Logo image
Logo image

Duyularınız Hakkında Yedi İlginç ve Büyüleyici Gerçek

3 dakika
Bilim insanları hala kaç tane duyumuz olduğu konusunda anlaşamıyorlar. Ayrıca, onlar aracılığıyla algıladıklarımızı kelimelere dökmek son derece zordur.
Duyularınız Hakkında Yedi İlginç ve Büyüleyici Gerçek
Son Güncelleme: 03 Aralık, 2021

Duyularınız ile ilgili ilk merak uyandıran gerçek, onların temelde dünyayla olan bağlantınız olmasıdır. Aslında bunlar, beyninizle doğrudan bağlantısı olan vücudunuzun belirli organlarıyla ilişkili karmaşık işlevlerdir.

Aslında insanlar olarak, sahip olduğu duyular açısından en vasıfsız canlılardan biriyiz. Gerçekten de görme, işitme, koklama ve dokunma yetenekleriyle bizi aşan birçok tür vardır. Bununla birlikte, sınırlamalarımıza rağmen, insanlar hayatta kalmak için gerekenlere sahiptir.

Zekada önce duyulardan geçmeyen hiçbir şey yoktur.”

-Aristo-

Duyularınızın dünya hakkında kavradıkları yalnızca zihninizde bulunur. Ancak, bir dış gerçeklik olduğu açıktır. Yine de, bu realiteden sadece duyularınızın izin verdiğini yakalayabilirsiniz. Ayrıca, bazen yanlış yapabilirsiniz. Örneğin, kırmızı rengi tanımlayabilir misiniz? Duyularla ilgili daha ilginç gerçekleri öğrenelim.

1. Sınırlama

Some figure

Listemizdeki bir numara , dünyayı olduğu gibi gerçekten algılamamanızdır. Onu, yetilerinizin ve bunlara karşılık gelen organlarınızın izin verdiği şekilde algılarsınız. Aslına bakarsanız, gerçekliğin asla gerçekten deneyimleyemeyeceğiniz birçok yönü vardır.

Örneğin, gözleriniz X ışınlarını veya ultraviyole ışınlarını alamaz. Ancak, bu unsurlar var ve aslında size zarar verebilir. Ayrıca kulaklarınız tüm sesleri algılayabilecek kapasitede değildir. Örneğin, kambur balinaların konuşmalarını duyamazsınız.

2. Görme duyunuz

Görmeyi içeren duyular hakkında birkaç ilginç gerçek var. Her bir gözün, daha doğrusu her bir göz küresinin yaklaşık 28 gram ağırlığında olduğunu söyleyerek başlayalım. Tamamen su ile dolulardır.

Gözünüzde yaklaşık 130 milyon ışığa duyarlı hücre vardır. Hepsi posta pulununkine benzer bir alana sığar. Gözleriniz yaklaşık 10 milyon renk algılar ve dakikada 10 ila 24 kez yanıp söner. Ortalama bir ömre sahip bir insan, yaşamı boyunca yaklaşık 415 milyon kez göz kırpacaktır.

3. Koku duyunuz

Koku duyunuzla ilgili birkaç ilginç gerçek var. Her bir burun deliğinde yaklaşık 10 milyon koku alma reseptörü vardır. Ancak bunlardan sadece 1000 kadarı kötü kokuları yakalama konusunda uzmanlaşmıştır.

Kadınların erkeklere göre daha gelişmiş bir koku alma duyusu vardır. Ayrıca, çocuklukta daha da akuttur. Bildiğiniz gibi soğuk algınlığınız varsa koku alma duyunuzu geçici olarak kaybedebilirsiniz. Ancak, bazı insanlar asla geri kazanamazlar.

4. Tat alma duyunuz

Lezzetleri damak tadınızla algılarsınız. Bunlar dilinizin üzerindedir ve damak ve yemek borunuzun bir parçasını oluşturur. Bu papillalardan 8.000 ile 10.000 arasında sizde var. Ancak, koku duyunuz çalışmıyorsa tat duyunuz çalışamaz.

Tuzlu, tatlı, acı, ekşi ve baharatlı tatlar bu papillaların tabanındaki sinirler aracılığıyla işlenir. Ayrıca başka bir tat da vardır: umami. Bu amino asitlere duyarlı reseptörler tarafından alınır. İki gözünüz, iki burun deliğiniz, iki kulağınız olmasına rağmen sadece bir diliniz olduğunu düşünmek büyüleyici. Bunun bir nedeni olabilir mi?

5. Dokunma duyunuz

Dokunmanın duyuların kralı olduğu söylenebilir. Çünkü tüm vücudu kapsıyor. Organı deridir. Isı için yaklaşık 16.000, soğuk için 150.000, basınç için 500.000 ve ağrı için 4 milyon civarında reseptörünüz var.

Ortalama bir yetişkin derisi 1,7 metrekare alana sahiptir ve 3,5 kilogram ağırlığındadır.

Vücudunuzun bazı bölgeleri diğerlerinden daha hassastır. Örneğin, elleriniz, dudaklarınız, yüzünüz, boynunuz, diliniz, parmaklarınız ve ayaklarınız. Aslında parmaklarınız aşırı hassastır. Milimetrenin yalnızca binde biri kadar hareket eden bir nesnenin hareketini algılayabilirler. Ancak, en az hassas cilt bölgeniz sırtınızın ortasındadır.

Some figure

6. İşitme duyunuz

İşitme duyunuz muhtemelen tüm duyularınız arasında en hassas olanıdır. Aslında, kulaklarınız saniyenin on milyonda biri uzaklıktaki sesleri alabilir. Ayrıca 1.500 farklı tonu ayırt edebiliyorlar. Ayrıca ölmeden önce kaybedilecek son yeti işitmedir.

Kulaklarınız asla dinlenmez. Uyurken beyniniz sesleri alma yeteneğinizi engeller. Ancak, yüksek bir ses varsa, uyanacağınızdan emin olabilirsiniz. İnsanları rahatsız eden birçok ses vardır. Bunlar arasında bir bebeğin ağlaması, kişinin kusarken öğürmesi, bıçağın cama sürtünmesi ve matkap sayılabilir.

7. Daha fazla duyu var mı?

Tipik olarak beş duyudan söz ederiz. Bununla birlikte, mizah anlayışınız veya sağduyunuz hariç, aslında en az dört tane daha var. Altıncısı, hareket duyunuz olacaktır. Bu, ivmeyi algılamanızı sağlar ve dengenizi korur.

Ayrıca üç tane daha var:

  • Propriosepsiyon. Bu duyu, vücudunuzun farklı bölümlerinin konumunu belirlemenizi sağlar. Aynı zamanda dengenizi ve koordinasyonunuzu da etkiler.
  • Termosepsiyon. Sıcak ve soğuğu hissetmenizi sağlar. Hayvanlarda rüzgarın yönünü bulmalarına yardımcı olur.
  • Nosisepsiyon Acıyı algılamanızı sağlar.

Bunlar duyularınız hakkında merak uyandıran gerçeklerden sadece birkaçı. Bu yetenekler ve onları taşıyan organlar bir evrim harikasıdır. Aslında, gerçekliği yakalamak için gerçek hayattaki makinelerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Beltrán, V. (2016). Los sentidos humanos «conservados u olvidados»? Revista de lexicografía, 22, 73-92.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.