Eugen Bleuler: Şizofreni Öncüsü
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Eugen Bleuler 1857’de Zürih’te doğdu. Profesyonel kariyeri boyunca psikolojiye sayısız katkıda bulunmuştur. Bu nedenle bu psikiyatristin hayatı ve daha ünlü ve başarılı eserlerinden bazılarını öğrenmek önemlidir.
Eugen Bleuler’i öğrenmeye başlamadan önce, Freud’un onun üzerindeki etkisinin farkına varmak önemlidir. Freud’un çalışması Bleuler’i o kadar büyülemiştir ki, işinin temeli haline geldi. Daha sonra Bleuler’in çalışmaları üzerindeki etkisini anlayacaksınız.
Erken dönem
“Paul Eugen Bleuler ve şizofreni teriminin kökeni” makalesinde belirtildiği gibi, psikiyatrist Zürih’te tıp çalışmalarına başladı. Tıbbi bir psikiyatrist olarak çalıştıktan sonra Bleuler, psikoloji araştırmalarına devam etmek için Paris, Londra ve Münih’te yaşadı.
Münih’te Burghölzli’de tıp asistanı olduğu 1885 yılına kadar laboratuvarda çalıştı. Bir yıl sonra, sadece 29 yaşındayken, Rheinau Psikiyatri Hastanesi’nin direktörü oldu. Profesyonel kariyerinin bu mükemmel başlangıcından tam 12 yıl sonra Zürih Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu.
Freud’un histeri üzerine çalışmaları
Eugen Bleuler, Freud’un histeri üzerine yaptığı çalışmalara yoğun ilgi gösterdi. Kendince nedenlerden ötürü, Bleuler hipnotizma ve içgözlem ile ilgilendi. Bu, Freud’un konuyla ilgili yaptığı tüm çalışmaları okumasını sağladı.
Bununla birlikte, Bleuler Freud’un çalışmalarına kafayı takmış gibi görünse de, okudukları konusunda çok dikkatliydi. Eugen Bleuler, Freud’un libido gibi bazı kavramlarından rahatsız oldu.
“Burada libido ve ego-çıkar aynı kaderi paylaşıyor ve bir kez daha birbirinden ayırt edilemez hale gelmiştir. Hasta kişinin tanıdık egoizmi her ikisini de kapsar.”
– Sigmund Freud
Bu nedenle, Freud’a hayranlık duyduğunda ve harika cevaplarını kendi psikanaliz kavramlarından birini keşfetmek için kullansa bile, Bleuler kavramlarının çoğuna katılmıyordu.
Şizofreni terimi
“Paul Eugen Bleuler ve Şizofreninin Doğuşu (1908)” başlıklı makaleye göre, Eugen bu terimi ilk kez Nisan 1908’de icat etti. Bu, Sigmund Freud ve psikanalizden alınan bazı kavramlar sayesinde mümkün oldu.
Ayrıca, zaten Kraepelin tarafından icat edilen demans kavramını da tekrarladı. Bununla birlikte, Eugen Bleuler bu terimin şizofreni semptomlarından birine atıfta bulunduğunu fark etti.
Konuyu kapsamlı bir şekilde araştırdıktan sonra, bazı insanların kendi düşüncelerinde bölünmelerden muzdarip olduğu sonucuna vardı. Yunancayı kullanarak skhízō (split – ayrık) ve phrḗn (mind – zihin) kelimelerini kullandı ve şizofreni terimini yarattı.
Şizofreni alt tipleri
Bu terimi icat ettikten sonra Eugen Bleuler bu hastalığı araştırmaya devam etti ve Kraepelin’in demans üzerinde yaptığı araştırmaya dayanarak, şizofreninin farklı alt tiplerine sahip olduğu sonucuna vardı: paranoid, düzensiz ve katatonik. Tüm bu alt tipler Kraepelin tarafından halihazırda belirlenmişti, ancak Bleuler’in kendine özgü bazı teorileri vardı. Kraepelin’in demansı her zaman ilerici bozulmanın bir parçası değildi, erken dönemde gerçekleşmiyordu ve alt tipleri münhasır değildi.
Bu nedenle Bleuler, öğrendiklerine daha fazla uyan yeni bir kavram yaratmak için araştırmasını yaptı. Böylece, günümüzde, bu psikiyatristin yaptığı iş sayesinde bu terim daha nettir.
Öjenik sterilizasyon
Öjenik sterilizasyon kavramına dikkat etmek gerekir. Bu, şizofreni hastalarını kısırlaştırmak için yapılan bir işlemdi. Çocukların bu bozukluğu miras almasını önlemek için yapıldı.
Günümüzde şizofreni kalıtsal bir hastalık olarak görülmemektedir. Aileden birisinin sahip olması, ailenin diğer üyelerinin de sahip olacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, Bleuler’ın yaşamında şizofreni hakkında çok az çalışma vardı ve araştırmalar yeni başlıyordu.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Eugen Bleuler, bugün 21 milyondan fazla insanı etkileyen bir hastalığı araştırmanın yolunu açtı. Harika bir iş çıkardı ve hala öğrenilecek çok şey olmasına rağmen değerli atılımlarda bulundu.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- del Río Diéguez, M. (2006). Creación artística y enfermedad mental. Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Bellas Artes.
- Garrabé, Jean. (2009). La psiquiatría de la persona. Salud mental, 32(5), 359-363. Recuperado en 21 de octubre de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252009000500001&lng=es&tlng=es.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.