Hayatı Zorlaştıran 10 Zihinsel Alışkanlık
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Bazen hayat normalden daha karmaşık görünebilir, ama ara sıra her şeyi bu şekilde görmemize sebep olan bizim zihnimizdir. Bunun sebebi de bizim hayatımızı zorlaştıran birtakım zihinsel alışkanlık sahibi olmamızdır.
Örneğin bazı zehirli insanlardan kaçamayız. Bazen de büyük kayıplar veya zor durumlarla karşılaşırız. Eğer her şey zaten karmakarışık ise, zihnimizin olayları daha da karmaşık hale getirmemesi önemlidir.
Hayatı daha da zorlaştıran 10 zihinsel alışkanlık nelerdir?
Pek çok insan negatif duygular arasında güçlü bir bağ geliştirir. Bu onların ihtiyaçlarından daha fazla sıkıntıya katlanmasına yol açar. Aslında, bu korkunç zihinsel alışkanlıklar işte böyle başlar.
Her şeyin sizin etrafınızda döndüğünü düşünmek
Her şeyin etrafınızda döndüğünü düşünmeye istekli olsanız da, bu doğru değildir. Olaylara karşı bencil bir bakış açınız varsa, hayatınızı daha da karmaşık hale getirebilirsiniz.
İnsanların mesajlarınıza hemen cevap vermesini beklemeyin. Ya da sizi memnun etmesi için her şeyden çabuk vazgeçmeyin. Buna sahne ışığı etkisi adı verilir ve Cornell Üniversitesindeki uzmanlar tarafından incelenmiştir. Bu etkinin incitici ve acı verici olduğu kanıtlanmıştır.
Ya hep düşünmek ya da hiç düşünmemek
Bu da size düşman olarak sonuçlanan başka bir alışkanlıktır. Dünyada çok az şey ya siyah ya da beyazdır. Bu yüzden, aşırı düşünmek bir tür hüsran sebebidir.
Waseda Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, çok aşırı düşünme ya da hiç düşünmeme insanda mantıksız beklentiler oluşturur. Bu da çok yıkıcı sonuçlara yol açar.
Önemli kararlar almak yerine sürüncemede bırakmak
Case Western Reserve Üniversitesi sürüncemede bırakmak üzerinde çalışmış, onun her zaman aleyhimizde olmadığını ve geçici olarak stresi azaltmaya yardım ettiğini keşfetmiştir.
Bununla birlikte, önemli bir karar almanız gerektiği zaman korku duymanız normaldir. Böyle durumlarda sürüncemede bırakıp, geciktirmek sadece endişenizi arttırmaya ve sizi bloke etmeye yarar.
Sürekli sızlanmak
Belirli bir şey hakkında şikayetçi olmak başka, ama sürekli şikayet etmek başka bir şeydir. Eğer şikayeti kalıcı bir davranış haline getirirseniz, katartik etkisini kaybeder. Zihninizde değişiklikler oluşturmaya yönelik bir kabus haline gelir. Ve sadece negatif şeylere odaklanmaya sevk eder.
Yale Üniversitesi nörologları sık sık depresyona giren veya öfkeye kapılan kişilerin daha düşük sinirsel yenilenme seviyesine sahip olduğunu kanıtlamışlardır. Bu onların beyinlerinin zaman içinde yavaşlaması gibidir.
Mantıksız beklentiler geliştirmek
Her şeyde negatif yön aramak iyi olmadığı gibi, olmadık beklentilere kapılmak da iyi değildir. Pozitifliği belirli bir seviyede tutmak başımızın dik durmasını sağlar, ama aşırı pozitif olmanın sonucunda hayal kırıklıkları yaşarız. Bu da öz saygımızın düşük olmasına yol açar.
Eğer çok yüksek beklentilerimiz olursa, onlara ulaşamadığımız zaman muhtemelen yılgınlık hissederiz.
Bilişsel yeteneklerinizi baskılayan diğer alışkanlıklar
Buna ilaveten, hayatı daha zor hale getiren, basit sebepler yüzünden sizin bilişsel yeteneklerinizi baskı altında tutan başka alışkanlıklar da vardır:
- Aynı konu üzerinde düşünüp durma (zihinsel geviş getirme). Kafamızda moral bozucu olayları tekrar tekrar üretip düşünmenin hiçbir faydası yoktur. Bu daha çok kafa karışıklığına yol açar.
- Suçluluk. Aşırı suçluluk veya utanç duymak sizin özgür hissetmenizi engeller. Böylece, dikkatinizin dağılmasına sebep olur.
- Reddedilmeyi aşırı düşünüp takıntı haline getirmek. Her zaman biri tarafından reddedildiğinizi analiz etmeyi bırakmazsanız, kendini eleştiren en kötü eleştirmene dönüşür, öz saygınıza zarar verirsiniz.
- Endişelenmek. Bazı şeyler hakkında endişelenmek önemlidir, ama bunu alışkanlık haline getirmemek gerekir. Eğer endişelenmeye odaklanırsanız, negatif bir duygusal duruma düşersiniz.
- Kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırmak. Başkalarının hayatlarına ve başarılarına odaklanmak yapıcı değildir. Her gün daha iyi olma çabasında olun ve başkalarından ilham alın.
Bazı alışkanlıklar bizim daha yapıcı ve mutlu olmamızı sağlar. Ama sizin iç huzurunuza saldıran ve hedeflerinize ulaşmaya ket vuran bir zihinsel alışkanlık varsa, onun kökünü kurutmaya gerçekten değer.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.