Logo image
Logo image

Gençler Neden Her Şeyi Bildiklerini Düşünüyorlar?

4 dakika
Gençler her şeyi biliyor gibi görünse ve her zaman tavsiyemizi dinlemeseler de, gerçekte, kendi içlerinde yoğun bir güvensizlikle uğraşıyorlar.
Gençler Neden Her Şeyi Bildiklerini Düşünüyorlar?
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gençler, yaşam konusunda zaten bir doktoraları olduğunu ve her şeyi bildiklerini düşünüyorlar. Ayrıca riskli kararlar almaktan da çekinmiyorlar. Daha yaşlı ve daha deneyimli olduğumuzdan tavsiye vermeye nitelikli olduğumuzu hissetsek de, tavsiyemiz önemli olmuyor. Aslında sözlerimiz onlar için sadece gürültü, rüzgarın alıp götürdüğü sesler.

Neden dinlemiyorlar? Eh, kendi geçmişinize bakarsanız, aynı şekilde davrandığınızı fark edeceksiniz. Aslında siz de bağımsızlığı özlediniz ve herkesten daha çok şey bildiğinizi düşündünüz. Bu nedenle, gerçekte, bu belirli yaşam evresinin prototipik bir davranışı olduğunda, onları suçlamak zordur.

Ancak göz ardı edilmemesi gereken şey, ne kadar kararlı görünseler de, bazen cüretkar olsalar da, içlerinin güvensizliklerle dolu olduğudur. Ne de olsa onlar için her şey yenidir ve hepsini deneyimlemek isterler, ancak aynı zamanda şüpheler, korkular, belirsizlikler ve birçok yanlış anlama ile doludurlar. Peki onları nasıl yönlendirmeliyiz? Hadi bir bakalım.

Some figure
Gençlerin, olduklarından daha emin görünmeye ihtiyaçları vardır.

Gençler neden her şeyi bildiklerini sanıyorlar?

Gençler, özellikle 11-17 yaşları arasındakiler, kaotik, öngörülemez, konuşkan ve hatta bazen dayanılmaz görünmektedir. Bununla birlikte, ergenlik, yetişkinlerin bazen ihmal ettiği birçok boyut tarafından koşullandırılmış uzun bir dönemdir. Örneğin sadece vücutlarındaki, boylarındaki ve kıyafetlerindeki değişikliklere bakabiliriz.

Yine de, yavaş ve derin bir dönüşümü yöneten onların beyinleridir. Aslında bu, birçok durumda hayatlarını belirleyebilir. Ayrıca içinde yaşadıkları topluma yavaş yavaş uyanırlar. Bu, deneyimlemek için can attıkları ve çoğu zaman (itiraf etmeseler de) onları bunaltan güçlü uyaranlarla dolu bir senaryodur.

Gençler her şeyi bildiklerini düşünürler ve bize meydan okumak için bize fikirlerini söylemekten çekinmezler. Ayrıca çoğu zaman pek mantıklı olmayan kararlar da verirler. Ancak, umutsuzluğa kapılmadan veya onlara kızmadan önce, bunu neden yaptıklarını anlamaya çalışmalıyız. Bu nedenle, evde ‘her şeyi bilen’ bir genç varsa, neden böyle davrandıklarına bir göz atalım.

Ergenlerin dürtüsel davranmalarının nedenlerinden biri, hala gelişmemiş bir prefrontal kortekse sahip olmalarıdır.

Beyin gelişimi tamamlanmadı

Şu anda, sinirbilim, çocukluk ve ergenlik dönemindeki beyin gelişimini anlamada kayda değer ilerleme kaydetmiştir. Bu son derece önemlidir. Bilim insanlarının bu gençlerin davranışlarını, tepkilerini ve ihtiyaçlarını araştırmasını sağlar. Aslında, Pennsylvania Üniversitesi (ABD) tarafından yapılan araştırma şunları ortaya çıkardı:

Ergenlikte dürtüsellik ve heyecan arayışı gibi faktörler olgunlaşmamış bir prefrontal korteks tarafından açıklanır. Aslında 11 yaş civarında iki süreç başlar. Birincisi, frontostriatal ödül devrelerinin olgunlaşmasıdır. Bu, çocuğun yeni hedefler ve davranışlarla güçlü bir şekilde ilgilenmeye ve diğer duyumları deneyimlemeye başladığı anlamına gelir.

Ergenlik öncesi dönemde ortaya çıkan ikinci mekanizma, nöronal aksonların budanma döneminin başlangıcıdır. Bu, kortikal gri maddede bir azalmaya dönüşür. Aynı zamanda neredeyse on yıl sürecek bir miyelinleşme sürecini başlatır. Nitekim prefrontal korteksin olgunlaşması 21-25 yaşına kadar tamamlanmayacaktır.

Bu, zayıf dürtü kontrolü ve yürütme işlevlerinin zayıf kullanımı ile birleştirilen sürekli bir duyum arayışına dönüşür. Örneğin, planlama, öz düzenleme, bilişsel esneklik vb.

Bireyler arası farklılıkların olabileceği ve aslında bazı düşünceli ve sağduyulu ergenler olduğu doğru olsa da, zaten karar vermek ve hayatlarını sürdürmek için yeterli deneyime sahip oldukları hissi sık görülen bir durumdur.

Bireysellik arzusu ve kendi kimliğini arama

Gençler, değerlerini kanıtlamak için en ustaca argümanları sunarlar. Hatta bizim modern olmadığımız ve anlamadığımız konusunda ısrar edebilirler. Davranışları bazen bizi gerçekten umutsuzluğa sürükleyebilir. Ancak bunlara kulak verilmeli. Çünkü yaşadıkları dönemi anlamamız gerekiyor.

Hiçbir şey bireyselliği kendi kararlarımızı vermek gibi tanımlayamaz. 14 yaşındaki kızın aradığı şey bu, arkadaşlarıyla hafta sonu için dışarı çıkacak kadar büyüdüğünü size söylemek. Ayrıca, Twitch’te yayıncı olmak için okulu bırakmak istediğinde ısrar eden 15 yaşındaki bir diğer çocuk.

Kendileri için karar vermek, aynı zamanda, diğerlerinden mesafelerini işaretlemek ve kendi kimliklerini (neredeyse empoze etmek) göstermek anlamına gelir. Ancak, bu eylemler genellikle tamamen pervasız ve kötü düşünülmüştür.

Onlar şüphe dolu

Gençlerin her şeyi bildiklerini düşündükleri doğru olsa da, gerçekte güvensizliklerin pençesindedirler. Gerçekten de ergenlik, onların bile anlamakta güçlük çektikleri birçok çelişkiyle doludur. Örneğin, genellikle yalnız kalmak isterler ama aynı zamanda duyulmayı, sevilmeyi ve anlaşılmayı da isterler.

Dünyadaki yerlerini bulmak istiyorlar, ancak bugün tutkulu oldukları şey yakında onları sıkıyor. Pek çok amaç ve hayali gerçekleştirmek isterler ancak çoğu zaman nereden başlayacaklarını bilemezler. Bu onları bunaltıyor, hatta cesaretlerini kırıyor. Her gün sosyal medyada gördükleri, danışacakları çok sayıda referans figürü var. Öte yandan, kabul etmekten hoşlanmasalar bile, yine de ebeveynlerine ihtiyaçları vardır.

Gençler genç ‘her şeyi bilen’ kişilerdir. Sahte bir güç ve savunmasızlık zırhının arkasına saklanırlar, ancak çoğu zaman içlerinde kaybolmuş hissederler. Günün sonunda, onlar sadece kim olduklarını öğrenme sürecinde olan insanlar. Hem dünyayı hem de kendilerini keşfediyorlar. Yetişkinler olarak her zaman onların en iyi destekçisi olmalıyız.

Some figure
Gençlerle alay etmeden veya onları eleştirmeden konuşmak onlara ulaşmanın anahtarıdır.

‘Her şeyi bilen’ gençliğinizi nasıl destekleyebilirsiniz?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağduyulu, düşünceli ve her şeyi bilmediklerinin ve yetişkinlerle konuşmanın ve danışmak için iyi bir fikir olduğunun tamamen farkında olan bazı gençler var. Aynı şekilde, kendileri için karar veren ve kendilerini dünyevi zannedenler de çoktur. Bu, umursamaz davranışlara yol açar.

Her şeyi bildiğini sanan bir genç varsa, işte bazı yararlı ipuçları.

  • Dinleyin ve onlarla konuşun. Konuşmaları başlatın ama onları yargılamayın ve eleştirmeyin.
  • Onları anlayın. Deneyin ve her zaman onların bakış açısını saygı ve anlayış çerçevesinden görün. Kendilerine dayatılmayan tavsiyeleri takip etmeye her zaman daha meyilli olacaklardır.
  • Onların çıkarlarıyla ilgilenin. Örneğin, neleri sevdiklerini, sosyal medyada kimleri takip ettiklerini ve amaçlarının ne olduğunu bulmaya çalışın.
  • Onlara sorumluluklar verin ve net sınırlar koyun.
  • İnternet ve sosyal medya onların ana bilgi kaynağı olmamalıdır. Dünyalarını yalnızca bu dijital evren etrafında inşa etmemeleri önemlidir.

Son olarak, çoğu gencin hayat hakkında her şeyi bildiğini düşündüğü doğru olsa da, gerçekte onlar sadece acemi kaşiflerdir. Bu nedenle, onlara saygı ve destekle rehberlik ettiğinizden emin olun. Ayrıca, hiçbirimizin dünya hakkında her şeyi bilmediğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Atika Khurana, Daniel Romer, Impulsivity in Adolescence: Predictors and Consequences, The Encyclopedia of Child and Adolescent Development, 10.1002/9781119171492, (1-10), (2019).
  • Michael I. Demidenko, Edward D. Huntley, Alexander S. Weigard, Daniel P. Keating, Adriene M. Beltz, Neural heterogeneity underlying late adolescent motivational processing is linked to individual differences in behavioral sensation seeking, Journal of Neuroscience Research, 10.1002/jnr.25005100, 3, (762-779), (2022).
  • Romer D. (2010). Adolescent risk taking, impulsivity, and brain development: implications for prevention. Developmental psychobiology52(3), 263–276. https://doi.org/10.1002/dev.20442
  • Robert J. Kohler, Sarah D. Lichenstein, Sarah W. Yip, Hyperbolic discounting rates and risk for problematic alcohol use in youth enrolled in the Adolescent Brain and Cognitive Development study, Addiction Biology, 10.1111/adb.1316027, 2, (2022)

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.