Logo image
Logo image

Daha Verimli Ders Çalışmanıza Yardımcı Olacak 6 Strateji

3 dakika
Daha Verimli Ders Çalışmanıza Yardımcı Olacak 6 Strateji
Tarafından yazılmıştır Roberto Muelas Lobato
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Öğrencilerin çoğu, sınav döneminin oldukça sıkıcı ve stresli olduğunu düşünür. Ders notlarına çalışmak ve ezberlemek için saatler harcamak çok sinir bozucu olabilir. Bazen, saatlerce ders çalışıyor olmanıza rağmen ve tek bir sayfayı bile bitiremezsiniz… Ya da saatlerce masanın başında olmanıza rağmen kitabın kapağını bile açmadığınız zamanlar olur. Fakat endişelenmeyin, bu yazımızda daha az zamanda daha çok şey öğrenmek yani verimli ders çalışmak için uygulayabileceğiniz birkaç basit stratejiden bahsediyoruz.

Bu stratejiler sadece verimsiz bir şekilde çalışarak zaman kaybetmekten kaçınmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha keyifli ve üretken bir şekilde çalışmanızı da sağlar. Bu basit stratejiler sayesinde, ders çalışmak zamanla daha keyifli ve verimli hale gelebilir.

Daha verimli ders çalışmak için sessiz bir ortam tercih edin

Nerede çalışmalısınız? Çoğu kişi, dikkat dağıtıcı ve gürültülü olduğu halde evde çalışmayı tercih eder. Fakat, ideal bir çalışma ortamı dikkat dağıtıcı unsurlar içermez ve sessizdir. Gürültü dikkatini dağıttığı için, birçok öğrenci kütüphaneye gitmeyi tercih etmektedir. Her ne kadar çalışırken yaşanan kesintiler tehlikeli ve dikkat dağıtıcı olabilse da, yazımızın devamında gerektiği zaman ara vermenin daha verimli ders çalışmak için ne kadar gerekli olduğundan bahsedeceğiz.

Daha verimli ders çalışmak için en önemli faktörlerden biri iyi bir çalışma ortamı bulmaktır. Bulunduğunuz ortamdaki her şeyi kontrol etmeniz mümkün olmasa da, ideal çalışma ortamı için arka plandaki gürültü en düşük seviyede olmalıdır, aydınlık olmalıdır, ayrıca rahat bir sandalye ve dağınık olmayan bir masa bulunmalıdır.

Some figure

Etkili bir çalışma planı yapın

Sınavlara hazırlanırken çalışmak kadar mola vermek de önemlidir. Yaklaşık 40 dakikalık bir çalışmadan sonra odaklanmak ve konsantre olmak zorlaşır. Bu nedenle, 15 ila 40 dakikada bir 5 ila 10 dakikalık molalar vermenizi öneririz. İyi planlanmış molalar, zihninizi temizlemenize ve odaklanmanıza yardımcı olur.

Aynı prensip, çalıştığınız konu için de geçerlidir. Aynı konuya 40 dakikadan fazla çalışmak, çalışma verimliliğinizi düşürür. Konuyu 20 ila 40 dakikada bir değiştirmek, çalışmayı daha keyifli hale getirir ve çalışma motivasyonunun artmasına yardımcı olur.

Hedef koyun

Sınavlara çalışırken, hedefler oluşturmak ve onlara ulaşıncaya kadar çalışmaya devam etmek çok önemlidir. Bununla birlikte, hedeflerinizin makul ve kısa sürede ulaşabileceğiniz hedefler olması gerekir. Uzun vadeli hedefler belirlerseniz konsantrenizi kaybetmek çok kolaydır. Öte yandan, sadece birkaç dakika içinde bitirebileceğiniz kısa süreli hedefler de verimli olmayacaktır. Kısacası, her öğrencinin yeteneklerine dayalı gerçekçi hedeflerinin olması gerekir.

Ezberleme teknikleri kullanın

Bazı ezberleme teknikleri biraz alışılmamış olsa da, çok etkili olabilirler. Örnek olarak, “Sherlock” dizisinde kullanılan hafıza sarayı tekniğini verebiliriz. Bu teknik sayesinde Sherlock, bilgileri belli sembollere kodlayıp hafızasındaki bir saraya yerleştiriyordu ve istediği zaman hafızasındaki tüm sarayı ve içindeki her şeyi hatırlayabiliyordu.

Loci metodu ve zihin sarayı olarak da bilinen bu teknikte bir ev veya saray hayal ediyorsunuz ve çalıştığınız bilgilerin her birini bir odayla ilişkilendiriyorsunuz. Diğer ezberleme tekniklerinde ise ezberlemeye çalıştığınız bilgileri şarkı, kafiyeli tekerlemeler vs. söylüyorsunuz ya da bu bilgileri imgeler ve duyumlarla ilişkilendiriyorsunuz. Bunlar alışılmadık teknikler olsalar da, hepsini denemeli ve sizin için en uygun olanı seçmelisiniz.

Kendinizi test edin

Kendinize çalıştığınız konulardan sorular sormak, öğrendiklerinizin aklınızda kalmasına ve bilgilerinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Bu nedenle, kendi kendinizi test etmek, öğrendiklerinizi gözden geçirmeniz ve üzerinde daha çok durmanız gereken her şeyi işaretleyerek bilgilerinizi pekiştirmeniz için oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Sırada, gruplar halinde çalışmanın yararları bulunuyor.

Some figure

Bir çalışma grubuna katılın

Başkalarıyla birlikte çalışmanın daha verimli olmasının çeşitli nedenleri bulunuyor. Her zaman grup halinde çalışamazsınız, ancak ara sıra bir araya gelmek, eksikliklerinizi görmenize yardımcı olur. Grup halinde çalışmak, diğer öğrencilerin konu hakkındaki yorumlarını öğrenmenizi ve güçlü ve zayıf yönlerinizi görebilmenizi sağlar.

Ayrıca, daha fazla motive olmanıza yardımcı olabilecek ufak bir rekabet ortamı oluşabilir. Bunun da ötesinde, biraz geride kalan herkes gruptaki daha ileri düzeydeki öğrencilerin bilgisinden yararlanabilir. Fakat, ileri seviyedeki öğrencilerin kendilerine meydan okumayı bırakmaması ve yükseliş sonrası durağan bir noktaya gerilememesi gerekiyor.

Verimli bir şekilde çalışmayı öğrenmek çok faydalı bir yetenektir. Bu bahsettiğimiz stratejileri uygulamanız halinde aynı sürede eskisinden çok daha fazla bilgi öğrenebilirsiniz. Bu 6 stratejiyi kendi durumunuza göre uyarlayıp kullanın. Çalışmalarınızın zamanla daha verimli ve keyifli hale geleceğini göreceksiniz.