Dilinizle Değil Beyninizle Tatmalısınız

En sevdiğiniz yemeği tattığınızda beyninizde neler olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bugünkü yazımızda, muhteşem tat duyunuz hakkında nelerin bilindiğini öğrenebilirsiniz.
Dilinizle Değil Beyninizle Tatmalısınız
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Muhtemelen “O kişinin çok güzel bir damak tadı var” ifadesini birileri için bir yerlerde mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak bu ifade tamamen doğru değil, çünkü gerçekte ağzınızla veya dilinizle değil beyninizle tat alırsınız. Tat alma anlayışımız hala çok sınırlı bir yerde. Bununla birlikte, farklı deneysel çalışmalardan elde edilen veriler aşağıdaki fikirleri destekliyor.

Yemek yemek, hayatta kalmanız için gerekli olan temel bir görev. Bununla birlikte, birçok rahatsızlık yetersiz beslenme veya yanlış gıda seçimimizle ilgili.

Tadın ne kadar ve ne yemeye karar verdiğinizle büyük oranda ilgisi var. Bu nedenle, tat alma mekanizmasının nasıl çalıştığını anlamak, belirli rahatsızlıklardan da kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu tür hastalıklar, çok az yiyecek, çok fazla yiyecek veya seçebileceğiniz kalitesiz yiyeceklerden kaynaklanabilir.

Beyninizi kullanarak tat almak.

Dilinizle değil beyninizle tat alıyorsunuz

Şüphesiz herhangi bir yiyeceğin tadı ile ilk temasınız ağzınızda olur. Herhangi bir yiyeceği tattığınızda, tadı başlangıçta dilinizde, damağınızda ve yutağınızda bulunan tat tomurcuklarını etkiler. Ancak hemen ardından mesajlar bu yerlerden beyninizin bilgi alma merkezlerine gönderilir. Bu alanlar daha sonra alınan sinyalleri yorumlar.

Tadı anlamak

İlk olarak, bu duyusal bilgi parietal lobunuzun merkezden sonraki bölgesine ulaşır. Duyusal girdi sistemlerinden gelen projeksiyonların çoğunun alındığı yer burası. Bununla birlikte, ek olarak, bu mesajlar, hangi aromayı tattığınızı belirlemekten sorumlu olan beynin iç korteksini harekete geçirir.

Bu veri, bir grup insanın farklı tatlar ve yiyecekler denerken, beyinlerindeki tepkilerin fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme cihazı ile analiz edildiği bir çalışmada keşfedildi. Çalışma, beyin insulasının tat tomurcuklarından gelen sinyalleri çözdüğünü ve her yeni tada farklı bir şekilde tepki verdiğini buldu. Bu nedenle, hangi aromayı tattığınızı bilmenizi sağlayan, aktive edilmiş beyin alanı değil, aktivasyon modeli olacaktır.

Kabul veya ret

Ancak bu fenomen çok daha ileri gidiyor. Yiyecekleri tattığınızda duyularınızın gönderdiği bilgiler de amigdalaya ulaşıyor. Bu bölge, temporal lobda bulunuyor ve bir lezzetin hoş olup olmadığını belirlemekten sorumlu. Dolayısıyla, bu tadı ya kabul ediyorsunuz ya da reddediyorsunuz.

Aynı lezzetin, iki farklı insanda iki tamamen zıt tepkiye neden olabileceği büyüleyici bir gerçek. Örneğin, birçok insan çikolatayı kesinlikle severken, diğerleri ondan nefret edebilir. Bu değerlendirmeyi yapmaktan amigdalanızın sorumlu olduğuna inanılıyor.

Bununla birlikte, tat alma duyunuz ve tat tercihleriniz, ya eğitim yoluyla ya da sadece zaman geçtikçe gelişiyor. Örneğin, çocukken kahvenin tadının berbat olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ancak büyüdükçe onu sevmeye başlarsınız. Dolayısıyla, bu konuyla ilgili fikriniz aslında oldukça dramatik bir şekilde değişmiş olacaktır.

Hafıza

Daha önce belirli bir tatla karşılaşıp karşılaşmadığınızı hatırlamanıza da yardımcı olan bir beyin bölgesi var. Bu, tat alma duyunuzun duyusal hafızasını barındıran limbik sistem. Bu sistem sayesinde, belirli bir yemeği daha önce deneyip denemediğinizi ve denediğinizde de bunu ne zaman deneyimlediğinizi bilirsiniz.

Bu, incelikleri ve farkları hatırlamak ve tatları ayırt etmek için “damağınızı eğitme” yolunuz olacaktır. Örneğin, bir şarap veya zeytinyağı tadım kursu aldığınızda, farklı tatlara aşina olmaya çalışırken onları hatırlayabilir ve tanımlayabilirsiniz.

Dilinizle değil beyninizle tattığınız bilginin etkileri

Zevkinizin nasıl işlediği hakkında öğrenecek daha çok şey var. Ancak burada açıklanan bulgular, bu sistemin nasıl çalıştığını biraz daha iyi anlamayı mümkün kılmış durumda.

Ve böylece beyninizin farklı tatlar arasında ayrım yapabildiğini ve nasıl tepki vereceğinizi belirleyebildiğini biliyoruz. Ayrıca beyninizi farklı tatların inceliklerini hatırlaması ve ayırt etmesi için eğitebileceğinizi de biliyoruz. Bu nedenle, ne zaman yemek yerseniz veya içerseniz, tüm dikkatinizi ona vermeniz öneriliyor.

Ancak, belirli yiyeceklerin neden bir kişi için lezzetli ve bir başkası için korkunç olabileceği henüz keşfedilmemiş durumda. Bu dönüm noktasına ulaşır ulaşmaz, sağlıklı beslenmenin gelişiminde büyük adımlar atabileceğiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • D’Angelo, S. (2019). The sweet spot. Human Ecology47(1), 13-13.
  • Ohla, K., Busch, N. A., & Lundström, J. N. (2012). Time for taste—a review of the early cerebral processing of gustatory perception. Chemosensory perception5(1), 87-99.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.