Çocuklarınızla Nasıl Güvene Dayalı Bir İlişki Kurarsınız?

Çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak, önemli bir dönüm noktasıdır. Çocuklar genellikle cömerttir ve bir yetişkinden çok daha fazla hatayı affeder. Ancak, belirli yönergelere uymazsanız güvenlerini tamamen kaybedersiniz.
Çocuklarınızla Nasıl Güvene Dayalı Bir İlişki Kurarsınız?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2021

Çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak önemlidir, çünkü bu onlar üzerinde yaratabileceğiniz etkiyi etkiler. Bu nedenle, güvenlerini kazanmak veya kaybettiyseniz yeniden kazanmak, onlara yardım edebilmek için önemli bir adımdır.

Çocuklarınızın güvenini kazanmanın ilk zorluğu, tanımıyla ilgilidir. Bu, size her şeyi anlatmaları ya da arkadaşınız olmaları ile ilgili değildir. Bunun yerine, güvenebilecekleri biri olduğunuzu algılamaları ve ihtiyaç duyduklarında paylaşmaları gerekenleri paylaşmaları ile ilgilidir.

Güvenmek, aranızda anlaşmaya varmak ve herkesin bunu takip edeceğini bilmekle ilgilidir. Hassas bilgileri açığa çıkarmak ve bu bilgilerin ilişkinin sınırlarını aşmayacağını bilmekle ilgilidir.

Bu nedenle, çocuklarınızın güvenini kazanmak için saygılı davranarak başlamalısınız. Onların kendi fikirleri olan bireyler olduklarını hatırlamalısınız. Ayrıca kendilerini savunmasız hissetmelerine ve sahip olabilecekleri sorunları anlamalarına izin vermelisiniz.

“Sevginin başlangıcı, sevdiklerimizin mükemmel bir şekilde kendileri olmalarına izin verme isteği, onları kendi imajımıza uydurmama kararlılığıdır. Onları severken onların aslında oldukları kişiyi değil, sadece kendimize potansiyel benzerliklerini seviyorsak, o zaman onları sevmiyoruz, sadece onlarda bulduğumuz yansımamızı seviyoruz.”

– Thomas Merton

mutlu baba kız

Saygı, çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki için esastır

Ebeveynler ve çocuklar asimetrik ilişkilere sahiptir. İlki kuralları, yönergeleri ve nihai kararları verir. İkincisi kendilerini ifade etmeli ve itirazlarını ve farklı bakış açılarını ifade etme hakkına sahip olmalıdır. Ancak, ebeveynlerine itaat etmelidirler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, çocukların tutarlı bir otorite figürüne sahip olmaları önemlidir. Kendini onların seviyesine koyan bir arkadaşa değil, bir rol modele ve rehbere ihtiyaçları vardır. Gördüğünüz gibi, onlara eşit muamele etmek olumsuzdur. Bunu erken yaşta aşılamanız gerekir, çünkü daha sonra bunu yapmak zor olacaktır.

Bu, çocuğunuzun güvenini kazanmanıza nasıl yardımcı olur? Bir çocuk, hata yapsalar bile ebeveynlerinin olaya hakim olmalarını ve yaptıklarına güvenmelerini bekler. Bu çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar ve kendine güvenmesi için temel oluşturur.

Zaman, dikkat ve pekiştirme

Bir ebeveyn sadece bir rehberdir, bir yargıç değil. Çocuklar çabalarının ve yeteneklerinin tanınmasını ve kabul edilmesini takdir ederler. Aslında en büyük motivasyonlarından biri de bu tanınmayı kazanmaktır. Ebeveynler, çocuklarını sevgiyle ve sağlıklı bir şekilde gelişmelerine yardımcı olma niyetiyle düzeltmelidirler. Bunu yaparsanız, muhtemelen çocuklarınız olumlu yanıt verecektir.

Onlara kaliteli zaman ayırmak ve onlara bir şeyler öğretebilecek eğlenceli aktiviteleri teşvik etmek de önemlidir. Bu ortak zamanda diyaloğun öncelikli olması gerekmez. Aslında, çocuğunuzu tanımanın en iyi yolu nasıl davrandığını, aldığı kararları ve hatta ifade ettiği bazı şeyleri izlemektir. Paylaşılan zamanın çocuklarınızı sorgulamak için mükemmel bir an olduğunu düşünen ebeveynler gibi olmak istemezsiniz.

Güvene dayalı bir ilişki için mahremiyetlerine saygı duymak şarttır

Duygularınız hakkında dürüst olmak, çocuğunuzla güvene dayalı bir ilişki kurmanın iyi bir yoludur. Elbette bu, en mahrem detaylarınızı, sizin yaşınızdaki biriyle paylaşacağınız gibi paylaşmakla ilgili değildir. Ancak onlara nasıl hissettiğinizi, neyi sevdiğinizi, ne istediğinizi ve sizi neyin endişelendirdiğini söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuzla açık iletişim kurmak önemlidir. Çocuklarınız kesinlikle bazı şeyleri kendilerine saklamak isteyeceklerdir ve bunda bir sakınca yoktur. Konuşmak istediklerinde dinlemeye istekli olduğunuzu ve size ihtiyaçları olduğunda size güvenebileceklerini bilmeleri gerekir.

çocuğuyla konuşan baba

Zor anları akıllıca yönetin

Krizler, çocuklarınızla güvene dayalı bir ilişki kurmak için harika fırsatlardır. Ancak, çocuklarınızın yalnızca taahhütlerini yerine getiren ve bazı mahrem şeyleri kendilerine saklayan birine güvenebileceğini unutmayın.

Bir sorunla karşılaştığında paniğe kapılan veya çocuklarını sorgulayan bir ebeveyn, oluşması çok uzun süren güveni bir anda kaybedebilir.

Çocuklar, zor anlarda ebeveynlerine güvenebileceklerini hissetmelidir. Bu, ebeveynlerine güvenmelerini ve şüphelerine veya endişelerine cevap istediklerinde onlara bakmalarını kolaylaştıracaktır. Ayrıca, onları rol modelleri olarak göreceklerdir.

Kısacası, çocukluk döneminde bu yolu izlerseniz, muhtemelen gençlik yıllarında sizden uzaklaşmazlar ve özerklik arayışlarında kendilerini kaybetmezler. Gördüğünüz gibi sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisinin ve ergenliğin temelleri erkenden atılıyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Raimundi, M. J., Molina, M. F., Leibovich de Figueroa, N., & Schmidt, V. (2017). La comunicación entre padres e hijos: su influencia sobre el disfrute y el flow adolescente. Revista de psicología (Santiago), 26(2), 92-105.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.