Hiciv Zehirli Hale Geldiğinde
Hiciv sürekli kullanıldığında, ince zeka göstergesi olmaktan çıkıp öz saygımızı çökerten iki ucu keskin bir kılıca dönüşür. Hiciv, çok özgün bir uğraş gibi gözükebilir ve bundan yararlananlar, çekici ve mizah yeteneğine sahip kişiler olarak algılanabilir. Peki ama bu kişiliklerin ardında ne saklıdır? Bireysellik, biraz kibir ve çevresindekilere yukarıdan bakma konusunda özel bir beceri.
“Kötü hiciv” kullanıcısı, çok gizli ve belli bir şekilde bize saldırmak için iğnelemeler kullanmaktan çekinmez. Böyle bile olsa, yaptıkları şey saldırıdır. Hiç böyle kötü niyetli bir sözle karşılaştığınız oldu mu? Haydi, bu konuyu biraz inceleyip kendimizi nasıl savunacağımızı öğrenelim.
İroninin Sınırları
Her gün mutlu hissetmek için mizah anlayışına sahip olmanın ve hatta kendinizle dalga geçmenin iyi bir şey olduğu sık sık söylenir. Böylece meseleleri daha iyi anlamak ve daha mütevazı olmak mümkün olur.
Alaycı bir ifadeyle havayı yumuşatmaktan zarar gelmez. Bizi gülümsetebilecek bir şeydir bu. Şüphesiz, buna “pozitif hiciv” demek gerekir, çünkü birine zarar vermek ya da saldırmak amacını taşımaz. Bununla beraber, yakınındaki herkesi bilinçli olarak inciten diğer hiciv türünü görmezden gelemeyiz.
Bir de zehirli aşk ilişkilerine bakalım. Partnerlerden birinin diğeri üzerinde tam denetim kurduğu ilişkiler. Bu tür ilişkilerde sürekli hiciv ve iğneleme kullanımı, diğer kişiyi baskı altına alma ve utandırmanın, onun değerini küçümsemenin, moralini bozarak günlük enerjilerini tüketmenin yollarından biridir.
Arjantinli psikolog Bernardo Stamateas, hiciv ve iğneleme kullanımının zehirli bir kişiliğe sahip insanlarda yaygın bir özellik olduğunu anlatıyor. Bu kişi ister romantik anlamda beraber olduğumuz partnerimiz, isterse ailemizden biri olsun, amaç hep aynıdır: motivasyon ve öz saygımızı yok etmek.
Kendinizi küçümserseniz, sürekli küçültür ve daha kırılgan hale getirirseniz, bu kişiler güç kazanır ve sizi kontrol etmeye başlar.
Kötü niyetli hiciv kullanıcılarının birçok maskesi vardır ve bu maskelerin altında düşük öz saygı ve güvensizlik gibi nedenler yatıyor olabilir. Bu nedenle, sizi içeriden yıkmalarını engellemek için belli sınırlar koymaya dikkat etmelisiniz.
Kendimizi Negatif Hicivden Nasıl Koruruz
Kişisel veya iş yaşamınızda düzenli olarak olumsuz hiciv kullanan bir kişi varsa, hiç vakit geçirmeden sınırlarınızı belli edin. Aksi halde, size saldırmalarına ve savunmasız bırakmalarına izin vermiş olursunuz. Ayrıca her geçen gün “sanatlarında” daha fazla ustalık ve güç kazanabilirler.
Bu uğraş, bir alışkanlık halini alabilir ve alışkanlık ise bizi küçük düşürmekte başarılı olduklarını düşündükleri an baskıya dönüşebilir. Buna izin vermeyin. Bu olumsuz hiciv türüyle canınızı yakmalarına müsaade etmeyin.
Kendinizi korumanız için birkaç basit yönteme göz atalım.
- Alaycı bir yorum aldınız. İlk yapmanız gereken şey ne? Size söylenen şeyi düşünüp analiz edin. Acele etmeyin ve aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin. Bazı insanlar, iğneleme kullanmakta çok beceriklidir. Yani size hakaret etmeye çalışmıyor olabilirler. Sessiz olun ve size söyledikleri sözleri analiz ederken sakin kalın.
- Size hakaret mi ettiler? Öz saygınızı mı incittiler? Daha fazla hicivle cevap vermek, yapmanız gereken son şey olmalı. Çünkü cevap verdiğinizde oyuna gelmiş olursunuz. Sözlerin doğrudan ve samimiyetle söylenmediği korkakça bir oyundur bu. Sizin kendinize saygınız var ve düşündüklerinizi söylemek için oyunlara gereksiniminiz yok.
- Şimdi bu kişinin yüksek sesle söylemeye çalıştığı şeyi hiciv olmaksızın söyleyin: Bana korkak mı diyorsun? Bunu yapamayacağımı mı söylüyorsun? Senden daha az değerli olduğumu mu düşünüyorsun? Hakareti bütün acımasızlığı ile gözler önüne serin ki karşınızdaki kişi tepki verebilsin ve söylediklerini savunabilsin. Bunu yaparken sakin olun ve savunmalarını bekleyin.
Tiyatro sahnesi dışında hiciv, neredeyse her zaman zararlıdır. Hiç kimsenin siz ve becerileriniz hakkında hiciv yapmasına izin vermeyin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.