Logo image
Logo image

Gerçekten İşe Yarayan Beş Çalışma Tekniği

3 dakika
Bilgileri anlamak ve hatırlamak bazı insanlar için zorlayıcı olabilir. Bu yazımızda, özellikle de hakkında çok istekli olmadığınız bir şeyi öğrenirken, bunu yapmanıza yardımcı olacak bazı stratejileri öğreneceksiniz.
Gerçekten İşe Yarayan Beş Çalışma Tekniği
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Herkes aynı şekilde öğrenmediği için, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok çalışma tekniği vardır. Sizin için işe yarayan bir şey başka biri için işe yaramayabilir. Bazı insanlar gözlem yaparak öğrenirken diğerleri not alarak, okuyarak ya da dinleyerek öğrenir.

Bu yazımızda işe yarayan beş çalışma tekniği keşfedeceksiniz. Hatta bu teknikleri birleştirebilirsiniz bile!

1. Tüm Önemli Kısımların Altını Çizin

İspanya’daki Ulusal Uzaktan Eğitim Üniversitesinin bir makalesinde kelimelerin altını çizmenin okuduğunuz bilgilerin en önemli kısımlarını hatırlamanıza yardım ettiğini belirtilir.

Bu zaman yönetimini kolaylaştırır, çünkü ikinci okumanızda altını çizdiğiniz şeylere odaklanabilirsiniz. Bu şekilde önemsiz okumaları atlayabilirsiniz.

Bir şeylerin altını çizmek, paragraftaki önemli şeyleri gözden geçirmenin bir yoludur. Daha sonra, ikinci bir okuma yaparken, altını çizdiğiniz yerlere daha fazla dikkat edersiniz.

Some figure

2. Sesli Okuyun

İşe yarayan ikinci çalışma tekniği sesli okumaktır. Bunu yapmanız, çalıştığınız şeyden sıkıldıysanız dikkatinizi odaklamanıza yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, sesli okumak çalıştığınız şeyi anlamanıza yardımcı olacaktır ve bir şeyi ezberlemek zorunda olduğunuzda da size yardım edebilir.

Genel olarak, sesli okumak anlamayı zor bulduğunuz şeyleri tekrar etmenize olanak tanır ve bu kavramları sözlü bir şekilde açıklamanızı kolaylaştırır. Bu, iyi sonuçlar veren son derece etkili bir çalışma yöntemidir.

3. Özet Yapın

Birçok insan çalışma konularının özetini çıkararak çalışır. Bu özetler ile çalışmayı severler. Ancak, bazen neyin önemli olup neyin olmadığını bilmeleri zor hale gelebilir. Bundan olayı bu üçüncü çalışma tekniği ilk iki teknikten daha az başarılı olabilir.

Çalıştığınız şeyi kendi kelimeleriniz ile ifade ederek bir özet yazdıktan sonra yazılarınızın önemli kısımlarının altını çizmek için zaman ayırın. Bu, özetinizi daha kısa ve çalışması daha kolay hale getirecektir.

Some figure

 4. Çalışma Konunuzun Bir Taslağını Oluşturun

Bazı insanlar özetler ile çalışmayı zor bulurlar. Bunun atlayabilecekleri bir adım olduğuna inanırlar, çünkü çalıştıkları konunun bir taslağını çıkartmak onların işine daha çok yarar. Görsel yollarla öğrenen insanlar için bu durum geçerlidir. Eğer sizin durumunuz da buysa, bu yolu kullanarak neyin önemli olup neyin olmadığını daha açık bir şekilde görebilirsiniz.

Genel olarak, taslaklar önemli konseptleri kısa sürede anlamanıza yardımcı olabilir. Bu, öğrendiğiniz şeyi kendi kelimelerinizle açıklayabilmenize olanak tanır. Bunu mümkün kılabilmek için tüm konuyu okumanız gerekir.

Çalışma konunuzun iyi bir taslağını çıkarabilmek için kısa cümleler, genel kavramlar ve asıl konuya yakın duran ve özeti anlamanızı sağlayan bir yapı kullanın. Bu, son derece kişisel bir tekniktir.

5. Bellek Destekleyici İpuçları

Eğer sizin en çok işinize yarayan şeylerin taslaklar olduğunu keşfettiyseniz ancak hala bazı konseptleri öğrenmek sizin için zor ise, bellek destekleyici ip uçları kullanabilirsiniz. Bu çalışma tekniği biraz eğitim gerektirse de fazlasıyla yararlıdır.

Örneğin, Teksas Eyaletler Arası Otizm Vakfı test sınavları için “PIRATES (Korsanlar)” adlı harika bir stratejiye sahiptir:

PIRATES (İngilizce ‘korsanlar’) kelimesindeki bellek destekleyici ipuçları şu şekilde gider:

  • P (prepare) Başarılı olmaya hazır olun.
  • I (inspect) Yönlendirmeleri inceleyin.
  • R (read) Okuyun, hatırlayın, azaltın.
  • A (answer) Cevap verin ya da bırakın.
  • T (turn back) Geri dönün.
  • E (estimate) Tahmin edin.
  • (survey) Gözden geçirin.

Bir sınava girmeniz gerektiğinde PIRATES kelimesini hatırlayın, ki bu kelimedeki bilgilerin tamamını ayrı ayrı hatırlamaktan daha kolay olacaktır. Bu çalışma tekniği birçok şekilde kullanılabilir ve örneğin alışverişe gittiğinizde kullanacağınız liste gibi şeyleri hatırlamak için harika bir yoldur.

Some figure

Siz bu işe yarayan çalışma tekniği listesindeki hangi teknikleri kullanıyorsunuz? Bu teknikleri birleştirmeyi denediniz mi? Bu tekniklerin birini, ya da hatta hepsini kullanarak çalışmayı deneyin, ya da eğer halihazırda kullandığınız teknikler işe yaramıyorsa diğer seçenekleriniz de olduğunu bilin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Camarero Suárez, F. J., del Buey, M., de Asís, F., & Herrero Díez, F. J. (2000). Estilos y estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios. Psicothema, 12 (4).
  • Pérez, V. M. O., & Barberis, L. T. (2005). Análisis de los hábitos de estudio en una muestra de alumnos universitarios. Revista Iberoamericana de Educación36(7), 1-9.
  • RIFFO, BERNARDO, CARO, NATALIA, & SÁEZ, KATIA. (2018). CONCIENCIA LINGÜÍSTICA, LECTURA EN VOZ ALTA Y COMPRENSIÓN LECTORA. RLA. Revista de lingüística teórica y aplicada56(2), 175-198. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-48832018000200175