Farkındalığınız İle Özsaygınızı Arttırın
Yazan ve doğrulayan psikolog Marián Carrero Puerto
Öz saygıyı tanımlamak basit bir iş değildir. Öz saygımızın, benlik kavramımızdan ortaya çıktığını, kendimizi nasıl gördüğümüzden kaynaklanan duygusal kısım olduğunu söyleyebiliriz. Bu duygular, benlik konseptimizi güçlendirmeye eğilimli düşünceler, davranışlar ve duygular yaratır. Bu nedenle, öz saygımızı geliştirmek aynı anda hem kolay hem de zor bir görevdir. Ancak, farkındalık yoluyla iyi bir öz saygısı elde etmek mümkündür.
Öte yandan, farkındalık tek bir ortak hedefle bir dizi yaklaşımı kapsar. Bu hedef, bilincimizi ve dikkatimizi tam anlamıyla kontrol etmektir. Bu, burada ve şimdi var oluşumuzu ve bize ne olduğunu gözlemlememizle oluşur.
Artık bir durumu değiştiremezseniz, bu konudaki tavrınızı değiştirmeye zorlanırsınız.
Öz saygının basamakları
Öz saygının oluşması için gereken beş anahtar kelime:
- Öz bilgi. Kendimizi kusurlarımızla ve erdemlerimizle bilmekten oluşur. Başkalarının ne düşündüğünü dinleyebiliriz, ama kendi ahlakımızı ve şartlandırıcılığını yaratmamız bize bağlıdır. Bu nedenle, kendi benlik konseptimizi ve öz saygımızı yaratıyoruz.
- Kendini kabul etme. Bu, şimdi değiştiremeyeceğimiz şeyleri kabul etmek ve değişmeden kalmanın daha iyi olduğuna karar vermek anlamına geliyor. Her halükârda, ilerde olabileceğimiz kişi ile değil, şu anda sahip olduğumuz kişi ile uzlaşma imkanı sunar.
- Öz değerlendirme. Öz değerlendirme, insanların hem fiziksel hem de entelektüel erdemlerine ve yeteneklerine değer vermeleridir. Bu gerçekten önemli. Bazılarımız, iyi olduğumuz şeyleri, iyi olmadığımız şeylerden ayırmakta zorlanabiliyor.
- Öz saygı. Birçok insan, sahip olduklarını hak etmediklerini düşünür. Kendimize saygı duymak, bizi yok etmeyen bir içsel diyaloğa yol vermek anlamına geliyor, ama aslında bizi inşa ediyor. Olumsuz duygular beslememeli veya bize zarar verebilecek davranışlarda bulunmamalıyız.
- Öz gelişim. Kendimizi tanımak kendimizi geliştirmenin ilk adımıdır. Eğer önceki dört aşamayı başarırsak, olumlu bir benlik konseptine ve sağlıklı bir öz saygıya sahip oluruz.
Farkındalığınız İle Öz Saygınızı Nasıl Arttırırsınız
Artık öz saygımızı etkileyen beş faktörü bildiğimiz için, onları öz saygımızı dikkatli bir şekilde arttırmak için kullanabiliriz. Bir plana dayanarak ve bir sırayı takip ederek, bunlarla tek tek çalışabiliriz.
Öz saygımızı farkındalığımızla geliştirmek için, öz saygının her bileşenine odaklanmış bir dizi rehberli egzersiz ve meditasyon yapmalıyız.
Kendini Tanıma
Sakin ve rahat bir duruş alın. Zihninizi şu an için hazırlayın. Derin nefes alın. Havanın vücudunuza nasıl girdiğini ve akciğerlerinizi nasıl genişlettiğine odaklanın. Sonra nefes verin.
İlk oturumda, üç olumsuz özelliğinize ve ardından üç olumlu özelliğinize odaklanmaya çalışın. Olumlu ve olumsuz özelliklerinizin farkında olduktan sonra, onları bir parçanız olarak kabul edin. Bunun çok önemli olduğunu unutmayın. Bunlar bizi eşsiz ve özel yapan özellikler. Bu nedenle, kendi özelliklerimiz yüzünden kendimizi yargılamamalıyız.
Gözlerinizi açın ve yavaşça hareket etmeye başlayın.
Süre: 10-15 dakika.
Kim olduğunuzu anlamak, kim olduğunuzu düşündüğünüz kişiyi takip etmekten çok daha önemlidir. Kim olduğunu anlarsan, kendiliğinden bir dönüşüm süreci başlar. Olması gerektiğini düşündüğünüz şey olmaya çalışırsanız, hiç değişmeyeceksiniz.
Kendini Kabul Etmek
Öz kabul süreci, şüphesiz, kişisel gelişimin en zor adımıdır. Hemen hemen herkes kendileri hakkında bir şeyler geliştirmek istiyor. Bazılarımız bedenlerimiz, kişiliklerimiz ya da davranışlarımızdan memnun değiliz.
Öz bilgide olduğu gibi, meditasyonla ilgili bir egzersiz daha yapacağız, ancak şimdi kendimizi kabul etmeye odaklanacağız. Kendimizle ilgili sevmediğimiz nitelikleri kabul etmek kolay değil, ancak öz saygımızı geliştirmemiz gerekiyor.
Tekrardan rahat bir pozisyon alın. Nefes alın ve aldığınız nefese odaklanın. Ön yargılarınızı geride bırakın ve kabul edin. Kim olduğunuzu kabul edin. Olumlu ve olumsuz niteliklerinizi, güçlü ve zayıf yanlarınızı, ışığınızı ve karanlığınızı kabul edin.
Dikkatinizi daha önce belirlediğimiz ve kendimizin bir parçası olarak kabul ettiğimiz olumsuz özelliklere odaklanın. Aşağıdaki ifadeyi her özellikte tekrarlayın: “Kendimi tamamen kabul ediyorum” veya “Kendimi tamamen seviyorum ve saygı duyuyorum.”
Olumlu özelliklere gelince, başka bir nefes alın ve bu özelliklerden birine odaklanın. Birini düşünün ve bırakın gitsin. Sonra, gözlerinizi yavaşça açın. Ellerinizi, bacaklarınızı ve diğer vücut parçalarınızı hareket ettirin. Gördüğünüz gibi, benlik saygısını farkındalık geliştirmek, kendini kabul ederek mümkündür.
Süre: 10-15 dakika.
Başkası olmak istemek, olduğunuz kişiyi boşa harcamaktır.
Öz Değerlendirme
Bu aşamada, mütevazı olmaya gerek yok, tam tersi. Bir defter alın ve tüm olumlu niteliklerinizi yaz.
Bu özellikleri sıralamaya çalışmaktan çekinmeyin. Hepimizin farklı nitelikleri var ve onlarla gurur duymalıyız.
Kimse sizin rızanız olmadan sizi aşağılık hissettiremez.
Öz Saygı
İhtiyaçlar ve arzular önemlidir ve mutluluğa giden yolunu bir parçasıdır. Kendinize saygı göstermeye, neyin iyi olduğunu tanımlamaya çalışın ve olumlu duygular için biraz yer ayırmaya çalışın.
Hatalarınız için kendinizi suçlamamaya çalışın ve mutluluğunuzu başkalarınınkiyle kıyaslamayın. Doğru bir şey yaptığınıza inanıyorsanız, bununla ilgili mutlu olmanın yanlış bir tarafı yoktur.
Çim diğer tarafta daha yeşil görünüyorsa, ona bakmayı ve durumunuzu karşılaştırmayı bırakın. Şikayet etmeyi bırakın ve bulunduğunuz çimi sulamaya başlayın.
Öz Gelişim
Bir kişi kendini tanıyorsa, geliştirebilir. Daha önce de söylediğimiz gibi birbirimizi tanımak, kabul etmek, değer vermek ve saygı duymak önemlidir. Bu, öz saygınızı artırabilmenin tek yoludur, bu da iyi kararlar almanıza ve sorunlarınızı çözmenize yardımcı olacaktır.
Gördüğünüz gibi, benlik saygınızı farkındalığınız ile geliştirmek mümkündür. Bunu yapmak için, kendinizi bilmeli, kendinize değer vermeli ve kendinize saygı duymalısınız. Az önce değindiğimiz adımları uygulamanız önemlidir. Yapmazsanız mutlu hissedemez ve geliştiremezsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.