Logo image
Logo image

Fırsatçı İş Arkadaşlarıyla Mücadele Etmenin 4 Yolu

3 dakika
Bu yazımızda fırsatçı iş arkadaşlarınızla nasıl mücadele edebileceğinizi anlatan 4 maddeyi sizin için derledik.
Fırsatçı İş Arkadaşlarıyla Mücadele Etmenin 4 Yolu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Batı dünyasındaki rahatsızlıkların temel nedenlerinden biri de iş stresidir. İş yerinde yaşadığımız bu rahatsızlık hissinin sebebi birçok şey olsa da, iş stresinin artmasına katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri de fırsatçı iş arkadaşlardır.

Ekip çalışmasının çok gerekli olduğu modern şirketlerin iş ortamlarında, fırsatçı çalışanların uyguladığı stratejiler nedeniyle demotive olmak çok kolaydır. Fırsatçı iş arkadaşları diğerlerinden daha iyi görünmek için her şeyi yaparlar, hatta yalan bile söylerler, bu da huzursuz olmadan onlarla işbirliği yapmayı çok zorlaştırır.

Bu nedenle, işyerinde memnuniyetinizi artırmak ve size bu kadar hakim olan stresten kurtulmak istiyorsanız, bu tür insanlarla sürdürdüğünüz ilişkileri yönetmeyi öğrenmeniz gerekecektir. Burada amaç; onlara sınırları çizmeyi ve mesafe koymayı öğreterek sizi etkilememelerini sağlamaktır. Bu yazıda size bunu başarmanızı sağlayacak en iyi 5 ipucunu açıklıyoruz:

1.Fırsatçı iş arkadaşlarını kendinizden uzaklaştırın

Fırsatçı iş arkadaşlarından kurtulmanın en kolay yolu, yaptıklarının sizi etkilememesini sağlamaktır. Kendi projenizden yalnızca siz sorumluysanız veya güvendiğiniz ve saygı duyduğunuz insanlardan oluşan bir ekibiniz varsa, zehirli iş arkadaşlarınızın sizin üzerinizde hiçbir gücü olmayacaktır.

Fırsatçı iş arkadaşlarıyla ilgili sorun, onların var olması değildir. Onlara sizin hayatınızı etkileme yeteneği vermenizdir. Bu nedenle şansınız varsa kendi projelerinize başlayın. Ya da daha çok ekip içinde çalışılması gereken bir kişiyseniz, karşılıklı dayanışma ilişkisi kurabileceğiniz insanlarla ilişki kurduğunuzdan emin olun.

Some figure

2. Fırsatçı arkadaşlarınızın varlığını önemsememeye çalışın

Çoğumuz, başkalarına yardım etmek için kendimizi ahlaki olarak zorunlu hissediyoruz. Birinin başı belada olduğunda, o sorun bizim hayatımızı etkilemeyen bir şey olsa bile, o kişi için endişelenmeye ve elimizi taşın altına sokarak elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışırız. Ucunda bunu yapmak bize zarar verse bile her şeyi göze alırız.

Fırsatçı arkadaşları bunu çok iyi bilir ve bizim bu zayıf tarafımızdan yararlanır. Başkalarını kendi amaçlarına ulaşmak için kullanmaktan çekinmedikleri için ne olursa olsun bu kişilerin onlara yardım edeceklerini bilerek yardımlarını isterler. Bu tür bir insanla mücadele etmek istiyorsanız, atmanız gereken ikinci adım; onlara hayır demeyi öğrenmektir.

İlk başta fırsatçı arkadaşlarınıza karşı koymanız zor olsa da, ilk önce kendi çıkarlarınızı ve her şeyden önemlisi, size zarar verseler bile onlara yardım etmenin sizi nasıl etkileyeceğini düşünmeniz gerekir.

3. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin

Bilişsel psikolojiye göre bizi etkileyen, başımıza gelenler değil, başımıza gelenler hakkında kendimize söylediklerimizdir. Söz konusu fırsatçı iş arkadaşları olduğunda mesele oldukça açıktır: burada sorun onların bizi rahatsız edecek şekilde davranmaları değil, bundan etkilenmemize izin vermemizdir.

Yapmanız gereken bir sonraki şey; onların davranış biçimlerinin sizi kötü hissettirmemesini sağlamaktır. Bunu yapmanızın en kolay yolu, iş arkadaşlarınızın sizinle nasıl olması gerektiğiyle ilgili sahip olduğunuz mantıksız fikirleri bulmaya odaklanmaktır.

Some figure

Fırsatçı iş arkadaşlarının varlığında en yaygın olan şey, “farklı davranmaları gerektiğini” düşünmektir. Bu bakış açısını sürdürmek sizi mutsuzluğa sürükler. Sonuçta gerçek olan sizin istediğiniz gibi değildir. Bu nedenle, fırsatçı iş arkadaşlarınızın davranışlarını değiştirmeye çalışmak yerine (ki bu başarması çok zor bir şeydir), yapacağınız en iyi şey: iş arkadaşlarınızı oldukları gibi kabul etmektir. Bu şekilde olumsuz duygularınızın hızla azaldığını fark edeceksiniz.

4. İş hayatınızı özel hayatınızdan ayırın

Fırsatçı iş arkadaşlarıyla çalışmanın en kötü sonucu, onların varlığının, iş dışında bile hayatınızı etkilemesine, sizi mutsuz etmesine izin vermektir. Bu işle ilgili konularda, stresli veya kızgın olduğumuzda birçok kez başımıza gelir. Eve geliriz ve bu konu üzerinde düşünmeye devam ederiz. Bu durum bize o kadar yapışır ki; sadece ofiste değil, aynı zamanda özel yaşamlarımızda da kötü zamanlar geçirmemize neden olur.

Bu sorunu önlemek ve işyerinde sizi rahatsız eden olaylardan kurtulmak için spor, biraz gevşeme egzersizi yapabilirsiniz veya mindfulness uygulayabilirsiniz. Dikkatinizi iş problemlerinden başka yöne çekmek ve içinde bulunduğunuz anda yaşamayı öğrenmekle ilgilidir. İlk başta biraz zor olsa da, bu stratejiler toksik partnerlerinizi geride bırakmanıza ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.