Evlat Edinilen Çocuklar ve Kökenlerini Bilme İhtiyaçları
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Ergenlik döneminden sonra biyolojik kökenlerini bilmeye ihtiyaç duyan birçok evlat edinilmiş çocuk vardır. Ayrıca, 28 Aralık 2007 tarihli Uluslararası Evlat Edinme Yasası, tüm evlat edinilen çocukların ve yardımcı üreme teknikleriyle dünyaya gelen çocukların, reşit olduklarında bu bilgileri edinme hakkına sahip olduklarını hatırlatır.
Ancak, birçoğu birden fazla sorunla karşı karşıyadır. Örneğin, bazıları onu sadece onlara çok az şey söyleyen ve kesinlikle şüphelerini gidermeten bir kağıt parçası olarak görüyor. Ayrıca, uluslararası evlat edinmeler oldukça karmaşıktır ve bir kişinin ebeveynlerinin kimliğini öğrenmesi kolay değildir.
Bununla birlikte, kökenleriyle temas kurmayı başaranlar genellikle daha memnun hissederler. Dahası, genellikle evlat edinen ailelerine daha da bağlı hissederler. Sanki nereden geldikleri bilindikçe kimlikleri daha net bir şekilde tanımlanır.
Bütün çocukların evlatlık olup olmadıklarını bilme, ayrıca mümkünse biyolojik ailelerini tanım bilme hakkı vardır.
Evlat edinilen çocuklar ve kimliklerinin inşası
Çoğu durumda kim olduğunuzu bilmek, nereden geldiğinizi bilmek anlamına gelir. Evlat edinilen çocuklar söz konusu olduğunda, evlat edinen ailenin onları mümkün olan en sevgi dolu şekilde yetiştirmiş olması çoğu zaman önemli değildir. Hala nereden geldiklerini bilmek istiyorlar. Evlat edinilen çocukların büyük çoğunluğu genellikle 13 veya 14 yaşlarındayken kökenlerini soruyor. Bu elbette hassas bir konu. Bununla birlikte, genellikle ebeveynler tarafından yaşanması beklenen bir konudur.
Birçok evlat edinme türü vardır. Biyolojik ebeveynleri ile bir süre yaşamış olan ve sınra onları evlat edinen aileye gelen çocuklar vardır. Diğerleri başka bir ülkeden henüz bebekken yeni bir eve gelebilir. Yardımcı üreme veya taşıyıcı anneliğin sonucu olan çocuklar da vardır.
Ancak, evlat edinen ebeveynleri ile birlikte olma biçimleri ne olursa olsun, bu çocukların hepsinin bireysel duygusal ihtiyaçları vardır. Ayrıca, nereden geldiklerini öğrenmek hem onlar hem de ebeveynleri için genellikle tamamen yeni ve oldukça korkutucu bir durum anlamına gelir .
Nereden geldiklerini anlamak, kişisel gelişimlerinin bir parçasını oluşturur.
Kanada Pediyatri Derneği birkaç yıl önce Pediyatri ve Çocuk Sağlığı dergisinde bir çalışma yayınladı. Bu çalışma, bir çocuğun benlik kavramını ve kimliğini geliştirdiğinde, kendileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerektiği hipotezini savundu. Evlatlık alındıklarını bilmek, genellikle kendileri hakkında olumlu bir imaj yaratmalarını zorlaştıran bir boşluk bırakır. Sonuç olarak, şüpheler yaşarlar.
Bebekken evlat edinilen çocukların, daha sonraki yaşlarda evlat edinilenlerle aynı şekilde kökenlerini bilmeleri gerekir. Ancak, bu araştırmaya göre, bir çocuk, asıl ebeveynleri tarafından ihmal edildikten sonra evlat edinildiğinde işler daha karmaşık hale geliyor.
Bu durumlarda, kararsızlık sergileme eğilimindedirler. Ancak bu tür durumlarda bile kökleriyle temasa geçmeleri gerekir. Aslında bu, geçmişlerinden gelen kişileri günümüze entegre etmenin bir yolu. Ayrıca, kendileri hakkında daha eksiksiz bir vizyona sahip olacakları ve kimliklerini oluşturabilecekleri anlamına gelir.
Aileler evlat edinilen çocukların kökenlerini açıklamak zorunda mı?
Evlat edinilen çocukların evlatlık olduklarını bilmeye hakları var mı? Cambridge Üniversitesi (İngiltere) bu konuda araştırma yaptı. Bugünlerde ebeveynlerin büyük bir kısmının evlat edinilen çocukları biyolojik kökenleri hakkında bilgilendirdiğini buldular. Yine de, bunu yapmamaya karar verenler var. Bu, yardımcı üreme durumlarında daha yaygındır.
Belirli veriler ve birden fazla rapor, çoğu durumda çocukların kendilerinin ya evlat edinildiklerini ya da donör tohumlama yoluyla doğduklarını keşfettiklerini göstermektedir. Bu gibi durumlarda, ebeveynlerinin onlara söylememesi, psikolojik olarak ıstırap çekmelerine neden olur. (Jadva, Freeman, Kramer ve Golombok, 2009; Turner ve Coyle, 2000).
Bir çocuğun evlat edinmenin anlamını anladığı yaş 6-7 civarındadır. Ancak, daha fazla önem kazandığında ergenlik dönemindedir. İşte o zaman biyolojik kökenlerini sormaya meyillidirler.
Biyolojik aileleriyle tanışmak istediklerinde nasıl davranmalı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi evlat edinilen çocukların nereden geldiklerini bilme hakları vardır. Bu adım, kimliklerini oluşturmalarına yardımcı olur. Ayrıca, aralarında tam bir güven olduğu için kendi aileleriyle olan bağları daha olumlu hale getirir. Bununla birlikte, her vakanın farklı olduğu ve biyolojik ebeveynlerle bir toplantı ayarlamanın her zaman kolay veya hızlı olmadığı da doğrudur.
En uygun şey, evlat edinilen çocuklara her zaman iyi iletişim, destek ve rehberlik sağlamaktır. Şu anda, bu tür bilgileri almak için iletişime geçilebilecek birden fazla kurum var. İdeal olan, ergen yeterli olgunluğa ve duygusal istikrara sahip olduğunda bu biyolojik köken arayışına başlamaktır.
Bulabileceklerinin beklentilerini karşılamaması mümkündür. Aslında, tam tersi olabilir. Bu nedenle ebeveynler bu süreçte her zaman onlara eşlik etmeli ve her türlü olasılığa karşı zihinsel olarak hazırlıklı olmalıdır. Bu tür bir deneyimde onlara rehberlik edebilecek uzman profesyoneller vardır. Ancak anne babanın her zaman sevgisi ve güveni en önemli faktördür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Understanding adoption: A developmental approach. (2001). Paediatrics & child health, 6(5), 281–291. https://doi.org/10.1093/pch/6.5.281
- Ilioi, E., Blake, L., Jadva, V., Roman, G., & Golombok, S. (2017). The role of age of disclosure of biological origins in the psychological wellbeing of adolescents conceived by reproductive donation: a longitudinal study from age 1 to age 14. Journal of child psychology and psychiatry, and allied disciplines, 58(3), 315–324. https://doi.org/10.1111/jcpp.12667
- Lamçe, J. y Çuni, E. (2013). El derecho de los niños a conocer su origen en la adopción y reproducción asistida médicamente. Mediterranean Journal of Social Sciences, 4 (6), 605.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.