Duygusal Bağımlılığı Aşmanın 5 Yolu
Biz insanlar, “sosyal hayvanlarız” ve başkalarına ihtiyaç duyarız. Bu, tartışmasız bir gerçek. Peki ama onlara ne kadar ihtiyacımız var? Sağlıklı bir bağlılığı, duygusal bağımlılıktan ayıran çizgi nerededir?
Başkalarıyla temasa geçmek, gelişmemiz için gereklidir. Çocukların onlara bakacak birine ihtiyacı vardır. Sadece onları besleyen değil, aynı zamanda sevgi ve sıcaklıkla onları büyütecek birine. Büyüdüğümüzde bizi tatmin edecek bir hayatımız olması için sosyal bir çevremizin olması gerekir: akrabalar, arkadaşlar, bir eş…
Fakat sosyal temas ihtiyacından bahsetmek ile kendimizi ve yaşam şeklimizi adadığımız somut ilişkileri tartışmak bambaşka şeylerdir.
Duygusal bağımlılık
Çoğu zaman, özellikle de romantik ilişkilerde duygusal bağımlılık söz konusu olmaktadır ve ilişki, bir destek türü olmaktan öte, partnerlerin gelişimi ve hatta akıl sağlığı için bir engele dönüşmektedir.
İlişkinizde mutlu değilseniz, bunun nedeni bir tür bağımlılık durumu yaşıyor olmanız olabilir. Bu noktada, partnerinize duygusal açıdan bağımlı olduğunuzu gösterebilecek bazı belirtileri sıralayacağız:
- İlk olarak, ilişkiniz size üzüntü ve endişe gibi bir acı yaşatıyorsa ve yollarınızı ayıracak gücü bulamıyorsanız, belli seviyede duygusal bağımlılık yaşıyorsunuz demektir. İlişkiler karmaşıktır ve çaba gerektirir ancak acı çekmenize neden olmamalıdır.
- Bağımlılığın en somut işaretlerinden biri de ilişkiniz dışında hiçbir faaliyette bulunmuyor olmanızdır. Hobi, iş, kariyer ya da arkadaşlarınız söz konusu olabilir… Her şeyi partnerinizle yapıyorsanız, ilişkiniz muhtemelen bağımlılık halini almış demektir.
- Partnerinize bağımlı olduğunuzu gösteren bir diğer şey ise yalnız kalmaya dayanamıyor olmanızdır. Belki her şeyi partnerinizle paylaşmaya o kadar çok çalışmışsınızdır ki yalnızken ne yapacağınızı bilemiyorsunuzdur. Belki de kalbiniz endişe doludur: Partnerinize bir şey olabileceğinden korkuyorsunuzdur.
- Partneriniz olmadan yaşayamayacağınızı, hayatınızın anlamsız olacağını, tüm dünyanızın ondan ibaret olduğunu düşünüyor veya buna inanıyor olabilirsiniz: Bu fikirler, bağımlılığın işaretidir.
- Kıskançlık da bağımlılık yaratmış bir ilişkinin önemli göstergelerindendir, çünkü güvensizliğe ve iletişim eksikliğine işaret eder.
Duygusal bağımlılığın pek çok nedeni olabilir. Bazı durumlarda, yaşamın barındırdığı acıya katlanmayı öğrenememiş olmamızdan, dolayısıyla değişim veya yalnızlıktan korktuğumuz için bize zarar veren bir partnerden ayrılamıyor olmamızdan kaynaklanabilir. Aşırı durumlarda ise kötü muamele ve istismara maruz kaldığımızda dahi partnerimizden ayrılamıyor olabiliriz.
Ayrıca öz güven sorunu nedeniyle, kendimizi iyi hissetmek ya da bize güven vermeleri için partnerlerimize bağımlı olabiliriz.
Neden ne olursa olsun, bir partnere bağımlı olmak daima acı çeken ve sağlıklı ilişkiler kurabilmek için çaba göstermesi gereken kişinin sorunudur. Diğer yandan beklentiler, sürekli beraber olmayı istemek, kıskançlık gibi şeyler, ilişkiye zarar verecektir.
“Partnerinizin, tüm varlığınızı ve zihninizi, size yer kalmayacak şekilde ele geçirmesine izin vermeyin. Sevmek, yok olmak demek değildir.”
– Walter Riso
Duygusal bağımlılığı nasıl aşarız?
- Yapılacak ilk iş, kendinize karşı dürüst olmak ve bağımlılığın kökenini aramaktır. Belki yalnız olmaktan korkuyorsunuz, çünkü daha önce hiç yalnız kalmadınız. Belki öz güveniniz, partnerinizin övgüsüne bağlı. Bunlar üzerinde kafa yorun çünkü sorunu aşmanızda önemli bir adım olacak.
- Yalnızlığınızla baş etmeyi öğrenin. Partneriniz yanınızda olmadan kendiniz olabileceğiniz alanlar bulun ve her şeyden önemlisi, bunlardan zevk alın: yoga yapmaya başlayabilir, yürüyüş grubuna katılabilir, fotoğrafçılık dersleri alabilirsiniz… Elbette ilginizi çekecek ya da hep yapmak istediğiniz bir şey bulacaksınız. Önemli olan, partnerinize bağlı olmayan bir yanınız olduğunu görmeniz.
- Negatif düşüncelerinizin, özelikle de kıskançlık ve korku gibi düşüncelerin farkında olun. Daha güçlü olmaya çalışın. Negatif düşüncelerle çevrildiğinizi anladığınız an, yürüyüşe çıkın ya da bir arkadaşınızla konuşun…
- Partnerinizle konuşun. İletişim, bir ilişkideki en önemli ayaktır. Tecrübenizi onunla paylaşın ki yaşadıklarınızı ve gerçekleştirmeyi umduğunuz değişiklikleri bilsin. Böylece kendinizi destekleyebilir ve daha iyi anlayabilirsiniz.
- Son olarak, değişimi kendi başınıza gerçekleştiremiyorsanız, profesyonel yardım alın.
Yaşam, bir öğrenme yoludur ve yüklerimizden, korkularımızdan ve endişelerimizden kurtulduğumuzda her şeyden, özellikle de ilişkimizden çok daha fazla zevk alabiliriz.
Partnerinize bağımlı olduğunuzu ya da geçmişte bu durumu yaşadığınızı düşünüyor musunuz? Bu sorunla nasıl başa çıktınız ya da bunu aşmak için ne yapmanız gerektiğini düşünüyorsunuz?
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.