Freelancer mısınız? Sağlığınıza Dikkat Edin
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Steve Jobs ileri görüşlü ve son yıllarda en çok beğenilen fikir adamlarından birisi. Kendisinin şöyle bir sözü var: “Tutkulu olduğun bir şey olmalı, aksi takdirde zorluklara rağmen başarmanın azmine sahip olamayacaksın.” Bununla birlikte, tutkunuzu gerçekleştirme gerçekliği freelance çalışmak manasına da gelebilir ve aslında bu sağlığınıza oldukça zarar verici olabilir.
Barcelona Bellvitge Hastanesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre freelance çalışmak, serbest meslek sahibi olmak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak istikrarın sona ermesine neden olabilir. Stresli koşullarda uzun süre freelance çalışmanız demek, uzun vadede sağlık nedenlerinden ötürü daha uzun ve fazla mola vermenize yol açacaktır.
Serbest çalışanın hayatı
Bu kelimenin bir çok farklı kullanımı var. Bazen serbest çalışan diye adlandırıyoruz, bazen freelancer bazen girişimci olarak. Ama kısacası, bizler – cesurca – kendi başımıza çalışan, hayatı kazanmaya çalışan insanlarız. Ancak her gün farklı dezavantajlarla baş etmeye çalışıyoruz.
İstediğimiz zaman izin alabileceğimiz, planlarımızı esnek bir şekilde özgürce ayarlayabileceğimiz bir yere kadar doğru. Ama herkes bunu yapamaz, en azından her zaman değil. Ayrıca maaşlı bir çalışandan daha istikrarsız bir hayata sahip olduğumuz da doğru. Ve, düşük ödemeler, yüksek ücretler, ödenmemiş tatiller ve aydan aya doğru dalgalanan gelir ile uğraşmak zorunda kalan çalışanlardan bahsetmiyoruz bile.
Bütün bunlar, kişinin sağlığına yansıyan etkenler, ve bu etkenler kişinin zihinsel sağlığına da zarar veriyor. Freelance çalışarak hayatını sürdürmek bazılarının söylediği gibi, bir çok soruna rağmen daha ince bir ip üstünde cambaz gibi yaşamak gibi bir şey.
Freelancing ile ilgili sorun nedir?
Uzmanlara göre, sözde özgürlüğe sahip olan serbest meslek sahipleri çok fazla sorunla karşı karşıya kalıyor. Kötü zaman yönetimi, korku, istikrarsızlık, durgun bir yaşam tarzı, kaygı ve erteleme bunlardan sadece bazıları. Yani bu cesur freelancerlar, serbest meslek sahipleri genellikle bazı akıl hastalıklarına yakalanabiliyorlar. Bunlardan bir tanesi şizofreni gibi daha ciddi hastalıklara yönelen ilk adım olabilen kaygı.
Her ne kadar çalışmalar her zaman serbest çalışanlarda zihinsel hastalığın temel veya doğrudan nedenlerine odaklanmasa da, uzmanların çoğu, serbest meslek sahiplerinin uzun süreli serbest çalışması halinde zihinsel hastalıklara sahip olduklarına inanıyor. Eğer her şey bittiğinde havluyu fırlatır ve pes edersek, bunun ne kadar geç olduğunun, geri dönüşü olmayan bir yola girdiğmizin ve zararın ne kadar büyük olduğunun farkında olayamayacağız.
Tüm freelance çalışanların mağdur olduğunu söylemek yanlış. Ancak, bir şey iyi gitmediğinde, freelance çalışanların göreceli olarak korumasız ve savunmasız bırakıldıkları doğrudur.
Freelancer olarak sorunları çözmek için ne yapmalı?
Freelance çalışmanın getirdiği özgürlüğün avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, negatif kısımları değil, işinize yarayacak pratik, ihtiyatlı çözümlere odaklanın.
Bugünün işini yarına bırakmayın
Dediğimiz gibi, serbest çalışan insanlar için büyük bir sorun ise erteleme. Bugün yapabileceğiniz bir işi yarına bırakmak, dağın yukarısından bırakılan küçük kar topunun aşağıda koca bir kar yığınına dönüşmesine yol açacaktır. Sosyal medya, podcast, oyun, televizyon, vb. gibi dikkat dağıtıcı bir dünyada yaşamak, ki bu fenomen çok yaygındır: serbest çalışan bir kişi tüm günü çalışarak geçirir, ancak çalışmalarından verim alamaz.
“Dün neler olduğu konusunda endişelenmek yerine yarını inşa edelim.”
– Steve Jobs
Gelecek hakkında düşünmekle bugünü harcamayın
Freelancer’lar için için bir başka büyük ikilem de gelecek hakkında çok fazla şey düşünüyor olmalarıdır. Ek olarak, piyasa ve istihdam dalgalanmaları nedeniyle, bazı günler sıkıldınız, çalışmadınız ve diğerleri durmadan çalışıyor. Doğal olarak sonuç strese ve tükenmişliğe yol açıyor.
Ancak, gelecek hakkında çok fazla düşünmek bize daha çok iş yükünün yüklenmesine neden olur. Bu nedenle ne zaman görevlendirileceğinizi ve daha fazla şey yapamayacağımızı bilmek önemlidir. Yani, telefonunuzu veya e-postanızı sürekli kontrol etmeyi bırakın; şimdiki zamanda yaşayın, gelecekte değil.
“Hayatta en sevdiğim şeylerin hiç bir maliyeti yoktur. Hepimizin sahip olduğu en değerli kaynağın zaman olduğu çok açık.”
– Steve Jobs
Dışarıda koca bir dünya var
Birçok freelancer, serbest çalışan, özellikle de evde çalışanlar, dışarıya hiç çıkmıyor. Bu yapılan büyük bir hatadır, çünkü bir yerde çok fazla zaman harcadığında, kimseyle fiziksel temas kurmadığında, kişi toplumdan ve insani ilişkilerden izole olur ve bu onların sosyal ilişkilerini zayıflatır.
Öyleyse dışarı çıkın, güzelce giyinin, spor salonuna gidin, sosyalleşin, kafeye gidin, insanlarla sohbet edin, ortak çalışma alanlarını kullanın. Başka bir deyişle, hayatınızın evinizin dört duvarı tarafından kuşatılmasına izin vermeyin, çünkü bu durum sizin çıldırmanıza yol açar. Freelancer, serbest çalışan olmak, evde yalnız başına acı çekmeniz gerektiği anlamına gelmez.
Her iş yerinin artıları ve eksileri vardır. Freelancer, serbest meslek sahibi iseniz, dengeyi korumak için günün her yönünü akıllıca yönetmeniz ve kullanmanız gerekir. Son olarak, ruh sağlığınızın bunun bedelini ödemesine izin vermeyin.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.