Gelecekte Neye Pişman Olacağınızı Biliyor Musunuz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz
Genellikle günü kurtaracak şekilde yaşarsınız. Acil ihtiyaçlarınızı karşılamaya çalışıyorsunuz ve hayatınızın gittiği yön hakkında çok fazla düşünmüyorsunuz. Ancak, gelecekte nelerden pişman olabileceğinizi hiç merak ettiniz mi? İstediğiniz hayatı yaşadığınızı düşünüyor musunuz?
İnsanların daha sonraki yaşamlarında pişmanlık duymaya meyilli oldukları konuları netleştirmek için araştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar ilginç. Aslında, kendi hedeflerinizi ve önceliklerinizi yeniden düşünmenizi sağlayabilirler.
Gelecekte nelerden pişman olacaksınız?
Kendi işiniz
Çoğu zaman gerçek mesleğiniz olmayan bir işte çalışmak zorunda kalırsınız. Gerçekten de finansal ihtiyaç, tatmin edici olmayan ve hatta sizi mutsuz edebilecek bir işi kabul ettiğiniz anlamına gelebilir. Bu, insanların yaşamlarına dönüp baktıklarında genellikle pişmanlık duydukları en büyük etkenlerden biridir.
Tutkulu olduğunuz bir alanda çalışmak her zaman mümkün olmayabilir ancak mutlaka denemelisiniz. Denemeden pes etmemek, gelecekteki olası pişmanlıkları azaltacaktır. Ayrıca, işinizi içermese bile tutkunuzu hayatınıza entegre etmeye çalışabilirsiniz.
Asıl önemli olan, zamanınızı (veya en azından bir kısmını) sizi zenginleştiren ve doğal olarak sizi cezbeden faaliyetlerde kullanmaktır. Yeteneklerinizi geliştirmek, daha dolu bir hayat yaşamanızı sağlayacaktır.
Duygularınız
Duygularınızı ifade etme ve paylaşma konusunda genellikle bilinçli hissedebilirsiniz. Bunun uzun vadeli yansımaları olabilir. Aslında, gelecekte net, katı veya samimi olmadığınıza pişman olabilirsiniz.
Örneğin, sizi inciten bazı insanlar için sınırlar koymadığınız için pişmanlık duyabilirsiniz. Ya da sevdiklerinize sevginizi ifade etmemişsinizdir. Söylemedikleriniz boğazınızda yumrular, kalbinizde ağırlıklar olur.
Bu nedenle, duygusal tarafınızla bağlantı kurmaya başlayın ve size rehberlik etmesine izin verin. Girişkenliğiniz ve duygusal yönetiminiz üzerinde çalışmaya çalışın. Hissetmeye ve ifade etmeye alışın. Duygularınızı bastırmayı bırakın ve tamamen hissetmeye izin verin.
Kişisel hayatınız
Bazen rutin ve günlük işleriniz tüm fiziksel ve zihinsel enerjinizi tüketir. Gerçekten de, günlük görevlerinizi yerine getirmeye odaklandığınızda, boş zaman ve sosyal ilişkilerinizle ilgilenmeye zaman ayırmama eğilimindesiniz. Yine de, gelecekte hayatınızdan gerçekten yararlanmadığınızı hissetmek istemiyorsanız, bir denge bulmak önemlidir.
Günlerinizin sonunda en çok değer vereceğiniz şey, anılarınız, paylaştığınız anlar ve o anın tadını çıkarmanızı sağlayan deneyimler olacaktır. Verimli olması gerekmeyen, ekonomik olarak katkı sağlamayan, ancak kişisel düzeyde son derece değerli olan zaman dilimlerine yer açın.
Kimliğiniz
Bu konuda bir çalışma yapılmıştır. Sonuçlar son derece açıklayıcıydı. Çalışma, insanların genellikle arzu yerine göreve öncelik verdikleri için pişmanlık duyduklarını iddia etti. Bu, günlük rutinlerinde daha çok görev ve sorumluluklarını yerine getirmekle ilgilenirler. Ancak belli bir yaştan sonra gerçek arzu ve isteklerine sahip çıkmadıkları için pişmanlık duyarlar.
Bu nedenle, toplumun size ne olmanız gerektiğini söylediğine göre yön almayı bırakmalısınız. Sizden ne beklendiğini unutun ve kendinizden ne beklediğinizi kendinize sormaya başlayın.
Yaşamaya cesaret edemediğinize pişman olacaksınız
Görünüşe göre insanların gerçekten pişman oldukları şey yaptıkları değil, asla cesaret edemedikleridir. Başka bir deyişle, kendinizi korku, utanç veya suçlulukla sınırlamanıza izin verirseniz pişman olacaksınız. Sonunda, evet deseydiniz ne olacağına dair sonsuz bir şüphe bırakacak.
Ani ağrı veya rahatsızlıktan kaçınmaya odaklanma eğilimindesiniz. Bu, fırsatlardan da vazgeçtiğiniz ve yalnızca anlık sonuçları düşündüğünüz anlamına gelir. Ancak karar verirken vizyonunuzu genişletmeli ve iç sesinizi dinlemeye çalışmalısınız.
Aslında, doğrudan konuya girmek ve belirsizliğinizi aşmaya çalışmak genellikle tercih edilir. Başarısızlıktan korkmayı bırakın, hatayı hayatınızın bir parçası olarak kabul edin ve her deneyimden bir şeyler öğrenmeye karar verin. Çünkü bazen risk almamak daha risklidir. Bugünü yaşayın, böylece yarın pişman olmak zorunda kalmazsınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Davidai, S., & Gilovich, T. (2018). The ideal road not taken: The self-discrepancies involved in people’s most enduring regrets. Emotion, 18(3), 439.
González, M., Ibáñez, I., Rovella, A., López, M., & Padilla, L. (2013). Perfeccionismo e intolerancia a la incertidumbre: relaciones con variables psicopatológicas. Psicologia Conductual, 21(1), 81.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.