Logo image
Logo image

İlişkide Değerler ve Önemi

3 dakika
Bir ilişkideki her partner ortaya bazı değerler getirir ve bu ilişki değerlerini oluşturur. Dolayısıyla, her ikisi de aynı değerleri paylaşıyorsa, ilişkinin iyi bir temeli vardır.
İlişkide Değerler ve Önemi
Marián Carrero Puerto

Yazan ve doğrulayan psikolog Marián Carrero Puerto

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Her ilişki farklıdır, ancak bir ilişkide aynı değerleri paylaşmak sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayabilir. Bir çift olarak değerler belirlenmesi, istikrarlı ve tam işlevli bir ilişki için temel oluşturabilir.

Bir çifti çift yapan şey nedir? Bu bağlamda, bir çift sevgi dolu ve kısmen resmi bir ilişki içinde iki kişiden oluşur. Değerler nedir? Değerler, her bireyin sahip olduğu olumlu nitelikler veya erdemlerdir, bu da bir kişiyi diğerlerinden ayırır ve inançlarına göre hareket etmeye iter. Değerler çıkarlarını ve davranışlarını etkileyebilir.

“Her güne en derin değerleriniz aklınızda başlayın, sonra ise zorluklar ortaya çıktığında, bu değerlere dayalı kararlar alın.”

– Stephen R. Covey

Some figure

Bir ilişkideki değerler

Medina ve diğ. (2005) hem erkeklerin hem de kadınların kendilerine benzer ihtiyaçları olan, ortak özelliklere sahip, uyumlu birini aradıklarını belirtmektedir.

Partner seçimi hakkındaki teorilere göre, insanlar kendilerine benzer değerlere sahip birini ararlar (Centers, 1975). Böylece ekonomik, kültürel ve sosyal özellikleri paylaşan partnerler seçerler (Rice, 1997).

“Değerlerinizi paylaşan insanları bulun ve dünyayı birlikte fethedeceksiniz.”

– John Ratzenberger

Benzer yaşam projelerini paylaşma

İlişkinizdeki değerleri belirlemek, ilişkinin yürümesi veya iyileştirilmesi için zemin hazırlar.

Her insanın sahip olduğu davranış ve beklentiler ve partnerlik ile ilgili olanlar inançlarının ve sosyal değerlerinin bir parçasıdır (Kaminsky, 1981).

Sosyalleşme süreci zaman içinde değişebilir, çünkü değerler ve sosyal normların değişmesi beklenir, bu nedenle insanların inanç ve davranışlarının da değişmesi normaldir (Díaz-Guerrero, 2003). Dolayısıyla, bir ilişkideki beklentiler, değerler ve davranışlar değişir (García-Meráz, 2007). Bu, çiftin sosyal ortamından etkilenen yeni parametreler yaratır (Snyder ve Stukas, 1999).

Some figure

Bir ilişkiyi geliştirmek için birlikte çalışma

İlişki değerlerinizi belirlemek bir ekip çalışmasıdır. Daha önce belirtildiği gibi, her kişi farklıdır, bu nedenle her çiftin değerleri farklı olacaktır. Ancak, çoğu çiftin paylaştığı bazı temel değerler vardır. Bu değerler sevgi, sadakat, karşılıklı destek, cömertlik, karşılıklı saygı ve iletişimdir.

Sevgi

Birçok sevgi türü vardır ama hepsi aynı temeli paylaşır. Birisine onu sevdiğinizi söylemek, onu arzuladığınızı söylemekle aynı şey değildir. Bu incelikler, sevdalanma durumundan, ayakları yere basan sevgiden ve dolayısıyla birlikte yaşama evresinden başlar. Ayrıca diğer kişiyi keşfetmenin şaşırtıcılığını, ona aşık olma ve istikrarlı, uzun ömürlü ve kalıcı bir aşk platosuna ulaşmayı da kapsar.

Sadakat

Sadakat, çifte ve anlaşmalarına bağlıdır. Her çift bir tür bağlılık belirler. Bazı çiftler kesinlikle tek eşlidir, diğerleri değildir. Bu anlaşmalara saygı duyulursa, sadakat vardır.

Destek

Desteklendiğini hissetmek, diğer kişinin sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını ve en çıkarlarınızı koruyacağını bilmek, sizi cesur ve daha az savunmasız hissettiren bir şeydir.

Bu harikadır çünkü sizi daha güçlü hissettirir ve karşınıza çıkabilecek herhangi bir şeyle baş etmenize olanak tanır. Eşinizle empati kurmak, onları daha fazla ve daha iyi anlamaya çalışmak ve desteğinizi ve koşulsuz sevginizi ifade etmekle ilgilidir.

“Bir arkadaş senin hakkında her şeyi bilen ve seni hala seven biridir.”

– Elbert Hubbard

Cömertlik

İster inanın ister inanmayın, bazen çiftlerde cömertlikten daha fazla bencillik vardır. Bazıları için, eşlerine cömert davranmak zordur ve sadece kendi başlarının çaresine bakarlar, başkaları için bir anlamı olmasa da kendi ihtiyaçlarıyla, kendi istekleriyle ve beğenileriyle ilgilenirler.

Ancak, bir ilişkide olmak bundan daha fazlasıdır. Cömert bir sevgili olmanın yolları vardır. En iyisi, kendinizi düşünmek değildir, kendinizi eşinizin yerine koymak ve ona katılmıyorsanız bile bakış açısını anlamaya çalışmaktır.

Some figure

Saygı

Bir ilişkide karşılıklı saygı esastır. Her iki partnerin de aynı seviyede olması gerekir.

Kendileri için bir alan ve çift olmak için başka bir alan sunmakla ilgilidir. Saygı ayrıca, diğerini değiştirmeye çalışmadan tamamen kabul etmekle ilgilidir.

İletişim

İyi bir ilişki, iletişimin net, akıcı ve güvenilir olduğu ilişkidir. Satir (1988) net iletişimi, kendinizi doğrudan, dürüst ve saygılı bir şekilde ifade etme yeteneği olarak tanımlar.

Kısacası, partnerinizle iyi iletişim kurmak, ikinizin de diğer şeylerin yanı sıra anlaşmazlıklarınızı, başarılarınızı, başarısızlıklarınızı, hedeflerinizi ve ihtiyaçlarınızı paylaşmayı taahhüt etmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunu yapma yeteneğinizi geliştirin. İyi iletişim sağlıklı bağlar, karşılıklı saygı, şefkat, sevgi ve bağlılık anlamına gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Centers, R. (1975). Sexual attraction and love: An instrumental theory. Springfield, IL: Ch. C. Thomas.

Díaz Guerrero, R. (2007).La psicología del Mexicano 2. Bajo las garras de la cultura. (2 Ed.) México: Trillas.

García-Meraz M. (2007). Inicio, mantenimiento y disolución de la pareja: Socio cultura y valores en parejas del norte, centro y sur de la República Mexicana. (Tesis no publicada de Doctorado). UNAM, México.

Kaminsky, G. (1981).Socialización. México: Editorial Trillas.

Medina, J. L. V., López, N. I. G. A., & Valdovinos, Z. P. S. (2005). Elección de pareja en universitarios mexicanos. Enseñanza e Investigación en Psicología10(2), 355-367.

Rice, F.P. (1997). Desarrollo humano, estudio del ciclo vital (2ª ed.). México: PrenticeHall.

Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

Rojas, E. (2006). El amor inteligente. Salvat.

Rojas, J. O. (2012). El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. Revista Electrónica Educare16, 23-30.

 

Satir, V. (1998). Nuevas relaciones humanas en el núcleo familiar. México: Pax.

Snyder, M. & Stukas, Jr. A. A. (1999). Interpersonal processes: The interplay of cognitive, motivational and behavioral activities in social interaction. Annual Review of Psychology, 50, 273-303.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.