Her Gün Endişeli Hissediyorsunuz, Bu Konuda Ne Yapabilirsiniz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
“Her gün endişeli hissediyorum. Göğsümde nefes almamı engelleyen tehdit edici düşünceler ve baskı ile hiç bitmeyen bir kafa karışıklığı halinde yaşıyorum.” Bu sizin hissettiklerinize benziyor mu? Aslında, birçok insan bu tür psikofiziksel gerçekliği tanımlar. Hem zorlayıcı hem de yorucudur. Üstelik bu koşullarda üretken olmak, bir ilişkiyi sürdürmek ve hatta her sabah kalkacak cesareti bulmak gerçekten zordur.
Bazıları bu durumu sanki biri aniden bir şalteri açmış gibi tanımlar. Aslında, bir anda sakin olmaktan tamamen bunalmış duruma geçebilirsiniz. Ayrıca taşikardi yaşarsınız, duygularınız bozulur ve endişelenmeye başlarsınız.
Anksiyete normal bir fiziksel ve zihinsel durumdur. Ancak, onu yönetme yeteneklerinizi aştığında bir sorun oluşur. Bu, araba kullanmak gibidir ve aniden direksiyonun çalışmadığını hissetmek gibidir. Kaygınız ve korkunç bir şey olacağı hissiyle birlikte dünya hızlanır. Anlamalısınız ki, bu tür bir durumu günlük olarak yaşadığınızda, daha karmaşık bir psikolojik durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hadi bir bakalım.
Genelleştirilmiş kaygı, zaman içinde birçok insanın hayatını etkileyen istikrarlı bir durumdur.
Neden her gün endişeli hissediyorsunuz?
Gerçekte, herkes günlük olarak belirli bir tür kaygı hisseder. Gerçekten de, hızlı tempolu yaşamımız genellikle nefes darlığı, midede düğümlenme hissi ve genel baskı hissi yaşadığımız anlamına gelir. Bu duygulara oldukça aşina olma eğilimindeyiz. Kontrol edebildiğimiz ve rahatladığımızda ve boş zamanların tadını çıkardığımızda kaybolan deneyimlerdir.
Bununla birlikte, kaygınız kalıcı olduğu ve hayatınızdaki her şeyin karanlık görünmesine neden olduğu için dinlenemediğinizi, net düşünemediğinizi ve hayattan zevk alamadığınızı hissedebilirsiniz. Düşüncelerinizden bazıları müdahaleci ve tehditkar hale gelmiş olabilir. Ayrıca, kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz ve uykusuzluk çekersiniz. Yarın, tehditler, sağlık sorunları, iş endişeleri, gelecek ve olabilecek ya da olmayabilecek diğer şeylerle dolu görünür.
Aslında, korktuğunuz her şeyin yersiz olduğunu bilseniz bile, hayatın kendisi boğucu bir ıstırap yumağı haline gelir. Bu neden olur? Böyle kalıcı bir kaygıdan muzdarip olmak nasıl mümkün olabilir?
Genelleştirilmiş kaygı, ihmal edildiği kadar yaygın
Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu (GAD), zaman içinde istikrarlı bir psikolojik durumdur. Çoğu durumda, ergenlik kadar erken başlar. Aslına bakarsanız, neden her gün endişeli hissettiğiniz sorusunun ardında yatan da muhtemelen bu gerçektir.
Bu bozukluk hayatınızı tamamen düzenler. Ayrıca, birçok insan teşhis bile almadan sessizce acı çeker. Nitekim bazen bu düşünme ve olaylara tepki verme biçiminin bir kişilik özelliği olduğu varsayılır.
Gerçekte, bu ciddi olduğu kadar yaygın bir bozukluktur. Aslında, Kanada’daki Sherbrooke Üniversitesi, birçok durumda depresyonun yaygın anksiyete bozukluğu ile birlikte ortaya çıktığını keşfeden bir araştırma yaptı.
Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına (DSM-5) göre bu tür kaygıyı tanımlayan özellikler şunlardır:
- Bozukluğun dalgalı ve kronik gelişimi. Başka bir deyişle, bazen gider ama her zaman geri gelir. Ayrıca, stres zamanlarında daha kötüdür.
- Kontrol edilmesi zor olan kalıcı endişelerin ortaya çıkması.
- Fobiler, depresyon ve panik bozuklukları gibi başka klinik problemler de yan yana ortaya çıkar.
- Neredeyse her gün yorgunluk hissi.
- Dinlenme bozuklukları.
- Konsantrasyon sorunları.
- Baş ağrısı, baş dönmesi, sindirim sorunları, taşikardi ve benzeri somatizasyonlar.
Bu nedenle, neden her gün endişeli hissettiğinizi merak ediyorsanız, muhtemelen bu bozukluğun fiziksel etkilerinden muzdaripsinizdir. Bu, yaşam kalitenizin büyük ölçüde azaldığı anlamına gelir.
Genelleştirilmiş anksiyetesi olan kişilerin aile, iş ve sosyal sorunları vardır. Ek olarak, geniş fiziksel semptomları nedeniyle doktora birçok kez gitme eğilimindedirler.
Her gün endişeli hissetmek: Ne yapabilirsiniz?
Her gün endişeli hissediyorsanız, böyle devam edemeyeceğinizi anlamalısınız. Aslında, özel yardım istemeniz gerekir. Bu klinik durumun çoğu durumda majör depresyona yol açtığını anlamalısınız ve gerçekten o uç noktaya ulaşmak istemezsiniz.
Ayrıca bu durumun birden fazla faktörün sonucu olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Bunlar, genetik unsurları ve psikolojik travmayı içerebilir.
“Bu neden benim başıma geliyor?” diye sormak yerine. “Bu konuda ne yapabilirim?” üzerine odaklanın. En uygun strateji psikoterapi ve farmakolojik tedavidir. İkinci durumda, en sık reçete edilen ilaçlar antidepresanlar ve benzodiazepinlerdir.
- Psikolojik yaklaşımla ilgili olarak, en yaygın ve etkili terapi bilişsel-davranışçıdır. Bu tür terapide, düşünceleriniz, duygularınız ve kaygınızı güçlendiren davranışlar arasındaki etkileşim üzerinde çalışılır.
- Kabul ve kararlılık terapisi de faydalı olabilir. Endişeli düşüncelerinizi yönetmenize, rahatsız edici hisleri ve yaşamın karmaşıklığını kabul etmenize ve anlamanıza olanak tanır. Buna karşılık, değerlerinizi netleştirebilir ve daha anlamlı bir yaşam tarzı geliştirmek için hedeflerinizle bağlantı kurabilirsiniz.
Son olarak, her bireyin gerçekliğinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle kullanılan tedavi ve yaklaşım da her vakada farklı olacaktır. Genelleştirilmiş kaygı karmaşık bir durumdur. Bu nedenle, bozukluğu anlamak, onunla başa çıkmak ve üstesinden gelmek için yüksek düzeyde bir bağlılık gereklidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Haller H, Cramer H, Lauche R, et al. The prevalence and burden of subthreshold generalized anxiety disorder: A systematic review. BMC Psychiatry. 2014;14:128 doi:10.1186/1471-244X-14-128
- Locke AB, Kirst N, Shultz CG. Diagnosis and management of generalized anxiety disorder and panic disorder in adults. Am Fam Physician. 2015;91(9):617-624.
- Roberge, P., Normand-Lauzière, F., Raymond, I. et al. Generalized anxiety disorder in primary care: mental health services use and treatment adequacy. BMC Fam Pract 16,146 (2015). https://doi.org/10.1186/s12875-015-0358-y
- Rubio G, López-Ibor JJ. Generalized anxiety disorder: a 40-year follow-up study. Acta Psychiatr Scand. 2007 May;115(5):372-9. doi: 10.1111/j.1600-0447.2006.00896.x. PMID: 17430415.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.