gerçek şudur ki kazayla olmuş gibi yaptıkları ancak kasten yapmayı tercih ettikleri davranışları vardır.

Amaçları sizin kendinizi kötü hissetmenizi sağlamaktır. Pasif agresif insanların umursamazlıkları becerikli bir şekilde idare etmesini bildikleri çok sayıdaki el bombalarından biridir.

Bu kişiler derin bir kin duygusu içinde yaşarlar ve etraflarındaki herkesi pasif bir şekilde cezalandırırlar. İletişimsel açıdan başa çıkılması çok zor kişilerdir. Hiçbir şekilde kendilerini ifade etmeye niyetleri yoktur. Ayrıca pasif agresif kişiler öfkelerini biriktirip bu öfkeyi sessizliklerinde barındırırlar.

Pasif agresif kişilik tipi nedir?

Pasif agresiflik, her şeyin yalnızca negatif tarafına odaklanan belli bir kişilik tipiyle ilişkilidir. Bu kişiler, kişisel ilişkilerin içine dahil olmayı beceremezler.

Eleştiriye karşı çok hassaslardır ve sıklıkla kötü bir ruh hali içindedirler. Sürekli şikayet ederler ve sorunlarını çözebilecek gerçek çözümler üretmekte zorlanırlar. Onlara göre mümkün olan çözümler yeterince iyi değildirler.

bulut elleri başında adam

Bu kişilerin nadiren yakın arkadaşları olur. Yalnızca en yakın aile bireyleriyle ilişkilerini sürdürürler. Genel olarak başkalarıyla kurdukları ilişkilerde çok tedbirli davranırlar.

Sosyal yetenekleri eksiktir. Bu tür insanlar genellikle diğer insanları öfkelendirirler. Başka insanları nasıl sinirlendireceklerini çok iyi bilirler.

Pasif agresif insanların çoğu diğer insanların kendilerine hak ettikleri gibi saygı veya ilgi göstermediklerini düşünürler.

Herkesin ilgisi her zaman onların üzerinde olmalıdır. Bu kişiler başkalarının onlara yeterince değer vermediğini ve çoğu durumda adaletli bir şekilde davranmadıklarını düşünürler.

Yapmaları gerekenleri “unutmayı” ve uzlaşmadan kaçınmayı severler. Bir şey yapmaları gerektiğinde, bu görevi aslında olduğundan çok daha kötü gösterirler. Öte yandan birine iyilik yaptıklarında kendilerini kutsal bir konumdaymış gibi gösterirler.

Pasif agresif insanların umursamaz davranışları

Bu kişilik tipine sahip olan bireyler için biriyle tartışmak çok zordur. Bir şeyleri savunabilecek bir kapasiteye sahip değillerdir ve başkalarının onları reddetme ihtimali nedeniyle fikirlerini ifade etmekten korkarlar.

Sohbet başkalarının etrafında döndüğünde kendilerini rahat hissederler. İletişimsel bağlamda “güvende” hissederler. Sessizlik ve alaycı bir şekilde iğneleme, bu insanların umursamaz davranışlarının dayandığı iki temel sütundur.

Grup aktivitelerine dahil olmaktan kaçınırlar çünkü başka insanların yeteneklerini hiçbir şekilde önemsemezler. Hatta araya girmeden uzaktan başka insanları yargılamayı tercih ederler. Böylece yargılanan kişi olmaktan kaçınmış olurlar.

Pasif agresif insanların umursamaz davanışları, oldukça fazla rahatsızlık yaratan bir tür intikam ve manipülasyondur. Çok fazla zihinsel gerginliğe yol açan bir tür etkileşimdir.

Etraflarındaki insanları agresif bir sessizliğe ve açık bir şekilde kötü davranışlara maruz bırakırlar. Sonunda kurbanları kafalarının çok karıştığını hissederler.

Pasif agresif insanların umursamaz davranışlarının tek sebebi her ne kusurunuz varsa onunla ilgili kendinizi kötü hisetmenizi sağlamaktır.

Böylece aslında kendilerinin yapmış olduğu bir şey için sizi suçlayabilir ve kendilerini yiyip bitiren o sağlıksız kıskançlık her neyse onun üstünü örterler. Yani bu kişiler sonunda sizi incitmek isteyen insanlardır.

Pasif agresif insanların kurbanları

Pasif agresif insanların en önemli kurbanları genellikle pasif agresif insanların yarattıkları imajdan etkilenen cömert insanlardır. Pasif agresif bir kişi her zaman yardıma ve korumaya ihtiyacı olduğunu söyler.

Ayrıca bu tip kişiler, hem başkalarının kendilerinin içinde bulunduğu bir durumu idare etmesini istemezler hem de kontrolü ele almayanlara sitem ederler. Bu kişiler kendilerine “ihtiyaç duyulmasına ihtiyaç duyan” kişileri kandırmaya eğilimlidirler.

Birileri onlar ihtiyaç duyduğunda kendilerini iyi hisseden insanlar pasif agresif insanların avlarıdır. Pasif agresif bir kişinin sessizliği ve umursamazlığı günlerce sürebilir. Onlara neden bu şekilde davrandıklarını sorduğunuzda size hayal gördüğünüzü söylerler.

Maalesef bu insanların değişmesi gerçekten zordur. Bu kişilerin genellikle pasif agresif tutumların hakim olduğu aile çevrelerinden geldiklerini unutmamalıyız.

Bu yüzden onlar için değişimi deneyimlemek çok zordur. Onlar pasif manipülasyonun ilişkilerinde güç elde edebilmelerinin tek yolu olduğunu öğrenmişlerdir.

üzgün kadın yüzü

Biri size karşı pasif agresif bir tavır aldığında nasıl davranmalısınız?

Verilebilecek en akıllıca tavsiye bu tip kişilerden olabildiğince hızlı bir şekilde uzaklaşmaktır. Ancak böyle bir seçeneğe sahip olamayacağımız belli durumlar olabilir.

Hayatımızda yer alan insanların tamamını biz seçmeyiz. Ayrıca insanlar hakkında hoşlanmadığımız şeylerin hepsinden kendimizi uzaklaştıramayız.

Bu tür bir kişiliği olan birine karşı kendini bağımlı hisseden yakın akrabalarımız olabilir. Hatta bu kişiler annemiz ve babamız bile olabilir.

Pasif agresif biriyle etkileşim kurmanın tek yolu onun kontrolüne boyun eğmemektir. Sınırlar koymalı, onların umursamaz davranışlarına ve acımasız eleştirilerine kapılıp gitmemelisiniz.

Kendi eksikliklerini örtmek için zehirli zırhlara büründüklerini unutmamalısınız. Bu kişilerin tek istediği kendi öfkelerini başkalarından çıkarmaktır.

Sakin kalmak, bu tür kişilere karşı kullanabileceğiniz en iyi silahtır. Onların istediği sizi kontrol etmek, kendinizi kötü hissetmenizi sağlamak ve böylece bir anlık da olsa kendi rahatsızlıklarını yatıştırmaktır.

Sakin kalmayı başarmak için onları korku içine düşmüş çocuklar gibi düşünün. Bu kişilerin egolarının çok büyük olduğunun farkına varın.

Son olarak, söz konusu bu kişilik tipleri olduğunda, tanı koyma kılavuzlarında bazı farklılıklar olduğunu da unutmayın. Bu bağlamda Scott Wetzler ve Leslie C. Morey’in çalışmalarına başvurabiliriz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.