Hafife Almanın Yıkıcı Gücü
Bir düşünün, hayatınızda kaç “hayır” ile karşılaştınız? Elbette, bazıları daha çok yakmıştır canınızı. Ama cesaretiniz varsa, bu “hayır”lar, hayat yolunuzda aşılacak birer engelden ibarettir.
Belki etrafınızdaki insanların çoğu, sizi hafife almaktadır. Genelde bu durum çok yaygındır ve çok az belli edilir. Ancak bunu bilmemize rağmen, canımızı yakan bir davranıştır. Belki de gerçekten bazı şeyleri gerçekleştirecek beceride olmadığımıza bizi ikna eder.
Günlük hayatımızda, sadece başka insanların hükümleriyle karşılaşmayız, ayrıca kendimizi hafife alıp almadığımızın da farkında olmamız gerekir. Çünkü yapabileceğimiz en yıkıcı şeylerden biri budur.
Tevazu ve hafife alma
Çoğumuza, sağlıklı bir değer olan tevazu öğretilmiştir. Basit şeylerin, minnettar olmanın ve başarılarımızla böbürlenmemenin önemini anlamak, büyük bir değerdir. Ancak öğretici bir prensip olan tevazunun kimi zaman pek de olumlu olmayan aşırı boyutlara ulaşabileceğini unutmamalıyız.
Bazı insanlar tevazunun, başkalarının yararı için kendi güçlerimizi susturmak olduğunu sanmaktadır. Tevazunun vazgeçmek, basit olanı seçmek ve her şeyden önce “ego”muzu saklamak olduğunu düşünmektedirler. Günümüzde bu değer nedeniyle birçok insanın beceri ve başarılarını sakladığını, kendilerini küçümseyerek kişisel gelişimlerini sınırladıklarını görmek çok ilginç.
Başkalarının ilerisine geçebileceğimizi veya onlardan daha başarılı olabileceğimizi düşünmek, “kendimiz hakkında çok fazla böbürleniyoruz” düşüncesini akla getirebilir. Eğer dileklerimizi yüksek sesle dillendiriyorsak, başkalarının böyle yüksek hedefleri arzulayarak fazla gururlu olduğumuz hükmünü vererek bizim adımıza sınırlar belirlediklerini görebiliriz.
Ama… Neden denemeyelim ki? Bazen insanlar, tevazunun sınırlarımızı bilmeyi ve nerede durduğumuzun, neye sahip olup ne istediğimizin farkında olmayı içerdiğini anlamazlar. Hiç kimse, ama hiç kimse sizin adınıza sınırlar belirleyip kanatlarınızı kırpma hakkına sahip değildir.
Dinlemiyorlarsa, onlarla konuşmayın. Size inanmıyorlarsa, tüm enerjinizi kendinize güvenmeye yönlendirin. Böyle davranmak, kibirli veya gururlu olmak falan değildir. Sadece kendi fikirleri olan bağımsız bir kişi olduğunuz anlamına gelir.
Hafife almanın en yaygın türleri
Kendinizi ne zaman hafife aldığınızı anlamak için bu basit noktaları aklınızda tutmanız önemli. Hayatımızın belli bir noktasında hepimiz bunları yaptık, o yüzden aşağıdaki başlıkları aklınızda tutun.
Başkalarının fikirleriyle karşılaştığınızda önceliklerinizi sıralayın
Bu bir risktir. Ailenizin, arkadaşlarınızın veya partnerinizin düşüncelerine, kendi fikir ve hislerinizden daha çok değer veriyorsanız bu, kendinizi hafife aldığınızın açık bir göstergesidir. Daima onları memnun etmeye çalışmayın, kayıtsız kalmayın ya da onlarla zıt düşmemek için kendinizi zorlamayın. Kendi değerlerinizi hissedin ve buna göre davranın.
Kendinizi Kimseyle Kıyaslamayın
Siz, sizsiniz. Başkalarının yaptıkları ya da başardıkları, sizin kişisel alanınızın dışında. Başkalarının ne yaptığı önemli değil ve size rehberlik edemez. Kendinize en iyi desteği sağlamak ve öz güveninizi kuvvetlendirmek için yine kendinizi dinlemeli ve kendinize dikkat etmelisiniz.
Kiminle etkileşim kuruyorsunuz? Çevrenizdeki insanlar nasıl?
Bir an için durup sosyal çevrenizde nasıl hissettiğinizi düşünün. Sizi destekliyorlar mı? Sizi dinliyorlar mı? Daima kendiniz olmanızı sağlayan, size iyi bir yaşam kalitesi sunan ve birey olarak büyümenizi destekleyen ilişkiler kurun.
Önceliğiniz, sizsiniz
Hayatınızdaki diğer şeylerin üzerine kendinizi koymak, bencillik değildir. Mutlu değilseniz, başkalarına yardım edemezsiniz. Hüsran, tatminsizlik… bütün bunlar, öz güvenimizi oluşturan ve bizi olumsuz duygularla dolduran boyutlardır. Tüm ilişkilerimizi etkileyen tavırlardır.
Kendinize hak ettiğiniz değeri gösterin. Kendinizi küçümsemekten kaçının. Çünkü kendinize inanmazsanız, başkaları da inanmayacaktır. Bırakın aydınlık sizi sarsın. Güçlü yönlerinizi ve becerilerinizi gösterin, zirveye tırmanın ve istediğiniz buysa, yıldızlara dokunun. Kimse size engel olmamalı.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.