Filozoftan Beş Söz, Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel, felsefe alanında önemli bir figürdü. Bugün, onun sözlerinden beşine bir göz atacağız.
Filozoftan Beş Söz, Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 23 Aralık, 2022

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831), zamanının en önemli filozoflarından biriydi. Nitekim, Hegel’in mümkün olduğunca çok konuyu kapsamaya çalıştığı için, eserleri araştırmacılar için yorumlanması en zor olanlardan biridir. Ancak bu filozof, çalışmalarının yanı sıra üzerinde düşünmeye değer bazı sözler de bırakmıştır. Bu yazımızda bunlardan beş tanesini inceleyeceğiz. Hatta bazılarını anımsayabilirsiniz.

Hegel’in felsefi idealizmi temsil ettiğinin düşünüldüğünü de unutmamalıyız. En seçkin eserleri arasında Mantık Bilimi, Ruhun Fenomenolojisi , Öznel Ruh Felsefesi, Hukuk Felsefesi ve Felsefi Bilimler Ansiklopedisi sayılabilir. Şimdi, Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in beş sözüne bir göz atacağız.

Eski kitaplar

1. Sadece cesurlar hata yapar

“Yanılmaya cesaretim var.”

Hegel’in ilk sözlerini muhtemelen birkaç kez duymuşsunuzdur. Nitekim yanılmak, ne yazık ki günümüz toplumu tarafından hâlâ hoş karşılanmıyor. Hata yapma, işleri batırma korkusu dayanılmaz görünüyor. Ancak, bu en çok öğrendiğiniz, en eğitici olan zamandır.

İspanya Psikoloji Genel Konseyi (COP), ‘ korku, hareketsiz bir duygusal durum değildir’, ancak korkulan uyaranları, beklentiyi ve özeleştirel düşünceleri besler. Aslında, olumsuz deneyimlere ve sürekli ruminasyona neden olan bir kısır döngüdür. Ancak, bu eğilimlerden nasıl kurtulabilir ve kendinizi hiç bitmeyen bir döngüde dönmekten nasıl alıkoyabilirsiniz? Hata yapma cesaretine sahip olarak.

2. Sakinlik her zaman kazanır

“Öfkeyi yenen, düşmanlarını yener.”

Hegel’in bu ikinci cümlesi, duygularınızı, özellikle de öfke veya hiddetle ilgili olanları daha iyi yönetmeyi öğrenmenin önemi üzerinde düşünmenizi sağlar. Bu duygular,  sonuçları düşünmeden hareket etmenizi sağlar. Bu, eylemlerinizden pişmanlık duyma olasılığınızı artırır.

Sakin olmadan, Hegel’in belirttiği gibi, düşmanları yenmek zordur, çünkü kontrolü ve dolayısıyla tüm zafer olasılığını kaybedersiniz. Meditasyon yapmak, farkındalık üzerine odaklanmak veya yoga yapmak, duygusal yönetiminizi geliştirmenize yardımcı olabilecek aktivitelerdir. Tabii ki, profesyonel yardım da isteyebilirsiniz.

3. Uzağa gitmek için tutkuya ihtiyacınız var

“Dünyada büyük hiçbir şeyin tutku olmadan başarılmadığını kesinlikle doğrulayabiliriz.”

Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in bu üçüncü cümlesinde tutku konusuna değiniyor. Sizi zevkle ulaşmak istediğiniz hedefler belirlemeye teşvik eden türden bir coşku. ‘Yanılıyorsun’ veya ‘bu seni hiçbir yere götürmez’ sözlerini duysanız bile, tutku, yol boyunca ne tür zorluklar yaşarsanız yaşayın, sizi harekete geçiren bir motor gibidir.

Ancak, ihtiyacınız olan yalnızca tutku mu? Hayır, projeleri, fikirleri ve taahhütleri yürütmek için de disipline ihtiyacınız var. Yine de tutku, kendinizi birden fazla durumda sorarken bulabileceğiniz sorunun cevabıdır. Bunu neden yapıyorum?’ sorusu. Aslında, yaptığınız şey için hevesiniz varsa, ona cevap vermekte sorun yaşamazsınız.

4. Zor karar

“Dünyadaki gerçek trajediler, doğru ile yanlış arasındaki çatışmalar değil, iki doğru arasındaki çatışmalardır”.

Hegel’in sözlerinden dördüncüsü sizi karar verme üzerine düşünmeye davet ediyor. Herkes iyi ve kötü arasındaki farkı bilir, bu nedenle bu iki seçenek arasında seçim yapmak zor değildir. Hangisini seçerseniz seçin, sonra ne olacağını biliyorsunuz. Ancak, karar iki doğruluk arasındaysa ne olur?

İki olası doğru karar arasında seçim yaptığınızda, yanılmak gibi korkunç bir korku yaşarsınız. Gerçekten de, her iki seçenek de mümkün olduğu için, güvensizliğiniz daha fazladır. Ayrıca, bu önemli bir kararsa, bu daha da cesur olmanız gereken zamandır. Tüm alternatifleri analiz etmek, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

yol ayrımı

5. Her şeyi isterseniz size hiçbir şey kalmaz

“Her şeyi isteyen, gerçekte hiçbir şey istemez ve hiçbir şey alamaz”.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel’in sözlerinden bu sonuncusu açgözlülük ve her şeyi isteme arzusundan bahsediyor. Her zaman her şeyi istiyorsanız, hedefinizin ne olduğunu gerçekten tanımlamıyorsunuz demektir. Sonuç olarak, bu sizi hiçbir yere götürmez çünkü gerçekten ne istediğinizi bilmiyorsunuz.

Belki de kendinize şu soruyu sormalısınız, ‘ben ne istiyorum?’ Cevap size nereye gideceğiniz, hangi kararları vereceğiniz, nereye odaklanacağınız konusunda bir fikir verecektir… Çünkü bazen her şeyi istemek boşlukla eş anlamlıdır.

Hegel’i daha önce duymuş muydunuz? Bu söylemlerinin bazılarını biliyor muydunuz? Gördüğünüz gibi, hepsi sizi biraz kendi içinize bakmaya davet ediyor, belki biraz iyileştirme ile yapılabilecek farklı yönler üzerinde düşünmeye davet ediyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hegel, G. W. F. (2017). Fenomenología del espíritu. Fondo de cultura económica.
  • Hegel, G. W. F., & Larroyo, F. (1917). Enciclopedia de las ciencias filosóficas. Librería General de Victoriano Suárez.
  • Hegel, G. W. F., & Marx, K. (1955). Filosofía del derecho (pp. 7-22). Buenos Aires: Claridad.
  • Hegel, G. W. F., Mondolfo, R., & Mondolfo, R. (1968). Ciencia de la lógica. Buenos Aires: Solar.
  • Martín, F. N. (2014). Lecciones sobre la filosofía del espíritu subjetivo. I. Introducciones de GWF Hegel, trad. de Ñ. de Alberto Ciria y Juan J. Padial. Cuadernos de filosofía, (63), 97-98.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.