Logo image
Logo image

Hayvan Testleri Neden Yapılır?

3 dakika
Antik çağlarda dahi hayvan testleri yapma pratiği yaygındı. Milattan önce üçüncü yüzyılda İskenderiyeli doktorlar hem yaşayan hem de ölmüş hayvanlar üzerinde deneyler yapmışlardır. Ancak modern deneyler İtalya'da, on beşinci yüzyıl sırasında başlamıştır. Bununla birlikte, günümüzde hala devam etmekte olan bir anlaşmazlık başlamıştır.
Hayvan Testleri Neden Yapılır?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Patricia Grande Yeves
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bilimsel araştırmalarda hayvan testleri uzun bir geçmişe sahiptir, ve bilimsel araştırmalarda yaygın bir uygulama olmaya hala devam etmektedir. Yaklaşık 115 milyon hayvan her yıl bu sebepler için kullanılmaktadır. Ancak, birçok insan buna karşıdır.

Antik çağlarda dahi hayvan testleri yaygındı. Milattan önce üçüncü yüzyılda İskenderiyeli doktorlar hem yaşayan hem de ölmüş hayvanlar üzerinde deneyler yapmışlardır. Ancak, modern deneylerin gerçekten başlaması İtalya’da, on beşinci yüzyıl sırasında gerçekleşmiştir. Bilim insanları canlı hayvanları, özellikle de köpekleri ve domuzları, vücudun bölümlerinin farklı işlevlerini göstermek için kullanmıştır.

18. yüzyılda, canlı dokuların duyarlılığını kanıtlamak için neredeyse 200 hayvan kullanmış olan Albrecht von Haller’ın çalışmalarına bakabilirsiniz. Haller’ın çalışmalarının temeli, hayvanların acı hissetmesiydi. Bunu, çeşitli acı verici uyaranlara tepkileri ölçerek gösterdi.

Haller, hayvanlara acı vermesi dolayısıyla özür dileyen ilk kişiydi. Bu, o yüzyıldaki çeşitli yayınlarda bulunabilen yeni bir sorumluluk anlayışı gösteren bir örnektir.

Şimdi tarihin bir kısmını öğrendiğinize göre, bu çalışma metoduna karşı olanlar ile bu metodu destekleyen kişilerin kullandığı argümanlara bir göz atın.

Some figure

Hayvan Testleri Lehine Argümanlar

Hayvan araştırmaları 20. yüzyılın hemen hemen her tıbbi keşfine yardımcı olmuştur. Hatta, 1901’den beri tıp ve fizyoloji alanlarında Nobel ödülü kazanan kişilerin neredeyse tamamı çalışmalarını hayvan deneyleri ile toplanan veriler üzerine dayandırmıştır.

Buna ek olarak, insanlar diğer hayvanlara çok benzerdir. Aynı organlara sahibiz ve kanser, influenza, tüberküloz ve astım gibi benzer hastalıklardan muzdarip olabiliyoruz. Bu bağlamda, hayvan kullanmayan metotlar bilgileri tamamlamak için hayati olmaları ile birlikte, hayvan kullanımının yerini alamaz.

Modern cerrahi teknikleri (kalça protezi, kalp nakli, kan nakli vb.) ve tarama teknikleri de (CT ve TM) hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ile mükemmelleştirilmiştir.

Hayvan Testleri Aleyhine Argümanlar

Diğer yandan, hisseden varlıkların hayatlarını bir laboratuvar kafesine hapsetmek ve onlara korku ve acı vermek de etik değildir. Yenilikçi teknikleri kullanarak, bilim insanları hayvanları kullanmayan araştırma metotları geliştirebilmiştir, bunlara örnekler in vitro teknolojiler, bakteri kültürleri ve insan hasta simülatörleri gibi şeylerdir. O zaman neden bu gelişmeleri ilerletmeye odaklanılmasın ki?

Ayrıca, çoğu hayvan deneyi biyomedikal amaçlara sahip değildir. Diğer bir deyişle, insan sağlığını geliştirmeye çalışmazlar. Organizasyonlar bu testleri kozmetik ürünleri ya da ev ürünlerini test etmek için, askeri araştırmalar için ya da çevresel etki testleri için yaparlar.

Hayvanlar ile yapılan biyomedikal deneylerin bilimsel değeri pek çok insanın zannettiğinden çok daha azdır. Bu da birçok anlama sahiptir, örneğin:

  • Deneylere katılım gösteren insanlar ve sonrasında pazarlanmalarından sonra bu ürünleri ya da ilaçları tüketen insanlar hayvan deneylerinde tespit edilememiş olan hasarlara maruz kalmaya devam ederler. Anlaşılan o ki, bizim insan vücutlarımız hayvanlarınkine uzmanların önceden inandıkları kadar benzer değil.
  • Bu, diğer hayvanlar üzerinde zararlı bir etkisi olmuş olsa bile insanlar için yararlı olabilecek tedavilerin gelişimini önleyebilir.
Some figure

Bu Konuda Diğer Ülkelerin Pozisyonları Nelerdir?

Çoğu gelişmiş ülke laboratuvar hayvanlarının kullanımını ve bu hayvanların acılarını en aza indirmek için yasalara sahiptir. Avrupa Birliği dünyadaki en katı yasalardan birine sahiptir ve bu yasa dünyadaki tüm omurgalıları ve kafadanbacaklıları kapsar, ayrıca hem hayvanların bakımı için hem de ilgili tüm tesisler için kriterlere sahiptir.

Amerika Birleşik Devletlerinde Federal yasalar farelerden, kuşlardan ya da balıklardan bahsetmez, ki bunlar laboratuvarlarda kullanılan hayvanların %95’ini oluşturur. Ancak, bu türler federal olmayan diğer düzenlemelerde düşünülmektedir. Diğer ülkelerin de bu konular hakkında düzenlemeleri vardır. Kanada’da, hayvan testleri hakkındaki yönetmelikler eyalet hükumetlerinin sorumluluğundadır. Çin ise laboratuvar hayvanlarının iyiliği hakkındaki ilk ulusal kanunu 2006’da kabul etmiştir.

Belki de Dünyadaki en zorlu düzenlemeler Birleşik Krallık’ın düzenlemeleridir. İngiltere, testleri yapanların özel lisanslar almasının yanında, hayvan deneylerine izin vermek için bir maliyet fayda analizi de talep etmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cultura científica, https://culturacientifica.com/2015/07/14/experimentacion-animal-i/
  • El diario, https://www.eldiario.es/caballodenietzsche/justificable-experimentacion-animal_6_602699753.html
  • Universidad Complutense de Madrid, https://www.ucm.es/investigacionanimal/que-circunstancias-justifican-el-dolor-y-sufrimiento-de-los-animales-en-un-experimento

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.